Ana SayfaGündemGıda gerginliği---

Gıda gerginliği

3 / 3
Gıda gerginliği
02 Mayıs 2019 - 10:45 www.finansgundem.com

BEŞ YIL İÇİNDE GIDA EMTİA FİYATLARINDA RALLİ OLABİLİR 

Çin 1,4 milyara ulaşan ve önümüzdeki dönemde de hızla artması beklenen nüfusunu hem teknoloji ve modern metotları kullanarak kendi tarımsal üretimini artırarak hem de Çin dışında gıda şirketlerini ve tarımsal araziler satın alarak beslemeye çalışıyor. Son 40 yılda Çin'in tahıl tüketimi ikiye katlanarak 125 milyon tondan 261 milyon tona çıktı. Ancak Çin'in geçen yıl ki toplam tahıl stokları 600 milyon tona ulaştı.

Çin için bir başka çözüm ise başka ülkelerde tarım toprağı satın alarak üretim yapmak. Çin firmaları 30 ülkede bu şekilde tarımsal üretim yapıyor. Örneğin Avustralya’da en büyük tarımsal arazi sahibi ülke Çin. Ayrıca Çin başta Avrupa olmak üzere dünyada birçok gıda üretim firmasını da satın aldı.

Çin’in et tüketimi ise özellikle kırsal bölgeden kente göçün hızlanması ve orta sınıfların ekonomik olarak güçlenmesiyle ortaya çıkan protein tüketimine bağlı olarak 1975’te yedi milyon tondan geçen yıl 75 milyon tona ulaştı. Böylece Çin dünyanın en büyük et tüketicisi oldu.

Wells Fargo Investment Institute stratejistlerinden John LaForge, önümüzdeki beş yıl içinde Çin’in durmak bilmeyen ithalatı nedeniyle mısır, buğday ve diğer tahılların fiyatlarının uzun sürecek bir ralli yapacağını belirtiyor. Çinlilerin daha fazla ve daha iyi yemek yiyecek olması büyük bir gıda talebi oluşturacak. Çin üretim patlamasıyla nasıl ki sanayi emtialarında güçlü bir

fiyat artış trendi yarattıysa, benzerinin gıda emtialarında da yaşanması bekleniyor.

LaForge Çin ekonomisinin son 25 yılda müthiş büyümesine rağmen Çinlilerin hala ABD veya Güney Korelilere göre daha az kalori tükettiklerini hatırlatarak bunun değişeceğini ve gıda emtia fiyatlarının önümüzdeki ‘boğa piyasası süper döngüsü’ne öncülük edeceğini vurguluyor. (LEVENT GÜRSES/FORBES TÜRKİYE DERGİSİ)


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster