BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto Paralar2,9 milyon dolara satılan NFT neden yüzde 99 değer kaybetti?----

2,9 milyon dolara satılan NFT neden yüzde 99 değer kaybetti?

2,9 milyon dolara satılan NFT neden yüzde 99 değer kaybetti?
18 Nisan 2022 - 15:29 www.finansgundem.com

Milyarder Jack Dorsey’nin Twitter’da paylaştığı ilk mesajı geçtiğimiz yıl 2,9 milyon dolara NFT olarak satılmıştı. NFT için bugün gelen tekliflerse 10 bin doları geçmiyor.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aralık 2020'de Jack Dorsey, ilk Twitter mesajını bir NFT varlığı haline getirdi. Dorsey 5 kelimelik Twitter mesajının statik bir görüntüsünü blok zincirinde saklanan dijital bir dosyaya dönüştürmüş ve birkaç ay sonrasında da bu NFT 2,9 milyon dolara satılmıştı. Ancak geçen hafta yapılan bir açık artırmada, hiç kimse aynı NFT için 280 dolardan fazla teklif vermedi. NFT açık artıma platformu OpenSea'deki mevcut teklifler bile 10 bin dolarlık tekliflerle yaklaşık %99'luk bir değer düşüşünü ifade ediyor. Forbes’un haberinde NFT’deki bu değer düşüşünün sebebi tartışılıyor.

Dorsey'in NFT'si başlarda çok az ilgi gördü. NFT’lere çok az sayıda inananın olduğu bir dönem olan Aralık 2020'de NFT için sadece birkaç bin dolar teklif verilmişti. Ancak Mart 2021'de OpenSea'deki sadece iki ay öncesinde 8 milyon dolar olan aylık satışlar yaklaşık 150 milyon dolara yükseldi ve piyasa yükseliş dönemine girdi. İranlı kripto girişimcisi Sina Estavi, Dorsey'in NFT'sini 2,9 milyon dolara satın alarak bu çılgınlığa kapıldı. Estavi daha önce Forbes'a verdiği bir röportajda, NFT'nin benzersizliği ve Twitter gibi değerli bir şirketle olan ilişkisi nedeniyle bu kadar yüklü bir miktar ödediğini söylemişti.

Dorsey'in ilk tweet NFT'sinin tarihsel önemi olduğunu iddia edilebilir. Ancak Forbes yazarı Jeff Kauflin’e göre 2,9 milyon dolarlık fiyat etiketini haklı çıkarmak neredeyse imkânsız. Kauflin, Estavi’nin ödediği balon bedelin en büyük aptal teorisini özetlediğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu teori balon piyasalarının kısaca bir özeti olarak nitelendirilebilir. Teoriye göre balon piyasalarında alıcılar değeri yükselen bir varlığı elinde tutmak için ardı ardına teklif vererek fiyat artırır. Varlığın fiyatı yükselir sahip olduğu değerin çok yukarısında işlem görmeye başlar. Tüm bu fiyat yükselişi süresince satış gerçekleştirebilen herkes kazanır. Sadece en yüksek fiyatı veren ve yeni alıcı bulamayan kişi en yüksek parayı ödemiş ve değerinin çok üzerinde ödeyerek görece değersiz bir varlık satın almış olur.

Bir NFT koleksiyoncusu ve bir NFT ticaret grubunun pazarlama başkanı olan Mitch Lacsamana konuyla ilgili açıklamasında, “Bu NFT'nin faydası nedir? Jack Dorsey sizi Silikon Vadisi'nde yemeğe mi çıkaracak? Buradaki gerçek değer önerisi nedir? Sanırım bize muhtemelen bize bunun cevabını verdi ve muhtemelen hiçbir değeri yok" ifadelerine yer verdi.

Estavi 5 Nisan'da NFT'yi 14.969 eter veya yaklaşık 50 milyon dolar karşılığında açık artırmaya çıkardı. Utanç verici bir şekilde, hiç kimse 280 dolardan fazla teklif vermedi. Estavi, tekliflerin neden bu kadar düşük geldiğini "kimsenin bilmediğini" söylüyor. Kauflin’e göreyse çok az insan bu açık artırmayı ciddiye aldı. Yaklaşık 400 NFT’si olan NFT koleksiyoncusu Blake Moser, “Teklif verenler bunun ne olduğunu yeni anladılar. Bu bir reklam kampanyasıydı. Ben Sina Estavi’nin asıl aradığı şeye ulaştığını düşünüyorum. Bu da NFT’sini sergilemekti” ifadelerine yer verdi.

Estavi gerçekten dikkat çekmeyi başardı. Ancak Kauflin’e göre İranlı girişimci hızla değişen NFT pazarıyla ciddi şekilde temassız görünüyor. Lacsamana, “Piyasa, bir ünlüden veya yüksek statülü bir isimden gelebilecek kelimenin tam anlamıyla hiçbir şeye atlamaya hazır değil. Bence geçen yıl bunun için gerçekten iyi bir zamandı, ancak birçok insan nakit kapma taktiklerinden bıktı” açıklamasında bulundu.

Başarısız açık artırma, NFT’deki yükselişin azaldığını gösterse de piyasa hala çok aktif. OpenSea’de ticaret hacmi 2 ila 3 milyar dolar civarında geziniyor. Bir yıl öncesinde ise bu rakam 150 milyon dolardan biraz fazlaydı. Bored Ape Yacht Club gibi bazı NFT koleksiyonlarının fiyatları ise tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın olmaya devam ediyor.

Estavi'nin NFT destanı ise 2,9 milyon dolarlık kötü bir yatırım gibi görünüyor. Habere göre Estavi'nin kendi geçmişi de bir o kadar sorunlu. Girişimilik firması Oracle Bridge, blockchain platformlarının verileri daha kolay almasına izin vereceğini söylüyor, ancak bugün bu firma boş bir kağıttan daha fazlası gibi görünmüyor. Estavi ayrıca geçen yıl İran'da tutuklandığını ve hapisteyken şirketi dokuz ay boyunca kapatmak zorunda kaldığını iddia ediyor. Kripto girişimcisi belirsiz bir şekilde, “Beni ekonomik sistemi bozmakla suçladılar” ifadelerinde bulunuyor. Girişimci şimdilerde ise şirketi yeniden yükseltme hedefinde.

Geçtiğimiz gün, Dorsey NFT’si için teklifler yaklaşık 10.000 dolara kadar yükseldi. Estavi, NFT’yi 50 milyon dolardan daha az bir fiyata satmayacağını açıkladı.

Milyon dolarlık NFT' ye 280 dolar teklif

 

İngiltere Kraliyet Darphanesi NFT basacak

 

Ruhunu NFT olarak satmıştı: Yeni fiyatı 50 milyon lira!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)