BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık37 banka kapattıran kadın!----

37 banka kapattıran kadın!

37 banka kapattıran kadın!
12 Şubat 2014 - 06:50 www.finansgundem.com

Rusya Merkez Bankası Başkanı Rusya'daki bankalara kök söktürdü. Tam 37 banka kapattırdı...

Rusya'da neredeyse her geçen gün bir banka kapatılıyor. 1 Temmuz 2013'den bu yana yani aradan geçen 6 ayda ülkede yaklaşık 37 bankanın lisansı iptal edildi. Bu sabah itibariyle 2 bankanın daha lisansı iptal edildi. Moskova merkezli Eurotrust Bank ve Link Bank'ın sabah saatlerinde bankacılık lisansları iptal edildi.

PEKİ BURALARA NASIL GELİNDİ?

Habertürk'te yer alan habere göre, herşey haziran ayında Rusya Merkez Bankası'nın başına Elvira Nabiullina'nın geçmesiyle başladı. Rusya'da bankacılık lisansı bulunan 900'ün üzerindeki kuruluşu takibe alan Rusya Merkez Bankası, bugüne kadar 40'a yakın bankanın bankacılık lisansını iptal etti ya da iflasını talep etti.

Lisansı durdurulan bankalar arasında en büyüğü 20 Kasım'da faaliyetleri durdurulan Masterbank. Ülke çapında yaygın ATM'leri ve topladığı 30 milyar rublelik (1 milyar dolar) mevduatıyla ülkenin en büyük 40 bankası içinde bulunan Masterbank, şüpheli hesap hareketleri ve açıklanamayan para transerleri nedeniyle iflası talep edildi. Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, Rusya Parlamentosu Alt Kanadı Duma'da yaptığı konuşmasında bankanın bilançosunda 60 milyon dolarlık bir kara delik olduğunu ve acil önlem almaları gerektiğini belirtti.

VE KAPATILAN DİĞER BANKALAR...

İlk 100 içinde bulunan önemli bankalardan Project Financing Bank ve Smolensky Bank aralık ayında, My Bank ve Prioda Bank ise ocak ayında kapatılmıştı. Bir diğer büyük banka Investbankın ise sermaye yetersizliği nedeniyle durdurulmuştu.

GÖÇMENLERİN BANKALARI DA LİSTEDE

Bugün kapatılan Eurotrust Bank ve Link Bank'ın ise genellikle göçmenlerin paralarını ülkelerine göndermek için kullandıkları bankalar olarak biliniyor.

Kapatılan bankalara yöneltilen en büyük suçlama ise kara para transferi ve şüpheli hesap hareketleri. Maaş ödemelerini ve acil ihtiyaçlar harici yüklü miktarda nakit para ödemesinin yasak olduğu Rusya'da, bu bankaların yasadışı nakit para ödemeleri yaptıkları ve kara para akladıkları iddia edildi.

'KOMADAKİLERE HESAP AÇILDI' İDDİASI

İddialara göre organize çetelerin halihazırda komada olan, çeşitli nedenlerden dolayı kimsesi bulunmayan ya da sokakta yaşayan kişiler adına hayali şirketler kurup hesap açtıkları, naylon fatura kestiklerini ve para transferlerini bu sahte hesaplar üzerinden yaptıkları belirtiliyor. Bankalar da naylon faturaların ödemelerini yasak olmasına karşın nakit olarak yapıp kara para aklanmasına göz yumdukları savunuluyor. Ayrıca yurt dışına yapılan para transferlerinde de yasadışı işlem yapıldığı öne sürüldü. Bağımsız Devletler Topluluğu vatandaşı olup Rusya'ya çalışmaya gelen işçiler 2013 yılında ülkelerine 20 milyar dolara yakın para transferi yaptığı tahmin ediliyor. Bu para transferinin 800 milyon dolara yakını 'şüpheli işlem' statüsünde.

'ELİMDE BİR KARA LİSTE YOK' SAVUNMASI

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, kendisine yöneltilen eleştiriler üzerine elinde bir 'kara liste' olmadığını ve yasadışı durumla karşılaştıklarında Banka lisanslarını iptal ettiklerini belirtti.

Edinilen bilgilere göre Rusya Merkez Bankası, işlemleri durdurulan bankada hesabı olanlara 700 bin rubleye (20 bin dolar) kadar nakit ödeme yapıyor. Kapatılan bankaların kredi borçları ise Rusya'nın devlet ortaklığı olan en büyük bankaları Sber Bank ve VTB Bank üzerinden ödeniyor. Rusya'da bankalara yönelik operasyonun süreceği ve önümüzdeki günlerde onlarca bankanın daha kapanacağı tahmin ediliyor.

ELVIRA NABIULLINNA KİMDİR?

Aslen Tatar olan Elvira Şekipzadevna Nabiullina, 29 Ekim 1963'te Ufa şehrinde dünyaya geldi. 1986'da Moskova Devlet Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olan Nabiullinna, 2008 - 2012 yılları arasında Rusya Ekonomik Gelişim Bakanı olarak görev yaptı. 2012 - 2013 yılları arasında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ekonomi Başdanışmanı olan Nabiullinna, Haziran 2013'ten bu yana Rusya Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)