Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankacılık sektörü neden zor durumda? ---

Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?

1 / 12
Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?
09 Eylül 2016 - 09:55 www.finansgundem.com

Küresel finansal krizin ardından regülatörlerin aldığı önlemler İle sermaye yeterlilik sorununu şimdilik aşmış görünen Avrupa bankaları bu kez başka sorunlar ile yüzleşiyor. Çeşitli nedenlerden ötürü gelir yaratabilme kabiliyetleri zayıflayan Avrupa bankalarının piyasa değerleri alt üst olmuş durumda.

Kredi taleplerindeki durağanlık ile ülke merkez bankalarının sağladığı likiditeyi çevlremeyen Avrupa bankalarının ekonomik büyümedeki payı gittikçe zayıflıyor. Verilere göre, toplam varlık değeri bakımından dünyanın en büyük 15 bankası, hisse senetlerinde son 1,5 yılda yaşanan ciddi kayıplar nedeniyle yaklaşık 670,35 milyar dolar değer kaybetti ve ekonomik kayıplardan en çok Avrupa bankaları etkilendi.

Finansal verilere göre, toplam varlık değeri bakımından aralarında HSBC, Deutsche Bank ve Barclays'ın bulunduğu dünyanın en büyük 15 bankası, hisse senetlerinde son 1,5 yılda yaşanan ciddi kayıplar nedeniyle yaklaşık 670,35 milyar dolar değer kaybetti ve ekonomik kayıplardan en çok Avrupa bankaları etkilendi. Avrupa'nın en büyük bankası olan İngiltere merkezli HSBC'nln toplam varlık değeri 2,409 trilyon dolar. Ancak banka geçen yıl 190,18 milyar dolara ulaşarak rekor kıran piyasa değerinin yüzde 27'sini kaybetti. Bunun bankaya zararı 50,7 milyar doları buldu.

Alman Deutsche Bank yüzde 60,8 düşüşle piyasa değeri en fazla gerileyen bankalar arasında yer aldı. Bankanın geçen seneki en yüksek ve şu anki piyasa değerleri arasında 30,2 milyar dolar fark var. Geçen yıl 6,8 milyar euro zarar açıklayan banka, yaklaşık 35 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığını duyurmuştu. Birleşik Krallık'ın referandum ile AB üyeliğinden ayrılma kararı alması hisse senetlerinin değer kaybını hızlandırdı çünkü Deutsche Bank, Londra'daki en büyük Avrupa bankası ve gelirlerinin yüzde 19'unu Britanya’dan sağlıyor. Almanya'da yüzde 40'lık pazar payı ile en büyük kredi sağlayıcısı banka, geçmişte yaptığı çeşitli uygunsuz İşlemlerinden dolayı 14 milyar dolar ceza almıştı.

Varlık değeri 1,650 trilyon dolar olan Barclays’in piyasa değeri İse bir yılda 73,65 milyar dolardan 34,07 milyar dolara gerileyerek, yüzde 51,5 düşüş gösterdi. Bloomberg Avrupa 500 Banka ve Financial Hizmetler Endeksi 2015'te yüzde 33 geriledi ve Temmuz ortası itibarıyla son yedi yılın en düşük seviyesinde seyrediyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster