Avustralya'dan Çin'e çağrı

Avustralya Başbakan Scott Morrison, Rusya üzerinde, tepkisi Çin’den daha etkili bir ülke olmayacağını belirtti. Morrison, Pekin’e Rusya’nın saldırganlığını kınama ve yaptırım uygulama çağrısı yaparak sessizliğini bozmasını istedi.

Avustralya Başbakanı Scott  Morrison, Avustralya’nın Sydney kentindeki Low Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, Çin’in dünyanın önemli güçlerinden biri olduğunu söyledi.

Morrison, Çin yönetiminin, küresel barış ile istikrara katkı sağladığını savunduğunu hatırlattı.

Rusya’nın eylemlerini kınama konusunda Çin’den gelecek seslere kulak kesildiğini söyleyen Morrison, “Ancak ürpertici bir sessizlik var” dedi.

Avustralya Başbakanı, Çin’i bu sessizliği bitirmeye çağırarak, “Ukrayna’daki bu korkunç savaşın sona erdirilmesinde Çin’den daha büyük etkisi olacak bir ülke yok” dedi.

"Çin liderlerinin söylediklerinin sözden ibaret olmadığını gösterme zamanı”

Putin’in küresel düzeni değiştirmek için şiddet yolunu seçtiğini savunan Morrison, Çin’in buna karşılık verme zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

“Dünya, Çin’in küresel barışa, egemenliğe, toprak bütünlüğüne bağlılığına dair sözlerini uzun zamandır dinliyor. Şimdi Çin ve liderlerinin bunların sözlerden ibaret olmadığını gösterme zamanı.”

Çin, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını “işgal” olarak nitelemekten kaçınmış, Batı ülkelerinden Moskova’nın meşru güvenlik kaygılarına saygı duymalarını istemişti.

Avustralya'dan nükleer denizaltı üssü inşası

 

Avustralya'dan Rusya'ya yaptırım kararı

 

Çin ile Rusya'nın ticaret hacmi 12 yılın en yüksek seviyesinde

 

Çin, ekonomiyi destekleyecek adımlar atacak

 

Rus bankalarından Çinli ödeme sistemi hazırlığı