BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'14 milyar dolarlık enerji portföyü oluşturduk'----

'14 milyar dolarlık enerji portföyü oluşturduk'

'14 milyar dolarlık enerji portföyü oluşturduk'
13 Haziran 2013 - 12:39 www.finansgundem.com

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş enerji özelleştirmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bugüne kadar 14 milyar dolara varan bir enerji özelleştirmesi portföyü oluştuğunu ve gerçekleştiğini belirtti. Köktaş, yarın da İzmir ve çevresinin elektrik dağıtımının devir teslim töreninin gerçekleşeceğini, bunun da 4 milyon 200 bin abonelik portföyüne sahip olduğunu ifade etti.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bugüne kadar 14 milyar dolara varan bir enerji özelleştirmesi portföyü oluştuğunu ve gerçekleştiğini belirtti. Köktaş, yarın da İzmir ve çevresinin elektrik dağıtımının devir teslim töreninin gerçekleşeceğini, bunun da 4 milyon 200 bin abonelik portföyüne sahip olduğunu ifade etti.Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin hisse satış sözleşmesi imza töreni Rixos Otel’de gerçekleştirildi. İmza töreni, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Torunlar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.
BAŞKENT DOĞALGAZ'IN ÖZELLEŞTİRMESİ BİRAZ PROBLEMLİ OLDU
İmza töreninde konuşan Köktaş, yaklaşık 14 milyar dolara varan bir enerji özelleştirmesi portföyü oluştuğunu ve gerçekleştiğini söyledi. Yarın da İzmir ve çevresinin elektrik dağıtımının devir teslim töreninin gerçekleşeceğini, bunun da 4 milyon 200 bin abonelik portföyüne sahip olduğunu belirten Köktaş, gelecek 3 ay içerisinde elektrik dağıtım sektörünün özelleştirmelerinin tamamlanmış olacağını vurguladı. Başkent Doğalgaz’ın özelleştirmesinin biraz problemli olduğuna dikkat çeken Köktaş, “3 ihale süreci yönetildi, bunların tamamında da Özelleştirme İdaremiz son derece başarılı süreç yönetti. İhalelerin 2’si yatırımcı gerekçesiyle başarısızlıkla sonuçlandı, bugün yatırımcının da kuvvetli olmasıyla bütünüyle sonuçlanmış oldu” dedi.
BAŞARI İÇİN GEREKLİ 3 UNSUR
Başarı hikayesi için gerekli olan 3 temel unsurun senkronize olması gerektiğini ifade eden Köktaş, bunlardan birinin düzenleyici kurum olduğunu belirterek, “Öngörülebilirliği yüksek riskleri minimize edilmiş bir piyasa yapısına ihtiyaç var. Böyle bir yapı olmadan başarı hikayesi yazmak zordur. Dolayısıyla biz EPDK olarak yatırımcımıza orta ve uzun vadeli bir perspektif sunuyoruz” dedi. İkinci unsurun yatırımcı olduğunu vurgulayan Köktaş, yatırımcının kalitesinin ve projesinin en önemli unsurlar olduğunu belirtti. Yatırımcıların projelerinin fizibıl olması gerektiğini ifade eden Köktaş, doğru hazırlanmış, fizibilitesi düzgün, finansman sağlanabilir, uluslararası ve çevre normlarına uygun bir şekilde hazırlanmış projelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Üçüncü önemli unsurun finansman kuruluşları olduğunu kaydeden Köktaş, bankaların maliyetleri artırıcı birçok unsuru sistemin içinde tuttuğunu belirterek, “Yatırımcı projesini ortaya koyuyor, bir de proje finansmanının yüzde 30’unu veriyor. Bu yatırımcı aynı zamanda 3’te 1 oranında banka demektir. Yatırımcı projesini, banka da parasını ortaya koyacak, dolayısıyla bir başarı hikayesi yazılmış olacak. Bankalar öz kaynak oranının son derece yüksek tutuyor, bu da başarı hikayesini olumsuz etkiliyor” dedi.
MUTLU VE GURURLUYUZ
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu ise 3.5 yıldır özelleştirme sorumluluğunu üstlenmiş oldukları Başkent Doğalgaz AŞ’nin hisse satış sözleşmesini imzalayacakları bugünün kendileri adına mutluluk ve gurur verici olduğunu söyledi.Aksu, özelleştirme sürecinde çok sayıda güçlükleri aşarak bugünlere geldiklerini belirterek, Başkent Doğalgaz’ın değerinde özelleştirilmesi adına gerekli önlemleri aldıklarını kaydetti. Başkent Doğalgaz’ın 2007’de kurulduğunu ve 2037 yılına kadar geçerli doğalgaz dağıtım lisansına sahip olduğunu söyleyen Aksu, şirketin doğalgaz dağıtım hacminin 4 milyar metreküpe yaklaştığını bildirdi.
İHALEDE EN YÜKSEK TEKLİFİ 1.2 MİLYAR DOLARLA TORUNLAR VERMİŞTİ
Torunlar Gıda’nın iştiraki Torunlar Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, törende yaptığı konuşmada, Ocak ayında düzenlenen ihalede 1 milyar 162 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi verdiklerini anımsattı.
Torun, Başkent Doğalgaz ile grubun faaliyet alanını genişlettiklerini vurgulayarak, “Faaliyetlerimizi Torunlar Enerji ile sürdüreceğiz. Ülkelerin gelişmelerinde enerji sektörünün payı büyüktür. Enerji yatırımı yapmayan ülkeler sanayilerini geliştiremezler. Önümüzdeki dönemde portföyümüzü doğalgaz ve termik santrallerle genişleterek öncü olmayı hedefliyoruz” dedi
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)