BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazin3 boyutlu yazıcıyla vegan et seri üretime geçiyor----

3 boyutlu yazıcıyla vegan et seri üretime geçiyor

3 boyutlu yazıcıyla vegan et seri üretime geçiyor
16 Kasım 2021 - 18:07 www.finansgundem.com

Saatte 10 kg bitki bazlı eti 3 boyutlu yazıcılar üzerinden üretebildiğini iddia eden şirket ürünlerini dünyaca ünlü şeflerin mutfaklarına taşıyacak


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrailli bir start-up şirketi, ilk kez Avrupa ve İsrail'deki restoranlar için 3 boyutlu yazıcı üzerinden üretilebilen bitki bazlı kesilebilir eti kullanıma sundu.

Financial Times’ın haberine göre ilk kez 2018 yılında 3 boyutlu yazıcı üzerinden bitki bazlı biftek üretimi yapan Redefine Meat firması 3 boyutlu yazıcı sayesinde saatte 10 kg bitki bazlı eti “yazdırabiliyor.” Firma sığır kesimlerindeki gerçek etin lifli dokusuna ulaşmak için soya ve bezelye proteini, nohut, pancar, maya ve hindistancevizi yağını kullanıyor.

Şubat ayında erken aşamada 29 milyon dolar fon toplayan şirket, gıda aromaları firması Givaudan şirketiyle bir ortaklığa sahip ve etteki sululuğun sırrını çözdüğünü iddia ediyor.

Şirketin ürettiği et ürünleri sığır eti ve kuzu kanadı ürünlerinin yanı sıra kıyılmış sığır eti ve domuz eti de dahil olmak üzere geniş bir perspektife yayılıyor. 3 boyutlu yazıcı üzerinden üretilen ürünler, İngiliz şef Marco Pierre White'ın restoranlarında evleri ve İngiltere'deki Hint restoranı Brigadiers’da kullanılacak. Ürünler ayrıca Hollanda’daki Ron Gastrobar ve Almanya’daki Facil gibi Michelin yıldızlı restoranlarda da sunulacak.

Şirketin lansmanı, bitki bazlı protein pazarının giderek kalabalıklaşması ve Nestlé gibi çok uluslu gıda şirketlerinin de harekete geçtiği bir dönemde gerçekleşti. ABD’de bir başka bitki bazlı et firması Beyond Meat’in burger ürünlerinin yolu açıldı. Ancak şimdiye kadar bitki bazlı et endüstrisinin olanakları büyük ölçüde sığır eti kıyması veya tavuk kıyması gibi ürünlerin alternatifi olabilmişti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, sektör için en büyük hedef hem görsel hem de doku olarak sığır eti veya tavuk etine benzeyen etler üretebilmek olmuştu.

Dünya çapındaki süpermarketlerde kesilmiş etleri taklit eden bazı bitki bazlı ürünler mevcut olsa da bu ürünler çoğunlukla etin lifli dokusundan yoksun kalmıştı. Gıda girişimcileri ve etin dokusunu yeniden yaratmaya çalışan bilim adamları, mantar iplikleri ağı olan miselyumun yapısını inceliyor ve 3 boyutlu baskı yöntemine yöneliyor.

Araştırma şirketi IDTechEx'e göre, 3 boyutlu yazıcılar, bifteklerin yapısını veya pastırmadaki tanımlanmış yağ ve kas alanlarını yeniden oluşturmak için de kullanılabilir. Araştırma şirketinden yapılan açıklamada, "Teknoloji bitki bazlı et endüstrisinde hızla ilerliyor ve önümüzdeki birkaç yıl bitki bazlı etin küresel et endüstrisini bozup bozamayacağına karar vermede çok önemli olabilir" denildi.

3D baskılı gıda üzerinde çalışan diğer start-up'lar arasında İspanyol Novameat yer alırken, İsrail'in Aleph Farms'ı kuluçkaya yatırılan hücreler üzerinden 3 boyutlu yazıcıyla antrkot ürettiğini açıklamıştı.

Redefine Meat'in CEO’su ve Kurucu Ortağı Eshchar Ben-Shitrit, ormansızlaşma gibi çevre sorunlarına yardımcı olmak için küresel et tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi. Ben-Shitrit açıklamasında, "Üretilen ürünlerin çoğu hayvan yemleri için kullanılıyor. Bildiğimiz ve sevdiğimiz etin tüm mutfak yönlerini koruyan, ancak üretim aracı olarak sığırların ortadan kaldırdığı gerçekçi bir çözüme 2030 yılında değil, bugün sahibiz" ifadelerine yer verdi.

 

İnsan eti tadında vegan burger üretildi

 

Vegan Türk şirketine 3 milyon dolar yatırım

 

Sürdürülebilir fonlara küçük yatırımcıdan rekor talep

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)