Ana SayfaRöportajlarBankalar bu mevduatı kapma peşinde---

Bankalar bu mevduatı kapma peşinde

4 / 6
Bankalar bu mevduatı kapma peşinde
03 Mayıs 2013 - 11:10 www.finansgundem.com

Geçen sene ralli senesiydi bu sene daha farklı

Bu sene kolay bir sene olmayacak. Geçen yıl faizler yüzde 10'daydı, BIST ise yüzde 50'den fazla yükselmişti. Geçen sene ralli senesiydi. Sabit getirili tarafta hiç olmadığı kadar yüksek yabancı iştahı gördük. Tahvil, bonoya 15 milyar doların üzerinde bir yabancı girişi oldu. Zaten uzun vadeli bonoların gevşemesinin en önemli nedeni de buydu. Bu sene biraz daha farklı bir sene. Bu sene yabancı yatırımcı tarafında haftalık bazda girişleri gördüğümüz gibi çıkışları da görmeye başladık. Girişlerin de derecesi düştü. O yüzden diyorum ki bu sene kolay bir sene değil. Geçen seneki gibi olmayacak. Bu sene daha zikzaklı bir sene olacak.

Yatırımcının yarasını sarması zor

Yatırımcı anlayabildiği, basit, fiyat dalgalanmasını daha rahat sindirebileceği ürünleri eklemekte haklı. Tahammül eşiği azaldı. Düşük faiz ortamında yanlış yatırımın yarasını sarmak kolay değil. Çünkü alternatif getiriyi de kaybediyorsunuz. Yatırım fonlarında yüzde 90 benchmark uygulanıyor ama yatırımcıya benchmark satmıyoruz. Daha o bilince gelmedik. Bu agresif bir üründür ya da muhafazakar bir yapısı vardır deniliyor.Ancak adı agresif olan hiçbir şeyi almazsınız. Agresif denildiği anda güven uyandırmaz. Geçen senenin en iyi fonu bu yılın en iyi fonu olmayabilir ama benchmarkına göre aslında çok iyi performe etmiş olabilir.

Yatırımcı cebine giren paraya bakar

Sadece Türkiye'de değil, dünyada da yatırımcı cebine giren paraya bakıyor. Piyasa kötü olabilir. Bir fonun benchmarkı İMKB-100 olabilir. Endeks yüzde 20 gerilemiştir, fon yüzde 10 düşmüştür. Aslında bu çok ciddi bir başarıdır. Ama yatırımcı olarak sizin alternatif getiri maliyetiniz vardır. Başarının 2 tane ölçüsü var. Biri iyi getiri, diğeri de yönettiğiniz fonun büyümesi. Bir fon oluşturup bunu yatırımcı ile paylaştığınızda, performans kriterlerini iyi anlatmanız lazım. Yatırım fonu sektörünün likit fonlar dışında yeterince büyüyememesinin en önemli nedeni de budur. Çünkü portföy şirketinin en önemli profesyonel bakış açısı ‘kıstasa göre başarı'dır. Ama yatırımcı cebine giren paraya bakar. Yatırımcı "performans kriteri benim cebime hizmet ediyorsa var" diyor. Kimse kusura bakmasın.

Yatırımcının portföyünde ne olmalı

Türkiye artık ucuz bir ülke değil. Bizi artık gelişmiş ülkelerle aynı kefeye koyacak hikaye çok fazla. Bir kredi notu artışı daha bekliyoruz. O yüzden zaten ucuz olmamız da beklenemez. Fiyatların bir kısmına da yansıdı. Portföyde, mevduat da, hisse senedi de mutlaka olmalı. Ama küçük yatırımcı için de, büyük yatırımcı için de hisse senedi yüzde 20-25'i geçmemeli. Ayrıca hisse senedi 6 aydan daha uzun vadeli bir yatırım olmalı. Yatırım fonu tarafında ise mevduatın üzerinde getiri veren fonlar büyüyecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster