Ana SayfaBankacılıkBanka karları 1. çeyreğe damga vurdu---

Banka karları 1. çeyreğe damga vurdu

2 / 9
Banka karları 1. çeyreğe damga vurdu
11 Mayıs 2015 - 13:51 www.finansgundem.com

DÜŞÜK FAİZ DESTEKLEDİ

2014 yılının ilk çeyreğini hatırla¬yacak olursak; iç siyasi tansiyonun yüksek olması, FED'in varlık alımla-rını azaltacağı beklentisi ve TCMB ta¬rafından ocak ayında yapılan şok fa¬iz artışı vardı. Bu yıl ise kurdaki sı¬kıntılardan ötürü birinci ve ikinci çey¬rekte sıkılaştırmanın daha da artırıl¬dığını söyleyen İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Kutluğ Doğanay, faiz ortamının beklendiği gibi yüksek geçmemesi sayesinde bankaların ak¬tif kalitesinin de kuvvetli olduğunu aktarıyor. Doğanay, "Yıllık bazda ilk çeyrekte TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirilen de düşse de ücret ko¬misyon getirilen sürpriz bir biçimde beklentilerden iyi geldi. Ekim 2014'te BDDK'nın yayımladığı tebliğ sonrası ücret ve komisyonların seyri bir be¬lirsizlik içeriyordu. Fakat bankaların bu süreci iyi yönettiği görüldü" diyor. Kutluğ Doğanay, bankaların özellik¬le ilk çeyrekte sorunlu kredilerden el¬de edilen tahsilatta da oldukça iyi bir performans gösterdiğini dile getiri¬yor.


Açıklanan bilançolara bakıldığında ise beklenildiği gibi marjlar ve operasyonel maliyetlerde baskı olduğu görülüyor. Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan'a göre, marjlardaki baskının nedeni, alınan makro ihtiyati tedbirlerin ve mevcut zayıf ekonomik performansın kredi artış hı¬zını baskılaması ile BDDK tarafından yapılan düzenlemelerin ücret, komis¬yon gelirleri üzerinde oluşturduğu ne¬gatif etki. Gürcan, enflasyonun hede¬fin üzerinde olmasına ek olarak, TL'de görülen sert değer kayıplarının en¬flasyondaki düşüş hızını yavaşlatma¬sının da operasyonel maliyetleri artı¬ran en önemli unsurlardan biri olarak öne çıktığını ifade ediyor.


Bunlarla birlikte, bankalar bu çey¬rekte iştiraklerinden temettü topladı¬ğına değinen Şeker Yatırım Bankacı¬lık Analisti Övünç Gürsoy ise olum¬suz etkilerin büyük bir kısmının bu temettü gelirleri sayesinde bertaraf edildiğini ve ticari gelirlerin de düşen para swap hacminin etkisinde kârlılı¬ğa pozitif etki yaptığını dile getiriyor. Bankaların kârlılıkları sektör bazında her ne kadar iyi gelmiş olsa da sek¬törde düşen özsermaye kârlılıklarına dikkat çekiliyor. Yüksek özsermaye rakamlarına rağmen elde edilen öz-kaynak karlılıkları sektörde yüzde 13 seviyelerinde.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster