Ana SayfaPara PiyasaYastık altını ekonomiye kazandırıldı---

Yastık altını ekonomiye kazandırıldı

3 / 6
Yastık altını ekonomiye kazandırıldı
16 Haziran 2014 - 07:18 www.finansgundem.com

‘Altın ülkemizde hâlâ ana tasarruf kalemi’

Finansbank Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma açısından tasarruf eğiliminin artırılmasının şart olduğunu belirtti.

Aydın,  “Ülkemizde, 2000’lerde kamu tasarruf açığı azalırken aynı anda özel sektör tasarruf açığında artış yaşanmıştır. 2000’lerin başında yüzde 20’lerin üzerinde olan tasarruf oranı 2012’de yüzde 10’lara gerilemiştir. Aynı dönemde gelişmiş ya da gelişmekte olan ekonomilerde meydana gelen azalış sadece 1-2 puan civarında” dedi.

Türkiye’de, SPK tarafından yapılan bir çalışmada akla ilk gelen yatırım araçları arasında yüzde 41 ile altın, yüzde 19 ile gayrimenkul, yüzde 17 ile mevduat hesabı, yüzde 9 ile döviz ve yüzde 2 ile hisse senedi geldiğini de kaydeden Aydın, şunları söyledi: “Bunun dışındaki yatırım fonu, hazine ya da banka bonoları gibi ürünler sadece yüzde 6 oranında kalıyor. Buradan da anlaşıldığı üzere ülkemizdeki ana tasarruf eğilim kalemi hala altın, gayrimenkul ve mevduat hesabıdır. Gayrimenkulü bir kenara bırakırsak altın neredeyse toplam yatırım eğiliminin yarısını teşkil etmektedir. Mevduatın hacmi yüzde 20’de kalmaktadır.
TCMB verilerine göre ise, toplam finansal varlıkların yüzde 77’si mevduatta değerlendirilmektedir. Bunların yüzde 27’si yabancı para cinsinden mevduatlardır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster