BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazin12.9 milyar Alman Markı sır oldu----

12.9 milyar Alman Markı sır oldu

12.9 milyar Alman Markı sır oldu
26 Aralık 2014 - 02:13 www.finansgundem.com

Almanya'nın eski para birimi Alman Markının (DEM) 12,9 milyarının nerede olduğu merak konusu

2002 yılında Euro'ya geçen Almanya'da daha önce kullanılan Mark'ın 12,9 milyarının hala ortaya çıkmadığı, sebebinin ise nostalji ve biriktirme sevdası veya unutkanlık olduğu belirtildi.

AB'nin ortak birimi Euro'nun kullanılmasıyla birlikte yaklaşık 13 yıl önce kaldırılan Alman Markı'nın milyarlarcasının hala bir yerlerde saklandığı ifade edildi.

Almanya merkez bankası (Deutsche Bundesbank), bugüne kadar ortaya çıkmayan 12,9 milyar markın 6,1 milyarının kağıt paradan oluştuğunu açıkladı. Böylece 81 milyonluk Almanya nüfusuna kişi başı 160 markın denk geldiği kaydedildi.

HATIRA OLARAK SAKLIYORLAR

Özellikle madeni paraları saklamaya gayret eden insanların bunların yüzde 55'ini hala Euro'ya çevirmediği belirtildi. Konuyla ilgili yapılan bir anket, insanların duygusal nedenlerden dolayı eski para biriminden ayrılamadığını ortaya çıkarmıştı. Ankete katılan kişilerin yüzde 74'ü markları hatıra, 24'ü ise yatırım olarak sakladığını söyledi. Alman halkın yüzde 22'si ise unutkanlığını sebep gösterdi.



MİRASÇILARA SÜRPRİZ

Alman Merkez Bankası, halkın biriktirme sevdası ve unutkanlığına değinerek, birçok markın tesadüfen ortaya çıktığına dikkat çekti ve şaşkın mirasçıların bodrum katlarında ya da banyo altlarında nakit paraya rastladığını ifade etti.

ÇOĞU YURT DIŞINDA

Kayıp paranın büyük bir kısmının ise yurtdışında olduğunu tahmin eden Alman Merkez Bankası, çoğunun eski Yugoslavya ve dağılmasından sonra oluşan ülkelerin yanı sıra Doğu Avrupa'da bulunduğunu düşünüyor.
Eski para birimini hala ücretsiz olarak Euro'ya çeviren Alman Merkez Bankası, işlemi Ocak-Kasım 2014 arası 188 bin (günde 818) kez, gerçekleştirdi. Böylece ortadan kaldırılan markın değerinin 101.9 milyon mark (52,1 Mio. Euro) olduğu belirtildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)