BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto Paralarİngiltere Kraliyet Darphanesi NFT basacak----

İngiltere Kraliyet Darphanesi NFT basacak

İngiltere Kraliyet Darphanesi NFT basacak
07 Nisan 2022 - 16:29 www.finansgundem.com

NFT’nin kullanım alanları günden güne genişlerken İngiltere Maliye Bakanı da Kraliyet Darphanesi’nden NFT alanını araştırmasını istedi. Finans yazarı Paul J. Davies bu girişim üzerinden NFT’nin finans dünyasındaki geleceğini tartışıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok insanın çevresinde pul, bozuk para veya sporcu kartı gibi birçok eşyayı biriktiren bir yakını bulunur. Ancak Bloomberg Opinion yazarı Paul J. Davies’e göre konu dijital koleksiyona geldiğinde tablo bir hayli değişiyor.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak yakın zamanda Kraliyet Darphanesi’nden İngiltere’nin dijital varlığı olarak görülebilecek NFT token’lar konusunda fikir belirtmesini istedi. İngiltere Merkez Bankası destekli dijital koleksiyon ürünleri Davies’e göre tıpkı video oyunları Minecraft ve Fortnite gibi ortamlarda satılan ürünler gibi gençlerin talep edeceği türden varlıklar olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre NFT’ler Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan blockchain ağlarını kullanan, benzeri olmayan takas edilebilir varlıklar anlamına geliyor. Söz konusu varlıklar bir görüntü, bir şarkının ilk baskısı veya bir yat kulübü üyeliği olabilir.

Davies NFT teknolojilerinin insanların evde bolca zaman geçirdiği pandemi döneminde ortaya çıktığına dikkat çekti. Citigroup analistlerinin metaverse konusunda paylaştığı bir rapora göre Nisan 2021 ile Mart 2022 arasında 17 milyon görsele ve diğer biriktirilebilir varlığa toplamda 18 milyar dolar ödendi. Tüm bunların başlangıcı ise bir Beeple isminde bir sanatçının Christie müzayede evinde bir eserini NFT yoluyla 69 milyon dolara satması sonrasında gerçekleşti.

Ancak sanat NFT teknolojisinin kullanım alanlarının yarısı dahi etmiyor. NFT'ler, metaverse dünyasındaki her şeyin mülkiyet haklarının alım satımı için kullanılabiliyor. Dijital olarak satılabilecek şeyleri tahmin etmekse neredeyse imkansız. Davies’e göre bu dünyada gerçek olan tek şeyse halihazırda yatırılan ve harcanan miktar. Citigroup'a göre, bir yıl öncesine kadar neredeyse hiç yatırım almayan NFT girişimlerine geçen yıl 4,8 milyar dolar girişim sermayesi finansmanı sağlandı.

Davies bu noktada İngiltere Kraliyet Darphanesi’nin NFT olarak ne sunacağı konusunu tartışıyor. Zira kraliyet etkinlikleri eski tip kalabalıklar arasında popüler olsa da muhtemelen hedeflenen pazarın seveceği türden bir tema değil. Ancak darphanenin elinde uygulanabilecek birçok seçenek bulunuyor. İngiltere Kraliyet Darphanesi daha önce dinozorlar, Stephen Hawking veya Brexit gibi birçok farklı konuda ilgili koleksiyonculara binlerce madeni para üretti.

Sunak’ın bu konuyla ilgilenmesinin sebebi ise gelecekte elde edilmesi beklenen vergi geliri fırsatları olabilir. Davies, Sunak’ın İngiltere’yi kripto varlıklar teknolojisinin küresel merkezi haline getirmek istediğini yazdı.

Bitcoin ve kripto paralar olağanüstü miktardaki yüksek volatilite seviyeleri sebebiyle spekülatif varlıklar olarak görülüyor. Ancak büyük kurumlar bu teknolojinin tüm yönleriyle araştırmalarını ve denemelerini sürdürüyor. Bu araştırmalar genellikle ödeme sistemleri üzerinden yapılıyor. Örneğin Wall Street bankası JPMorgan ürettiği JPM Coin sayesinde sınır ötesi ödemelerini daha hızlı ve ucuz yapmayı hedefliyor.

Bankalar blockchain teknolojisi sayesinde tüm finansal varlık türlerinin token haline getirileceği ve daha kolay ticaretinin yapılacağı bir geleceğe hazırlanıyor. Güvenilebilir bir zeminin oluşması içinse denetleyici kurumlara ihtiyaçları var.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler bu alanda destek topluyor ve ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nu işbirliği yapmaya çağırıyor. SEC piyasanın oluşturulması, güvenlik önlemleri ve katılımcıların rolleri gibi güvenli bir piyasa için gerekli rol ayrımlarını belirlemeyi hedefliyor.

Yine de bu alanda cevaplanması gereken çok büyük sorular var. NFT satın alan koleksiyoncular parasını ödediği şeye sahip olmak zorunda değil. Koleksiyoncular bir NFT varlık satın aldıklarında genellikle içeriğinde bir varlığa sahip olduklarını belirten kayıtları bulunduran bir internet sitesi adresi alıyorlar. Yaratıcılarının orijinal mülkiyet haklarını koruması mümkün olabilir. Ancak aynı durum ünlü bir kitabın ilk baskısını elinde bulunduran bir kişi için de geçerlidir. Ayrıca gelecekte bu NFT’lerin sahte sürümleri de taklit edilebilir.

Davies her ne olursa olsun büyük bankaların ve yatırımcıların bu teknolojinin bütün kârlı yanlarını sömürmek için elinden geleni yapacağını belirtiyor. Bu teknolojiden hiçbir şey çıkmayabilir veya blockchain’in finansallaşması için bir başlangıç olabilir.

Davies, “Kraliyet Darphanesi NFT'sinin yaptığı aptalca bir politik pazarlamadır. Ancak hükümetler ve düzenleyiciler kesinlikle bu teknolojiyi derinden anlamak ve önümüzdeki on yıllarda kullanılabilecek tüm yollara hazırlanmak için mümkün olan her şeyi yapmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Ruhunu NFT olarak satmıştı: Yeni fiyatı 50 milyon lira!

 

Ukrayna, ordusunu desteklemek için NFT satıyor

 

NFT’lerin değeri nasıl belirleniyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)