Ana SayfaBankacılıkBanka raporu 2017---

Banka raporu 2017

9 / 22
Banka raporu 2017
06 Temmuz 2017 - 13:07 www.finansgundem.com

Yeni Kaptan

İlk çeyrekte 1 milyar 225 milyon lira ile tarihinin en yüksek karını elde eden VakıfBank yeni genel müdürü ile yola devam ediyor.

Geçen ay yapılan kamu bankaları genel kurullarıyla birlikte VakıfBank ve Halk Bank'ın genel müdürleri değişti. Başbakan tarafından VakıfBank Genel Müdürlüğü görevine, K.K.T.C. Merkez Bankası Başkanı ve VakıfBank'ın eski Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Emin Özcan atandı. Genel Kurul'da konuşan Özcan'ın mesajı ise kısa ve netti: "Kendimize bırakılan emaneti korumak için çok çalıştık, çok çalışmaya devam edeceğiz."

VakıfBank'ın 2016 rakamları Özcan'ın dikkat çektiği 'çok çalışma'yı doğruluyor. Banka 2016'da nakdi kredilerini yıllık bazda sektör ortalamasının üzerinde (yüzde 19,2) artışla 147 milyar lira seviyesine yükseltti. Bu artış oranıyla büyük ölçekli bankalar arasında geçen yıl kredi büyümesinde beşinci iken bu yıl üçüncülüğe çıkmayı başardı. Nakdi ve gayri nakdi krediler ise yüzde 20 oranında artış gösterdi ve 187 milyar liraya yükseldi. Banka aktif büyüklüğünde ise sermaye yeterliliği rasyosu kısıtına rağmen bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artış sağlayarak 213 milyar liraya çıkarmayı başardı. Elbette bu rakamların korunması ve hatta daha da ileri götürülmesi 'daha çok çalışmayı' da beraberinde getiriyor.

Özcan 2017 için KGF' kredilerine dikkat çekiyor ve "Bilhassa teminat sıkıntısı yaşayan müşterilerimize farklı limit, vade ve tutarlarda kredi kullandırdık" diyor.

Özcan sadece KGF ile değil önceki dönemlerde de kamu bankalarının sektörün üzerinde büyüme gösterdiğini söylüyor. Elbette Özcan haksız değil, 2016'da yakalanan kredi büyümesini yakından incelediğimizde kamu bankaları hariç tutulduğunda sektörde yüzde 14,2'lık bir hız artışı olduğu görülüyor. Aynı dönemde kamu bankalarında büyüme yüzde 23,1 olarak gerçekleşti. Özcan'ın tahminine göre 2017'de KGF, kredi büyümesine yüzde 4'ün üzerinde bir katkı sağlayacak. Yılsonunda ise kredi büyümesi yüzde 20'ye yakın gerçekleşecek.

VakıfBank ilk çeyrekte kendi içinde bir rekora imza attı ve Mart 2017 tarihi itibarıyla karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137 oranında artırarak 1 milyar 225 milyon liraya çıkardı. VakıfBank hem diğerleri arasında karını en çok artıran banka oldu hem de tarihindeki en yüksek kar rakamına ulaştı. Özcan "Artan kar rakamının desteği ile bu dönemde ortalama aktif karlılığımız yüzde 2,26, ortalama özkaynak karlılığımız ise yüzde 24,55 olarak gerçekleşti" diyor.

Sektörde yaşanan yüksek karlılık oranının sürdürülebilir olması elbette zor. Zira sektörde kredi-mevduat arasında yaşanan vade uyuşmazlığı pek çok soruna yol açıyor. Nisan ayından itibaren maliyetlerde görünen artışın, mayıs ayından sonra karları olumsuz etkilemesi bekleniyor. Özcan bu olumsuz gelişmenin yanında özellikle KGF desteği ile kredi gelirlerinde artış yaşanacağını düşünüyor ve "İlk çeyrekte yaşanan karlılık yıl boyunca devam etmeyecek olsa da, 2017'deki kar rakamlarının beklentilerin üzerinde olacağını söyleyebilirim" diyor.

Mehmet Emin Özcan 2017'yi sektör açısından kredilerde sağlanan ivmenin de etkisiyle aktiflerde önemli ölçüde büyümenin yaşandığı, kredilerin aktif içindeki payının giderek arttığı, yeni kaynak arayışlarının ve kaynakların çeşitlendirilmesi eğiliminin devam ettiği bir yıl olarak değerlendiriyor. 2018'de elbette aynı şartlar olmayacak ancak Özcan'a göre sektör 2017'de Türkiye ekonomisinde beklenen güçlü büyümenin etkisini hissedecek. KGF ve KOSGEB benzeri teşviklerle rahatlatılan reel sektörün 2018'de daha güçlü finansal yapıyla gireceğini söyleyen Özcan, bunun da bankacılık sektörü açısından aktif kalitesine olumlu yansımasını bekliyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster