Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

Merkez Bankası faizlerde indirim yapar mı?

12 Ağustos 2014, 16:42 ---

Bilindiği üzere Merkez Bankası 22 Mayıs 2014 tarihli Para Politikası Kurulu kararı ile enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme olmamasına rağmen uluslararası piyasalarda son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşme savını baz alarak kademeli olarak faiz indirimine başlamıştı. Merkez Bankası bir haftalık repo oranlarında (politika faizinde) Mayıs ayında 50 baz puan, Haziran ayında 75 baz puan ve Temmuz ayında ise 50 baz puanlık indirime giderek politika faiz oranını %8.25’e indirmiştir. Yapılan bu indirimlerle ilgili her kurul kararında; son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, ‘bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gidilmiştir’ ifadesi yer almıştır. Diğer taraftan Merkez Bankası,  Kurul kararlarında; birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının önemi vurgulanmış diğer bir değişle enflasyondaki artışta döviz kurlarındaki artışın etkisine önemle atıfta bulunulmuştur. 

Merkez Bankası faizdeki gelişmelere ve beklentilere bağlı olarak Eximbank aracılığı ile kullandırdığı 120 ve 240 vadeli TL reeskont kredilerinin faizinde de indirime ve artırıma gitmektedir.

Son dönemlerde uluslar arası piyasalardaki belirsizliğin artması ve risk primi göstergelerinde bozulmaların yaşanması, diğer taraftan son günlerdeki döviz kurundaki artışların enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri  olacağı beklentisi  ve  ayrıca  son iki haftada içinde Merkez Bankası'nın reeskont kredilerinde 60 baz puanlık artırıma gitmesi, Merkez Bankası’nın Ağustos ayında faiz artırımına gitmese bile faiz indirimi  yapmayacağı beklentisini güçlendirmektedir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster