BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto Paralar281 milyon dolarlık baykuşlar NFT dünyasını sarstı----

281 milyon dolarlık baykuşlar NFT dünyasını sarstı

281 milyon dolarlık baykuşlar NFT dünyasını sarstı
19 Nisan 2022 - 14:01 www.finansgundem.com

Moonbirds adında bir NFT koleksiyonu lansmandan iki gün sonra 281 milyar dolarlık satışla benzeri az görülür bir başarı elde etti. Kripto uzmanları Moonbirds’ün girişim sermayesi konusunda çığır açacağını öngörüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pikselden yapılma baykuş içeriğinde bulunduran 10 bin parçalık özel bir NFT koleksiyonu piyasalarda iki gün geçirmesine karşın 281 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

Kripto şirketi CryptoSlam’in sağladığı verilere göre ‘Moonbirds’ adı verilen koleksiyon daha şimdiden Azuki, Bored Yacht Club ve CryptoPunks gibi başarılı NFT koleksiyonlar arasında yerini aldı.

NFT varlıklarda yüksek fiyatlı satışlar nadir olmasa da, Fortune’un haberine göre Moonbirds'ün hızlı başarısı NFT topluluğundaki birçok insanı şaşırttı.

Moonbirds nedir?

Cumartesi günü sabit fiyatla satışa çıkarılan Monobird NFT koleksiyonu hızlı bir şekilde tükendi. 10 bin baykuş NFT’sinin hızla tükenmesindeki asıl sebep arkasındaki ekipten kaynaklanıyor: 1000 NFT koleksiyoncusunun oluşturduğu Proof Collective isminde bir grup. Söz konusu grubun üyeleri arasında Beeple olarak bilinen sanatçı Mike Winkelmann ve yatırımcı Gary Vaynerchuk da dahil olmak üzere NFT dünyasının tanınmış figürleri de yer alıyor.

Proof Collective'in kurucu ortakları Kevin Rose ve Justin Mezzell de NFT dünyasında oldukça önemli isimler. Örnek vermek gerekirse Rose, kriptoya odaklanan popüler podcast'lere ev sahipliği yapan ve girişimcilik firması True Ventures’da blockchain girişimlerine odaklanan ve bir sermaye girişimcisidir.

Proof Collective üyeliği kolay ulaşılabilir bir olgu değil. Aralık 2021'in başlarında, NFT pazarı OpenSea'ye göre, gruba üyeliği temsil eden bir Proof NFT'nin ortalama fiyatı 1.99 Ether veya o sırada yaklaşık 7.900 dolardı. Şu anda ise minimum fiyat 98 Ether veya 285.670 dolar.

Ancak söz konusu üyelik sahiplerine özel Discord gruplarında sohbet ve işbirliği gibi çeşitli avantajlar sunuyor. Bu işbirliklerinden bir tanesi de Moonbirds.

Grubun herhangi bir üyesi Moonbird NFT’lerinin blok zinciri üzerine işleme sürecine (mint) veya lansmanlarına katılma fırsatı yakaladı. Çekilişi kazanana 2,5 Ether diğer bir deyişle 7.500 dolar değerinde değerinde mint izni verildi.

Proof üyeleri de çekilişe katılabildi, ancak sahip oldukları her Proof NFT üyeliği için iki Moonbirds garanti edildi. Toplam 10.000 Moonbirds’ten 7.875'i çekilişi kazananlara tahsis edildi; Proof Collective üyeleri için 2.000; ve Moonbirds ekibi tarafından dağıtılmak üzere 125 NFT ayrıldı.

Söz konusu halka arz süreci tartışmaları da beraberinde getirdi. Coinbase’in haberine göre suçlamalar arasında bazı botların çekilişi kendi yararlarına manipüle ettikleri ve proje liderlerinin nadir özelliklere sahip ve daha yüksek fiyatlara satılabilme potansiyeli olan Moonbirds’leri satmak için topluluk içi bilgileri kullandığı iddiaları da bulunuyor.

Moonbirds internet sitesinde yer alan bilgilere göre Moonbirds’leri olanlar ‘kuluçkaya yatabilir’ veya satışa çıkarabilir. İnternet sitede bu kuluçka tabiri için “ek zaman geçtikçe toplam kuluçka süresi boyunca ek faydalar artacaktır” denildi. Bu da aynı zamanda NFT sahiplerinin zaman içinde "daha gelişmiş lansmanlar ve ödüller” gibi güncellemelerde avantaj sağlayabilecekleri anlamına geliyor.

Proof'un kurucularına göre, Moonbirds'ü çevreleyen başarı, bir şirketin başlangıcı niteliğinde olması. Cumartesi günü Rose, Proof'un gelirlerini "yeni bir medya şirketi kurmak" için kullanacağını söylediği bir YouTube videosu yayınladı. Ancak NFT’nin bu kadar hızlı derecede bu kadar değerlenmesi tepkileri de beraberinde getirdi.

NFT sektörünün piyasa denetimcisi gibi hareket eden Twitter hesabı NFT Ethics Cuma günü paylaştığı mesajında Proof Collective’in topluluğun üyelik NFT’lerini gerçek olmayan işlemlerde kullanmakla veya fiyatları manipüle etmekle suçladı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Twitter hesabında sözü edilen piyasa manipülasyonu, aynı anda hem alıcı hem de satıcı tarafında yüksek fiyat verilmesini ve bu sayede hayali bir yüksek fiyat oluşmasını ifade eder. NFT Ethics ayrıca Collective grubunu, aile ve arkadaşlarına ücretsiz üyelik NFT'leri verdikleri gerekçesiyle "kayırmacılık" yapmakla suçladı.

Rose, Twitter'daki eleştirilere sert bir yanıt verdi ve şu ifadeleri kullandı: "Vay be... Sadece vay be... Bu o kadar sahtekarlıklarla dolu o kadar saçma ki... Beni herhangi bir podcast'e, istediğin bir zamanda davet et... Şu anda sadece bir şeyler uydurup duruyorsun."

Bir 'bağış toplama mekanizması' olarak NFT'ler

NFT açık artırma sitesi OpenSea'de işlem gören Moonbirds'ün fiyatı, yaklaşık 70.000 Ether’e yükselirken bazı yatırımcılar bunun NFT pazarı için bir "dönüm noktası" olabileceğini öngörüyor.

Girişim sermayesi fonlama hizmetleri şirketi Grant Tree’nin Kurucusu Daniel Tenner konuyla ilgili Twitter mesajında, “Moonbirds, ne olduğu konusunu saklamayan ilk büyük ölçüde başarılı (şimdiye kadar) projelerden biridir. Kevin [Rose] ve Ryan [Carson] para topladıklarını, ‘sanat satmadıklarını’, parayı bir ürün inşa etmek için fon olarak göreceklerini çok açık bir şekilde ifade ettiler” ifadelerine yer verdi.

2,9 milyon dolara satılan NFT neden yüzde 99 değer kaybetti?

 

Milyon dolarlık NFT' ye 280 dolar teklif

 

İngiltere Kraliyet Darphanesi NFT basacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)