BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSürdürülebilir fonlara küçük yatırımcıdan rekor talep----

Sürdürülebilir fonlara küçük yatırımcıdan rekor talep

Sürdürülebilir fonlara küçük yatırımcıdan rekor talep
09 Kasım 2021 - 18:05 www.finansgundem.com

Kovid-19 krizi sonrasında sürdürülebilirlik ve sorumluluk odaklı borsa yatırım fonlarına olan talep hızla arttı. Ancak söz konusu fonların ne derece sorumlu olduğu tartışmaları bütün hızıyla devam ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'deki perakende yatırımcılar bu yıl artan bir hızla yeşil fonlara para akıttı. Financial Times’ın haberine göre ülkenin mali izleme örgütü dahi tutarsız standartların alıcıları sürdürülebilir yatırım etiketlerinin arkasında ne olduğu konusunda kararsız olabilecekleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

Investment Association verilerine göre, varlık yöneticileri eylül ayı sonuna kadar olan üç aylık süre içinde perakende yatırımcılar üzerinden sorumluluk sahibi borsa yatırım fonlarına 4,3 milyar sterlinlik yatırım aldı. Bu rakam kayıtlara geçen en yüksek üç aylık yatırım miktarını ifade ediyor.

Ancak yeşil yatırım çılgınlığı bu alandaki bazı fonların sürdürülebilir yatırım standartlarına uymadığı endişeleriyle birlikte geliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kasım ayının başında Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) sürdürülebilir yatırım ürünlerini isimlendirme ve açıklama konusundaki soru işaretlerini temizlemek için bir süreç başlattı. FCA tüketicilerin bilinçli seçimler yapabilmesi için daha fazla tutarlılık gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

FCA’den yapılan açıklamada, “Daha önce yatırım ürünleri ve sağlayıcıların yanıltıcı iddiaları konusundaki riskini vurgulamıştık. Ortak standartlar, net bir terminoloji, erişilebilir ürün sınıflandırması ve etiketleme olmadan, tüketicilerin ürünler arasında yolunu bulması ve uygun ürünü değerlendirmesi konusunda zorlanacaklarına ilişkin riskler görülüyor” denildi.

İngiltere Yatırım Şirketleri Birliği tarafından yapılan yakın tarihli bir ankette, kendi kendini yöneten yatırımcıların üçte ikisinin nakitlerini tahsis etmeden önce çevresel, sosyal ve yönetişimle (ESG) ilgili faktörleri göz önünde bulundurduklarını ve iklim değişikliğinin endişeleri arasında ilk sırada yer aldığını ortaya kondu.

Yatırım sektörünün bu talebe göre yeşil ürünler ve pazarlama ile yanıt verme konusundaki baskısı, para yöneticilerinin çevresel hedefleri en iyi şekilde takip etme konusundaki soruları yoğunlaştırdı. Bazı varlık yöneticileri petrol hisse senetlerine sahip olmaktan ve hissedarlar olarak rollerini kullanarak yönetim kurullarını değişime zorlamaktan yana. Diğerleri ise bu hisselerden tamamen kaçınmayı tercih ediyor. Aynı zamanda, uzmanlar da farklı teknolojileri ve enerji kaynaklarının iklim konusundaki etkinliğini tartışıyorlar.

Analistlere göre, iklim dostu yatırım konusundaki birçok farklı yaklaşım, perakende yatırımcıların ve danışmanlarının değerlerine uygun ürünler bulmasını zorlaştırabilir.

FCA, yeşile yatırıma dönme telaşıyla bazı fon yöneticilerinin "kötü hazırlanmış" ve "incelemelere dayanmayan iddialar içeren" önerilerde bulunduğunu belirtiyor.

Fon sektörü konu hakkında net bir iletişim gereği düşüncesini kabul ediyor ve FCA'in standart etiketler oluşturma fikrine yönelmesini memnuniyetle karşıladığını belirtiyor.

Investment Association’ın (IA) Varlık Yönetimi Ticaret Birimi Yatırım ve Sermaye Piyasaları Genel Müdürü Galina Dimitrova konuyla ilgili açıklamasında, “Bugün tasarruf eden insanlar sorumlu ve sürdürülebilir yatırım ürünleri aldıklarında ürünlerinin beklentileriyle uyum sağlayabileceğine güvenmek istiyor. Daha net ve tutarlı bir rapor paylaşımı ihtiyacının farkındayız” dedi.

FCA, 2022'nin ortalarına kadar yeni kurallar konusunda danışmanlık yapmak amacıyla açıklama ve etiketleme konusunda "ilk görüşlerin" paylaşılması çağrısında bulundu. Bu süreçte, yatırımcılar da her ay milyarlarca sterlini ESG tipi yatırımlara aktarmaya devam etti.

İngiltere'nin en büyük yatırım platformu Hargreaves Lansdown, bu yılın ilk dokuz ayında sürdürülebilir yatırım fonlarına olan net yatırım akışının, beş yıl önceki aynı döneme göre yüzde 6,000 daha yüksek olduğunu açıkladı.

IA'nın verilerine göre, sorumluluk sahibi fonlarda tutulan varlıkların yüzdesi, İngiltere’deki fon yöneticileri genelinde istikrarlı bir şekilde yükselerek yüzde 5,5'e ulaştı. Bu fonlar sürdürülebilirlik odaklı fonların yanı sıra daha geniş ESG veya etki yatırım kriterleri etrafında oluşturulan fonları da içeriyor

Perakende yatırımcılara yapılan sorumluluk sahibi fonların satışları, Kovid-19 krizinden bu yana güç kazandı. Söz konusu fonlar sektör genelindeki satışlarında görülen iniş ve çıkışlara karşı büyük ölçüde bağışıklık içerdiğini kanıtladı. Sektör genelinde fon satışları neredeyse yarı yarıya düşerken sorumluluk sahibi fon satışları Eylül ayında 1,6 milyar sterline yükseldi.

Bankaları için yeşil dönüşüm hayal mi?

 

Fintek sektörü girişimciler için fırsat

 

Whatsapp, kripto para ile ödemeyi test ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)