Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

Selçuklu’dan Paris’e çevre golü

01 Şubat 2024, 07:57 ---

Yurt dışı izlenimlerine devam… Bugün sırada memleketime ve belediyelerimize yaptığım haksızlığın bir ölçüde tashihi var…

Almanya uzun misafirliğinin arasına birkaç günlük Paris gezisi girdi… Öncelikle şunu belirtmekte yarar var, Paris trafiği hiç İstanbul’u aratmıyor. Medeni ülke koşullarını Almanya ile sınırlı görmenin yanlış olduğunu hatırlamış oldum. Burada da geri dönüşüm gözlemlerine devam ettim. Ve kendi ülkemin koşullarına bir nebze haksızlık ettiğime karar verdim…

Daha önce de yazdığım gibi Almanya’da çöp, evlerden dörde ayrılarak alınıyor. Organik çöpler (toprak ve gübre oluşumu için kullanılıyor), ambalaj (teneke, plastik), kağıt/karton ve diğer atıklar. Şişe ve camlar özel noktalarda beyaz, yeşil ve kahverengi olarak ayrıştırılarak atılıyor.  Tekrar belirtmeliyim ki diğer atık kapasiteleri gün geçtikçe azalıyor, yararlı atıkların ki ise artıyor.

Gelelim Paris örneğine… Fransız bizden bir nebze ileri ama Almanya’dan çok geri. Onlar evlerde ikiye ayırıyorlar ambalaj ve kağıt ve de diğer atıklar. Yani organik çöp ayrıştırılması ise genel olarak uygulanmıyor.

Böylece görüyoruz ki Fransa örneğin Konya Selçuklu Belediyesi’ni kıskanmak zorunda…

Neden mi? Belki çoğumuz bilmiyordur ama Selçuklu’da bu konuda bir başarı öyküsü yazılıyor.

Gelin belediyenin kendi açıklamasından okuyalım:

Selçuklu Belediyesi uluslararası düzeyde kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün Oscar'ı olarak kabul edilen Ace Of M.I.C.E Awards 2024 ödülleri kapsamında Kompost Üretim Tesisi ile en iyi sürdürülebilirlik projesi ödülünü aldı.

Selçuklu Belediyesi, kompost üretim çalışmalarında 2023 yılında bin 314 ton çim, bin 653 ton ağaç yongasının yanı sıra semt pazarları ile meyve sebze halinden toplanan 2 bin 33 ton biyobozunur atıktan 3 bin ton kompost üretimi gerçekleştirdi.

Bu çalışmada evsel atıkların katkısını göremesek de bu başlangıç bile Paris’e karşı oldukça umut veren bir durumda.

Tabii Paris’in hala daha içecek depozitosu konusunda yol almamış olması da başka bir handikap.

Ülkemizde ise 2022 yılbaşından itibaren uygulamasına karar verilen depozito sistemi ise tüm pilot çalışmalar ve testler tamamlandığında bu yıl içinde uygulamaya girecek.

Tüm AB ülkelerinde ise hedef 2030…

Bu şekilde ülkemizde 20 milyar pet ya da cam şişenin dönüşümünün sağlanması mümkün olacak.

Bu vesileyle sadece eleştirmek değil olumlu gelişmeleri görüp onun da hakkını verme konusunda üzerimize düşeni yapmış olalım…

UNUTMAYIN… Bu dünyayı torunlarımızdan ödünç aldık. BUGÜN DÜNYA BARIŞI, ÇEVRE, HAK, ADALET İÇİN VE CEHALETE KARŞI BİR ŞEYLER YAPMIŞ OLMANIZI DİLİYORUM.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eser02 Şubat 2024 11:18

    Tebrik ederim çok güzel bir araştırma Volkan daha çok duyurmalıyız, ve sürdürmeliyiz belediyelere örnek olsun 👏👏👏

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster