Ana SayfaPara PiyasaKritik haftada Türkiye risk altında---

Kritik haftada Türkiye risk altında

4 / 5
Kritik haftada Türkiye risk altında
29 Temmuz 2013 - 08:11 www.finansgundem.com

ÇEK CUMHURİYETİ: Güvenli makro denge

Orta Avrupa ülkeleri Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya son yıllarda cari işlem pozisyonlarını ve bütçe açıklarını iyileştirmeyi başardı. Ancak bu ülkelerin borçluluk düzeyleri, hane halkı ve kamu borçlanma seviyeleri,  yabancı portföy girişleri farklılık göstererek, paralarındaki zayıflığı tolere edebilme kapasitelerini etkiliyor. Çek Cumhuriyeti, UBS'e göre makro dengeleri en iyi durumda olan Orta Avrupa ülkesi. Yüksek ticaret fazlası, düşük cari açık ve yabancıların ülkenin tahvil ve hisse senedi piyasasında varlıklarının az olması Fed'in teşvikleri azaltması halinde Çek Cumhuriyeti'ne kalkan olacak ve UBS'e göre bu ülke diğer gelişmekte olan ülkelere göre Fed'in attığı adımlardan daha az etkilenecek. Çek Kronu'nun zayıf olmasının ekonomiye getirdiği risklerin sınırlığı olduğunu bildiren UBS'e göre, bu sebepten dolayı Merkez Bankası kronun zayıf kalmasını tolere edebilir.

POLONYA: Zlotiye müdahale edebilir
Ülkenin makroekonomik dengeleri son yıllarda düzelme gösterdi. Özellikle dış borç ve mali cephede yaşanan iyileşme nedeniyle UBS Polonya'nın orta vadeli makroekonomik görünümü konusunda iyimser. Ancak Orta Avrupa'nın en büyük ve en likit finans piyasası olması nedeniyle, son yaşanan satış dalgasında ülkenin performansı beklenenden kötüydü. Kamu ve özel sektör borcu düşük olmasına rağmen yabancı yatırımcıların tahvil piyasasında yüklü pozisyon almış olması, küresel getirilerin artması halinde Polonya için bir risk unsuru olabilir. Polonya Zlotisi'nin değer kaybının ekonomi üzerinde yaratacağı risklerden dolayı zlotiye sert satış gelmesi halinde Merkez Bankası, müdahale etmeyi, hatta faiz oranlarını yükseltmeyi gündemine alabilir.
MACARİSTAN: Orta Avrupa'nın zayıf halkası
Ülkenin iki önemli karakteristik barındırdığını belirten UBS, şunları not etti: "Cari fazla ve GSYH'nin yüzde 3'nün altına inen bütçe açığı ile para akışı güçleniyor. Ancak stok tarafına bakıldığında, yüksek kamu ve dış borcunun yanında yerel para cinsinden tahvil piyasasında yabancı payının yüksek olmasının da etkisiyle Macaristan halen risklerle karşı karşıya. Yüksek getirilerin tetikleyeceği bir başka satış dalgasının yaşanmasıyla 'akış' tarafında yaşanan iyileşme hasarı dengeleyebilir ama önleyemez. İsviçre Frangı'na dayalı mortgage kredilerinden dolayı ülkenin parasındaki zayıflığın ekonomiye getireceği maliyet ve ülkenin dış borçları göz önüne alındığında Merkez Bankası, paradaki eğer kaybını durdurmak için ilk olarak faiz indirimini durdurup, daha sonra tersine çevirebilir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster