Ana SayfaGündemAB kara kışa ‘şok tedbirler, ağır cezalar’la hazırlanıyor---

AB kara kışa ‘şok tedbirler, ağır cezalar’la hazırlanıyor

1 / 12
AB kara kışa ‘şok tedbirler, ağır cezalar’la hazırlanıyor
24 Ağustos 2022 - 13:12 www.finansgundem.com

Rusya’nın Donbass operasyonu sonrasında Batı’nın Moskova’yı hedef alan yaptırımlarının sonucu olarak ortaya çıkan enerji krizi, etkisini en sert Avrupa’da gösteriyor. Yaz sezonunun bitmeye yaklaşması ile birlikte Avrupa enerji tasarrufu moduna giriyor. Bu nedenle doğalgaz kullanımını azaltma ve ekonomik küçülmeyi minimuma indirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği (AB), ‘Güvenli Bir Kış için Gazdan Tasarruf Et’ planı devreye aldı. 1 Ağustos itibarıyla 6 ay boyunca gaz talebini yüzde 15 azaltmayı öngören plana göre, birlik içindeki ülkelerin kış aylarında kullanılmak üzere gaz tasarrufuna gitmesi, tasarruf ettiği miktarı da ‘sanayisi’ ve ‘acil ihtiyacı’ olan ülkeler ile paylaşması ‘zorunlu’ tutuldu. Diğer yandan mart ayından itibaren AB’nin Rus gazını aşamalı olarak kaldırma girişimleri ile petrol ambargoları, Avrupa ülkelerine enflasyon, gıda ve enerji krizi olarak yansımayı sürdürüyor. Avrupa’nın doğalgaz depoları azalırken hane halkının faturaları da kabarıyor. Hatta The Telegraph tarafından yürütülen bir ankete göre, İngiliz ebeveynlerin, faturalarını ödemek için çocuklarının birikimlerinden günde yaklaşık 8.5 milyon sterlin aldığı ortaya çıktı.

Batılı medya kuruluşları da, bu durumun giderek derinleşen başka krizlere sebep olacağına dair endişe duyulduğunu haberlerine konu ediniyor. 2021 yılı içerisinde gaz ihtiyacının ortalama yüzde 40’ını Rusya’dan temin eden AB’nin, bir taraftan Moskova’ya yaptırım uygulamaya devam etmesi, diğer taraftan da kendi halklarını tasarruf etmeye ‘zorlaması’, batılı uzmanlar tarafından da ‘AB'nin zayıflamasına yol açıyor, bütünlük tehdit altında’ şeklinde yorumlanmıştı. Hatta öyle ki, AB hükümetlerinin ‘tasarruf’ için ardı ardına aldığı ‘absürt’ önlem kararları ve öneriler, eleştiri oklarının hedefi olarak gündeme geliyor. Batılı yetkililer ise uygulamaları ‘cazip’ kılmak için çeşitli ‘ödül ve ceza’ yöntemlerine başvuruyor. Hane halkı, işletmeciler ve sanayiciler ise tüm bu ‘gereksiz’ kurallar karşısında tepkili.

Enerji krizi baskısının kış yaklaştıkça arttığı Avrupa’da, hükümetlerce uygulanan ‘ödül-ceza’ sistemleri ile Batılı liderlerin ve enerji şirketlerinin ‘absürt’ tasarruf önerilerini Sputnik Türkiye’den Selin Uludağ derledi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster