Ana SayfaRöportajlarFurkan Katmerci: Otomotiv devleriyle çalışıyoruz---

Furkan Katmerci: Otomotiv devleriyle çalışıyoruz

7 / 8
Furkan Katmerci: Otomotiv devleriyle çalışıyoruz
21 Şubat 2014 - 08:52 www.finansgundem.com

TÜRKİYE’DE PAZAR BİZE AİT, LİDERİZ

-Ciro ve karda 2014 için beklentileriniz nedir?.

Furkan Katmerci: Biz genelde ebitta üzerinden gidiyoruz, Avrupa’daki firmalara baktığımız zaman bizim daha yüksek. Yani Avrupa’da yüzde 4’se bizim yüzde 8-9. Bizim amacımız ebitta’mızı minimum 10 tutup 10-15 bandında karlarımızı artırmak, özellikle ihracat kanallarımızı geliştirmek. Türkiye’de Pazar bize ait, lideriz, domine ediyoruz ama bizim amacımız ihracat tarafında. İhracat tarafımızı 2013’e göre daha da artırmak istiyoruz. Boşluğumuzu düşürüp verimliliği artırarak kârı artırmayı düşünüyoruz. Bunun için mesela kurumsal yönetim çalışmalarına hız verdik. Ondan sonra otomasyona ağırlık verdik; ilk robotumuzu aldık, bu Mart sonu devreye girecek kaynak robotu. Bu tür yatırımları artırarak otomasyon tarafında, karlılık tarafında verimlilik tarafında yol kat etmek istiyoruz. Hem kalite standartlarını sağlam kuruyorsun hem de verimliliği artırarak kar marjını daha yükseltiyorsun.

-Peki, bu son dalgalanma, dövizdeki  artış, faizlerdeki yükseliş sizi ne kadar etkiler, özellikle gireceğiniz pazarlardaki etkisi ne olur?

Furkan Katmerci: Şöyle o hareket çok hızlı olduğu için bizler de işin doğrusu tedirgin olduk. Bana göre zaten kurun mevcuttan daha fazla yüksek olması gerekiyordu dönem içinde, o değerini de şu anda buluyor, bulmaya yakın gibi görünüyor. Ama insanlar bunu unutmuştu, şimdi herkes bunun farkına vardı ve korunma yollarına önem vermeye başladı. Mesela hedge enstrümanlarına daha çok önem veriyoruz şu anda. Özellikle seçim dönemine kadar olan borçlarımızı, bir şekilde bazı enstrümanlarla kuru stabil hale getirmeye çalışıyoruz.

-Sizin maliyetlerinizi etkileyen bir şey oldu mu?

Furkan Katmerci: Faizlerdeki artış biraz etkileyecek ama ihracat olduğu için. Biz genelde döviz alıp borçlanıyoruz ihracat yaptığımız için. Türk bankalarının yabancı döviz bazlı faiz oranı TL’ye göre yarı yarıya hemen hemen. Muhasebe olarak hemen hemen dönemsellik olarak baktığımız zaman bu kur bizi negatif etkiledi. Ama diğer dönemlerde kur birazcık daha geri geldiğinde bu pozitife dönecek, zaten kur geri geldikçe de korunma yollarını artırıyoruz hedge mekanizmalarını çalıştırarak, diğer dönemlerde böyle bir negatif etki minimum olsun diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsa katmerci MAĞDURU.21 Şubat 2014 19:58

    Verdinizde ne oldu bizleri zenginmi ettiniz gene borsaya halka arzın altına getirdinşiz hisselerinizi birde çıkmış konuşuyor hiçmi utanmanız yok

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster