Ana SayfaLeasing-Faktoring100 milyar doların peşinde---

100 milyar doların peşinde

2 / 4
100 milyar doların peşinde
07 Aralık 2012 - 16:30 www.finansgundem.com

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE YÜZDE 2 BÜYÜYEREK 54 MİLYAR TL CİROYA ULAŞTIK

Yasa sektöre nasıl bir imve kazandıracak?
Yasanın yaratacağı ivme ise kısa vadeden çok, orta vadede kendini gösterecek. Yine değinmemiz gereken bir nokta şu; ne yazık ki bu algının kanun koyucu tarafında da kötü bir algısı var. Sanıldığı üzere aczi finanse etmiyor faktoringçiler. Kanun çalışmalarında bunun zorluğunu çektik. Burada BDDK’nın bize çok önemli katkıları oldu. Algıda yanıltıcı fikirleri bertaraf ettiğimizi söyleyebilirim. Şahsi görüşüm, artık kanuni bir ürünün Türkiye’deki her satıhta kullanılması için hiçbir tereddüt kalmayacaktır. Bu durumda direkt olarak işlem hacimlerine ve ciroya yansıyacaktır. Aynı zamanda banka dışı finansman enstrümanları için en önde gelen sektör olduğumuz için yeni yasa bizim can suyumuz olacak.

Orta vadede faktoringçiler olarak ulaşmak istediğiniz toplam ciro nedir?
Şu anda faktoring cirosunun GSYİH’ye oranı yüzde 5 seviyelerinde. Biz yasayla beraber bu oranın orta vadede yüzde 10 seviyesine çıkacağını öngörüyoruz. Avrupa’da bu penetrasyon oranları yüzde 10’un üzerinde. Biz de İtalya ve İspanya kadar bu işin içerisinde olacağımızı söyleyebiliriz. Kanunla birlikte bilinirlik ve farkındalık artacağı için 2015 yılında kendimize hedef koyduğumuz 100 milyar dolarlık ciroya ulaşmak, artık sektör için uzak değil. Burada yeni yasanın katkısıyla; kurumsal regülasyon, şirketlerin standart ürün yapılarına sahip olması, rekabetin bir platforma taşınmış olması, eğer varsa kayıt dışının kayıt içine taşınması; hepsinden önemlisi ihracatın genişletilmesinde faktöringin çok önemli bir payı olacaktır.

Türk faktoringçilerinin 2012 performansını değerlendirebilir misiniz?
Faktoring, 2011 yılında 71 milyar TL ciroya ulaştı ve Türkiye ticaretinin yaklaşık yüzde 6'sına aracılık etti. Dünyada 70 ülke içinde 14’üncü sırada olan Türk faktoringçileri, Avrupa'da ise dokuzuncu sırada kendine yer buldu. İhracat faktoringi hizmetinde Türkiye yüzde 18'lik payla muhabirli ihracat sıralamasında Çin'den sonra ikinci konumda. Sektörümüz, üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre aktif büyüklükte yüzde 7, ciroda ise yüzde 2 büyüyerek 54 milyar TL ciroya ulaştı ve reel sektöre 15 milyar TL'ye yakın kaynak yarattı..

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster