Sermaye Piyasalarını karıştıran tahvil arzı

Analiz Faktoring, 125 milyon TL tahvil borcunu ödeyemedi, faaliyetlerini durdurdu. Ya sonra? Onlar başladı ama sektörde ihraçlar durdu. Yatırımcılar parasız kaldı. Ve bomba gibi iddialar patladı...

FINANSGUNDEM.COM – KULİS HABER

Türkiye’nin ilk ihraççılarından biri olan ve 125 milyon TL tutarındaki tahvil borçlarını ödeyemeyince sektörde faaliyetlerini durduran ilk şirket olarak kayıtlara geçen Analiz Faktoring olayında şok gelişmeler…

Finansgundem.com’un ortaya çıkardığı ve Sermaye Piyasalarını karıştıran büyük krizde, 42 gün içinde neler yaşanmış, neler?

Finansal darboğaza giren şirketin yarattığı depremin öncelikle koca bir sektörü vurduğu ortaya çıktı. Analiz Faktoring yüzünden banka dışı faktoring şirketlerinin ihraçlarının durduğu öne sürüldü. Zarar büyük.

“1,5 AY GEÇTİ, PROTOKOL ŞARTLARI OLUŞTURULAMADI”

15 Kasım’da Finansgundem.com’a konuşan Mali İşler Koordinatörü’nün “başlattık” dediği borç yapılandırma çalışmalarında bir adım bile ilerlenemiş. Turkish Yatırım'ın da aralarında olduğu aracı kurumların kontrol altına alamadığı belirtilen çözüm sürecinde "protokol şartları" oluşturulamamış. Buna karşılık yatırımcıların ızdırabı her geçen gün artmış.

Analiz Faktoring’den darbe yiyenlerden biri de Oyak Yatırım ve müşterileri.

YATIRIMCIYA YANIT VERMİYORLAR

Ellerinde tahvilleriyle kalan vatandaşların ise ne attıkları maillere, ne de açtıkları telefonlara yanıt alamadığı ifade ediliyor. Yani Analiz Faktoring kapıyı kapatmış.

ANALİZ FAKTORİNG’CİLER SEFADA

Peki, yatırımcı ve aracı kurumlar cephesinde durum böyleyken, faktoring şirketinin faaliyetlerini durdurması sermaye piyasalarını böyle karıştırırken, Analiz Faktoring cephesinde manzara ne?

Kulislerdeki iddialar bomba! Fotoğraftaki aile tablosunun parçalandığı belirtiliyor. Niçin? Boşanma nedeniyle? Ama” deniyor, “Her şey hileli, mal kaçırmak için…” Mağdur yatırımcılar, “Adamlar çok kötü niyetli. Bu yapılanlar planlı, programlı” diye konuşuyor. Ve ekliyorlar: “Biz burada sıkıntı içindeyiz, onlar sefa içinde yaşıyorlar.”

İŞTE ANALİZ FAKTORİNG’İN ORTAKLIK YAPISI

Analiz Faktoring A.Ş’nin temerrüde düştüğü 26.09.2018 tarihindeki ortaklık yapısı ve yönetim kurulu şöyle.

Şirketin Yönetim Kurulu ise aynı dönemde; Selim Tariç ( Başkan ), Nesim Geron ( Başkan Yardımcısı), Yaşar Gülcan (üye ) ve Milka Janti Tariç ( Üye ) den oluşmakta.

TARİHLERİ AÇISINDAN İLGİNÇ BOŞANMALAR, BOMBA İDDİALAR 

Şirketin 5 ortağından aynı zamanda evli olan ikisi, şirkette % 40 hisseye sahip Muiz oğlu Selim Tariç ve %10 hisseye sahip Elia kızı Milka Janti Tariç 26.07.2018 tarihinde boşanıyor. Bir diğer ortak %20 hisseye sahip Daniyel oğlu Yaşar Gülcan eşi Mordunay kızı Sofi Gülcan’dan 17.08.2018 tarihinde ayrılıyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür olup %25 hissesi olan Kemal oğlu Nesim Geron eşi Samoil kızı Ester Arıcan’dan 09.01.2014 tarihinde boşanıyor. Yüzde 5 hisseye sahip son ortak olan Yaşar oğlu  Melih Gülcan ise eşi İzzet kızı Leyla Lisa Gülcan’dan 31.08.2018 tarihinde boşanıyor.

İşte tam bu noktada, 5 ortaktan dördünün şirket temerrüde düşmeden önceki 25 ile 60 gün içinde boşanmaları dikkat çekiyor. Akıllara “3 boşanmanın da aynı dönemde olması tesadüf mü?” sorusu geliyor.

Şirketin 09.10.2018 tarihi itibariyle ortaklık yapısı ve yönetim kurulu değiştiriliyor. Milka Janti Tariç %10 hissesinin 9.99 luk payını Selim Tariç'e ve 0.01 lik payını da yine kendi kurdukları Mes Bilgi Danışmanlık Ticaret Şirketine devrediyor.  Aynı tarihte Milka Janti Tariç Yönetim Kurulu’ndan da ayrılıyor.

Yatırımcılarda hakim olan düşünce, “Bir şirket zor durumda iken şirketin payını kim satın alır? Yine bir şirket zor durumundayken şirket payını kim satılığa çıkarır? Bunda bir kasıt yok mu? Analiz Faktoring ortakları çekinmeden, korkmadan bu devir işlemini uygulamışlardır” yönünde.

Tapu kayıtlarına göre de ailenin kadınları Milka Janti Tariç, Sofi Gülcan, Leyla Lisa Gülcan ve Ester Arıca üzerinde bağımsız görünümlü 8 parça gayrimenkul bulunuyor. Erkeklerden ise sadece Nesim Geron üzerinde tek parça gayrimenkul kayıtlı, ancak onun da üzerinde ipotek var.

Kulislerde ise bu tablolar üzerine yapılan yorumlarda, “Tüm bunlar gayrimenkullerin alacaklılardan kaçırılmak istendiğini göstermekte” iddiası konuşuluyor...

Tahviller ödenemedi, Analiz Faktoring faaliyetini durdurdu