Ana SayfaRöportajlarBankacılık sistemi kar etmezse ülke büyüyemez---

Bankacılık sistemi kar etmezse ülke büyüyemez

3 / 9
Bankacılık sistemi kar etmezse ülke büyüyemez
26 Ağustos 2014 - 08:58 www.finansgundem.com

MERKEZ BANKASI ÇOK DOĞRU POLİTİKALAR İZLİYOR

Finansgundem.com: Merkez Bankası ile Hükümet arasında faizlerin indirilmesi konusunda görüş ayrılığı var? Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz?

Hüseyin Özkaya: Hepimiz ekonomi, finans okumuş insanlarız. Ekonomi, finans teorisi ne diyorsa, uluslararası piyasalarda nasıl oluyorsa, öyle yorumlarız biz. Burada herhangi bir tartışmaya girmek istemiyoruz. Merkez Bankası çok doğru politikalar izliyor. Bence Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki genel algısının bugüne kadar ve son 10 yıldaki olumlu algısının en büyük faktörlerden bir tanesi Merkez Bankası’nın performansı olmuştur.
Tabi Merkez Bankası Başkanı da, bundan önceki başkanı da inanılmaz şeylerin olduğu, ülkelerin iflas noktasına geldiği böyle bir konjonktürde iyi yönettiler. Bu ortam tam olarak geçmiş değil. Türkiye için sistemin genel sağlığı açısından Merkez Bankası’nın çok önemli bir katkısı olmuştur. Tüm Türkiye’nin gurur duyduğu bir şekilde, Merkez Bankamız çok başarılı olmuştur. Enflasyon hedefinde bir puan falan sapma olmuş olabilir. Bu dönemde her tahminin doğru çıkması mümkün olsaydı… Amerika’daki Avrupa’daki ekonomistlerin tahminlerine bakmak gerekir. Yurt dışındaki tahminlerin aslında çok değişken olduğunu ve çoğunun da doğru olmadığını düşünüyorum. En basitinden örnek vermek gerekirse, Amerika’nın 10 yıllık bonoları kısa vadede hem enflasyon beklentilerinin hem de faizin nereye gideceği ile ilgili çok önemli bir gösterge ve yüzde 3-3.5’lara çıkması bekleniyordu. Tam tersi, 2.5’lara indi. Dolayısıyla Amerikan ekonomistlerin bu kadar yanıldığı bir dönemde Merkez Bankası gerekli para politikalarıyla hükümete danışmanlık da vererek, daha sonra hesap ta vererek her şeyi yapıyor ve bunda herhangi bir sorun yok.

Finansgundem.com: Sizce Erdem Başçı nasıl bir politika izlemeli?

Hüseyin Özkaya: Hep istikrarlı, hep olması gerektiği gibi… Merkez Bankası farklı bir şey söylerse zaten yanlış olur. İzlediği politikanın kesinlikle doğru olduğunu düşünüyorum, söylediklerinin de aynen altını çiziyorum. Bankaların likiditesini biraz sıkılaştırdı, kur istikrarını dikkate alıyor, ben gerçekten başarılı buluyorum. Başarılı bulan çoğunluktan bir tanesiyim. Herhangi bir ekonomik ve mantıklı gerekçeler dışında harekete gireceğini düşünmüyorum. Enflasyon belli, Hazine bonolarının ikinci piyasası belli, zaten onlar bizi dikte ediyor. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster