Ana SayfaMakro EkonomiMerkez'den temkinli faiz adımı---

Merkez'den temkinli faiz adımı

2 / 3
Merkez'den temkinli faiz adımı
19 Temmuz 2016 - 15:00 www.finansgundem.com

Anadolu Yatırım ( http://www.anadoluyatirim.com.tr ) Tarafından Hazırlanan Analiz:

"TCMB, piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puan ile ölçülü faiz indirimi yaparak marjinal fonlama oranını %9,00’dan %8,75’e çekmiştir. Politika faizinde değişiklik yapmamış, alt bandı %7,25’de bırakmıştır. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde borç verme faiz oranı %10,5’ten %10,25’e indirmiştir. Her ne kadar darbe girişimi sonrasında artan siyasi tedirginlik ve Moody’s’in not indirimi için Türkiye’ye izlemeye alması sonrasında indirim yapılmayacağına dair  beklentilerin de arttığını görmüştük.

İndirim sonrasında USD/TL, 2,9726’dan 2,9820’ye doğru yükseliş kaydederken, an itibariyle yeniden 2,98’in altına 2,9770’e gerilemiştir. Faizde önemli değişiklik olmazken BIST’te tepki alımlarının devam ettiğini görüyoruz. Dün %7,08’lik kayıpla 76.958 puandan kapanan BIST an itibariyle %1,40’lık primle 78.020 puandan işlem görmektedir. 

TCMB, 25 baz puanlık indirimin gerekçesini darbe girişimi sonrasında piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşılık alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırlamasına bağlamış görünüyor. TCMB’nin bu kararla piyasalarda her şeyin yolunda gittiği mesajını vermek istediğini, normalleşme yönünde sinyal vermek istediğini düşünüyoruz. Mevcut durumda TCMB’nin günlük ağırlıklı fonlama maliyeti %8,20 seviyesinde. Bu açıdan siyasi tarafta normalleşme durumunda TCMB’nin ölçülü faiz indirimi için alanı daralmış olmakla birlikte önümüzdeki aylarda devam etmesi mümkün görünüyor. Yeni bir olumsuz gelişme olmazsa bir sonraki ay 25 baz puanlık indirim yapmasını ihtimaller dahilinde görüyoruz. 

Geçen ayki metinden farklı taraflara baktığımızda ilk paragrafta bir farklılık görmüyoruz, ikinci ve üçüncü paragrafta bazı değişiklikler görüyoruz. 

Daha önce küresel risklere vurgu yapan TCMB, bu sefer yurtiçi gelişmelere vurgu yapmıştır. Yurtiçi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşandığını belirten Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur.

Enflasyon konusunda ise Kurul, bu toplantıda gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkat çekmiş, çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesini beklendiklerini dile getirmiştir. Önceki söyleminde, son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlemlendiğini belirtmişti. 

Ekonomi Bakanı Zeybekçi bu hafta ekonomiyle ilgili yeni paketlerin açıklayacak olmasının da piyasalardaki rahatlamada etkili olduğunu düşünüyoruz. Yarınki MGK sonrasında yapılacak Bakanlar Kurulu’nda süreç ile ilgili alınacak kararlar ise piyasaların merceğinde olmaya devam edecektir. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ19 Temmuz 2016 17:43

    ÜLKE ŞARLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK GEREKİRSE FAİZ İNDİRİLEMEZ DİYEN UZMANLARA MERKEZ BANKASI UYMAYARAK İNDİRDİ AL SANA DOLAR 3000 TL Yİ GEÇTİ.ŞİMDİ İYİMİ OLDU.MERKEZ EMİRE UYDU AMA SONUMUZ İYİ OLMADI.

  • THE END19 Temmuz 2016 17:35

    faiz indirimi haberiyle yalandan yere 78 bini geçti gösterip yatırımcıya darbe yaptılar.

  • cem19 Temmuz 2016 15:33

    ekonomi ve piyasada geçici rahatlama olabilir merkez ve ekonomi yönetimi aldanmadan her zaman dikkatli olmalı

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster