Ana SayfaPara PiyasaDolardaki düşüş kalıcı mı?---

Dolardaki düşüş kalıcı mı?

6 / 6
Dolardaki düşüş kalıcı mı?
07 Eylül 2014 - 07:14 www.finansgundem.com

ENFLASYONU YÜKSELTEN GIDA, BORSADA GERİDE KALDI

Türkiye son yılların en yüksek gıda fiyatı artışını yaşarken, borsada gıda firmalarının performansı endeksin gerisinde kaldı. bist 100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 21,23 kazandırırken, gıda sektörü hisselerinin getirisi yüzde 10’da kaldı. Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 0.09 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Gıda fiyatlarının aylık enflasyona katkısının 22 baz puan olduğu belirtilirken Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre de, yıllık gıda enflasyonu yüzde 14.44’e yükselerek Kasım 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

TCMB Başkanı Erdem Başçı ise enflasyonu düşürebilmek için başta tahıl ürünleri olmak üzere gıda ürünlerinde ithalata gitmek gerektiğini belirtiyor. Kuraklık nedeniyle Türkiye’de gıda ürünlerinin fiyatında artış yaşandığını, dünyada ise üretim bolluğu nedeniyle fiyat düşüşü gözlendiğini belirtiyor. Başçı, gümrük vergilerinin düşürülmesinin enflasyon hedeflerine olumlu katkısı olacağı yönünde mesaj vermekte.

Gıda analistleri ise Türkiye’de halen yüzde 130 seviyesinde  olan gümrük vergisine işaret ederken tahıl fiyatlarının küresel emtia piyasaları ile entegre olmadığını belirtmekte. ™üphesiz bunun önemli nedenleri arasında üreticinin korunması yönündeki politikaların etkisini göz ardı etmemek gerekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster