Ana SayfaBankacılıkHakan Ateş’in 5 özel stratejisi---

Hakan Ateş’in 5 özel stratejisi

7 / 7
Hakan Ateş’in 5 özel stratejisi
08 Mart 2013 - 10:22 www.finansgundem.com

RUSLAR İNİSİYAFTİF ALIYOR
Rus iş kültürü bir yana birde Sberbank’ın güçlü bir kurum kültürü var. Sberbank CEO’su Herman Gref, bankanın başına geldiğinde 17 ayrı kurum olarak çalışıyorlarmış ve bu ayrımı 2’ye kadar indirmiş. Çok güçlü bir değişim gerçekleştirmiş. Büyük kuruluş olmasının artısıyla aşağıya doğru geldikçe daha sağlıklı iletişim kurmayı başarmış. Avrupa iş kültürüne göre daha fazla  inisiyatif alıyorlar. Herkesin yaptığı işte inisiyatif alma mantığı yerleşmiş.

“PERAKENDE BANKACILIKTA YÜZDE 1 PAY İÇİN 1 MİLYAR EURO’YU GÖZDEN ÇIKARTMALI”

YENİLERE ALLAH YARDIMCI OLSUN
Biz otel odasında kurulmuş bir bankayız. O nedenle ben hiçbir kurumu azımsamam, olduğu yerden daha yukarı da koymam. Ama perakende bankacılığa yeni giren bankalar için benim ilk aklıma gelen söz, ”Allah yardımcıları olsun” olur. Sektöre girişin bir mahsuru yok. Yeni girişler piyasayı renklendirir. Zaten İstanbul finans merkezi dünyanın her yerinden kurumu çekmemiz lazım. Ama perakende bankacılıkta piyasayı elde etmek bambaşka bir konu… Bunu herhangi bir satın alma olmaksızın becermek kolay değil… Çok büyük yatırım gerektirir. İlave yüzde 1 piyasa payı almak için 1 milyar Euro’yu gözden çıkarmanız lazım.

ÖZVARLIK GETİRİSİ YÜZDE 12-13’E İNER
Bugün bankacılık sektöründe tek risk büyüme sorunu görünüyor. Ekonominin yeterince büyümemesi, bankaların aktif kalitesini bozacağı ve sektörün karlı büyümesini de sınırlayacağı için bir risk… Karlılıkta öz varlık getirisine bakmak lazım. Özvarlık getirisi geçmişte yüzde 20’lerin üzerindeyken 2010-2011 yıllarında yüzde 17-18.2e düştü. Şimdi de yüzde 14’e çekildi. Bu trend sürecek. Çünkü ülke yatırım derecesine yaklaştıkça olgunlaşıyor, bu da marjları daraltıyor. Rekabet artıyor. Yanı sıra bankacılığın üstünde munzam karşılık gibi büyük yükler var. Bunları da göz önünde aldığımızda tabii karlılık daralacak. Bu yıl da ben yüzde 12-13 öz varlık getirisi bekliyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster