Ana SayfaRöportajlarBankalar bu mevduatı kapma peşinde---

Bankalar bu mevduatı kapma peşinde

1 / 6
Bankalar bu mevduatı kapma peşinde
03 Mayıs 2013 - 11:10 www.finansgundem.com

Endeksin yüzde 30 düştüğü bir piyasada siz en iyi portföy yöneticisi olup kaybı yüzde 10 ile sınırlasanız bile anaparadan kaybettiğiniz, bir de üstüne mevduat getirisinden mahrum ettiğiniz için ne deseniz boş. Sonuçta piyasa koşulu ne olursa olsun, yatırımcı mutlaka cebine giren paraya bakıyor. 2008 krizinin herhalde en büyük derslerinden biri de çok kazanmak değil, anaparayı kaybetmemek oldu. Türkiye'de bir süreden beri faiz cephesinde yaşanan düşüş tarihi dip seviyeleri işaret etmesine karşın tasarrufların halen yüzde 75 gibi büyük bir bölümü mevduata park edilmiş durumda.

Dünya'dan Ece Ceyhun yatırım dünyasında neler olduğunu Garanti Portföy Genel Müdürü Zeki Şen'e sordu. Şen, hem bankaların hem de sermaye piyasası aktörlerinin müşteri tabanını büyütmek için çaba sarf ettiğini ve şirketlerin piyasadan aldıkları payı büyütmeye değil, piyasayı büyütmeye odaklanması gerektiğini anlattı. Zeki Şen, Türk yatırımcısının aklındaki benchmarkın (performans kriteri) ‘mevduatın ne kadar üstünde kazandım' fikri olduğunu vurgularken "Kimse kusura bakmasın, yatırımcı cebine giren paraya bakıyor. Yatırımcı ‘benchmark benim cebime hizmet ediyorsa var' diyor. Siz hangi ürüne yatırım yaparsanız yapın, aklınızdaki gizli benchmark hep mevduattır. Öyle olmaya da devam edecektir. Tüm dünyada da öyle. En son Güney Kıbrıs örneğinde de gördük, eninde sonunda iş, bankadaki mevduatınıza geliyor" tespitini yapıyor. Yatırımcının karmaşık olmayan, fiyat dalgalanmasını daha rahat sindirebileceği ürünlere yöneldiğine işaret eden Şen, "Yatırımcının tahammül eşiği azaldı. Düşen faiz ortamında, yanlış yatırımın yarasını sarması kolay değil. Bu ortam bizi tavsiye müessesesinin büyümesine götürüyor. Danışmanlarınız olacak, onlar sizi yönlendirecek. Bugün hisse senedi dediğinizde, dünya kadar bilgi kaynağı önünüze gelir. Yatırım fonu seçiminde de danışmanlık hizmeti gelişecek" dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster