Foto GaleriYaşamAvrupa'da nükleer korkusu: Eczanelere akın ettiler!

Avrupa'da nükleer korkusu: Eczanelere akın ettiler!

7 / 8 Avrupa'da nükleer korkusu: Eczanelere akın ettiler!
25 Mart 2022 - 10:18

TEDBİR AMAÇLI KULLANILABİLİR Mİ?

Deniz yosununun iyotun en iyi besin kaynaklarından biri olduğunu söyleyen Erdoğan Çolak, "Diğer kaynaklar arasında balık ve diğer deniz ürünleri ile yumurtayı sıralayabiliriz" diye konuştu. İyotun anne sütünde de bulunduğunu belirten Çolak, "Süt ürünleri iyot içermesine rağmen beslenen hayvanın iyot alımına göre iyot içerikleri değişeceğinden tam bir iyot miktarı söylemek mümkün değil. Sofra tuzu ise etkili olan potasyum iyodürü içermeyebilir" dedi. Bilinçsiz iyot kullanımının sakıncalarına dikkat çeken Çolak, "Yanlış kullanımın bir sakıncası da iyot ile etkileşen ilaçların birlikte kullanımı. Spironolakton, lisinopril ve amilorid gibi antihipertansif ilaçlar ile kulanımı hiperkalemi (kanda potasyum seviyesinin yükselmesi) riskini artırır" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Gülçin Saltan İşçan da potasyum iyodür içeren tabletlerin doktor kontrolünde kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. İşcan, özellikle guatr, hipertiroidi ve Haşimato hastalığı olan kişilerin iyot tabletlerini kullanmaması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. İşcan, "Ayrıca duyarlı kişilerde de yan etkilere neden olabilir. Gerekli olduğu durumlarda mutlaka doktor kontrolünde doz ayarlaması yapılarak kullanılması gerekir" dedi. İlaçların sadece gerekli olduğu durumlarda doktor kontrolüyle kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. İşcan, "Günlük hayatta radyasyona karşı önlem olarak iyot içeren tabletlerin kullanılmaması gerekir" dedi.

Erdoğan Çolak da önerilen günlük dozun dışında herhangi bir radyasyona maruziyeti olmayan kişilerin sadece önlem almak için bu tabletleri kullanmaması gerektiğini vurguladı. Çolak, "İyot alımına bağlı pek çok yan etki hastalarda görülebilir, özellikle tiroit bezi ile ilgili hastalıklara yol açabilir" diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster