Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankacılık sektörü neden zor durumda? ---

Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?

9 / 12
Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?
09 Eylül 2016 - 09:55 www.finansgundem.com

BANKALAR YENİ PAZAR ARAYIŞINDA

Avrupa bankacılık sektörü için büyük problemin karlılık durumu olduğu belirtilirken, bankaların 2010 yılından bu yana ortalama öz sermaye getirisinin yüzde 4'le çok düşük seviyede olduğu İfade ediliyor. Bazı faiz oranlarının negatif olması ve yatırım eğrisinin yatay olmasıyla faiz gelirlerinin baskı altında olmaya devam ederken, düzenleyiciler İlk etapta karlılığa zarar verecek daha yüksek sermaye gereksinimleri talep ediyor. Dolayısıyla banka hisselerinin çok fazla bastırılmış karlılık görünümüyle aşağı yönlü görünümde kalması olağan bir durum olarak görülüyor. Bu yüzden de sektörün karlılığı destekleyecek şekilde yeni İş ortamına, yani sıfır ya da negatif faiz oranlarına ve yeni düzenlemelere yönelik iş modelleri uyarlamak zorunda. Bu da bankacılık sektörünün yapısını büyük ölçüde değiştirecek gibi görünüyor.

Avrupa bankalarının işten çıkarmalar ve küçülme yoluyla yeniden yapılandırma süreçleri devam ediyor. Bankalar Avrupa’da bulamadıkları fırsatları dünyanın başka yerlerinde arıyor. Bankaların gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere daha küçük, çevik, odaklı ve karlı piyasalara odaklanmaya çalıştıkları görülüyor. Gelişmekte olan ülkelerin başlıca avantajının karlılığın hala görece yüksek olmasından kaynaklanıyor.

Avrupa'da faizler eksi seviyelerden bazı gelişen ülkelerde %10-12 civarında seyrediyor. Kur riski yöneldiği takdirde bono yatırımında dahi ciddi faiz getirisi olduğu belirtiliyor. Ancak analistlere göre Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkelerinden sağlanan getiri bankaların gelirlerinde görece küçük bir bölümü oluşturuyor. Bankalar gelir yaratma girdabından çıkma yolu olarak daha dinamik, daha hızlı büyüyen, kredi talebi veya bankacılık hizmetlerine talep olan ülkelere gitmeyi deniyorlar. Dijital bankacılık hız kazanırken, KOBİ bankacılığı ivmeleniyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster