Foto GaleriYaşamAvrupa'da nükleer korkusu: Eczanelere akın ettiler!

Avrupa'da nükleer korkusu: Eczanelere akın ettiler!

3 / 8 Avrupa'da nükleer korkusu: Eczanelere akın ettiler!
25 Mart 2022 - 10:18

RADYASYONA KARŞI KORUMADAKİ ETKİSİ

Avrupa'da nükleer saldırı korkusuyla satışlarda patlama yapan iyot tabletleri son günlerin en çok konuşulan konularından biri. Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan, iyot tabletleri olarak bilinen preparatların (hazır ilaç) potasyum iyodür içerdiğini söyledi.

Prof. Dr. İşçan, "Bu tabletlerde bulunan iyot radyoaktif olmayan 'lyot 127' yani 'l 127'dir" dedi. İyot veya iyot tuzlarını içeren tabletlerin, takviye gıda olarak içinde birçok vitamin ve mineral ile kombine edilmiş ürünler olduğunu söyleyen Türk Eczacıları Birliği Eski Başkanı Erdoğan Çolak, bu ürünlerin ağızdan alındığını söyledi.

Çolak, "İlaç formunda, potasyum iyodür şeklinde Türkiye'de iyot içerikli ürünler bulunuyor" diye konuştu.

Peki iyot tabletleri insanları nükleer kaza durumunda olası radyasyon tehlikesine karşı korumak için yeterli mi? Erdoğan Çolak, iyot tabletlerinin yalnızca radyoaktif iyot izotoplarına karşı korumada yeterli olabileceğine dikkat çekti. Erdoğan Çolak, "Radyasyon gibi acil durumlarda ise tiroide radyoaktif iyot izotoplarının alımını engellemek ve tiroid kanseri riskini azaltmak için kullanılabilir" diye devam etti.

Potasyum iyodürün 1986'daki Çernobil Faciası'nın ardından Polonya'da yaygın olarak kullanıldığını hatırlatan Çolak, "Polonya'da çocukluk çağı tiroid kanseri oranları sonraki yıllarda önemli ölçüde artmadı. Birçok çocuğun hafif derecede iyot eksikliğine sahip olduğu Belarus ve Ukrayna gibi iyot takviyesinin kullanılmadığı bölgelerde ise çocuklar ve ergenler arasında tiroid kanseri insidansı keskin bir şekilde arttı" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster