Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

2021 yılı ve sonrasında dünyanın karşılaşacağı önemli riskler

11 Ocak 2021, 11:49 ---

2020 yılının başlarında ortaya çıkan Kovid-19 salgını, modern dönemlerde, dünyadaki ekonomik sisteme ve insanlığa en yüksek etkiye sahip olan yıkıcı bir gelişme olmuştur. Bu salgın ekonomik krizle birlikte dünyadaki toplumların hemen hemen tamamının yaşamında, geçim kaynaklarında , ekonomik ve sosyal ilişkilerinde önemli tahribatlar  yaratmıştır. Bu salgın devletleri, şirketleri, iş insanları  ve hane halkını,  sağlık ile  ekonomik ve sosyal kaygılar arasında denge kurmaya zorlamıştır.

Salgının sağlığa, ekonomiye ve  sosyal yapıya olan yıkıcı etkisi devam etmekte olup, bu süreç önümüzdeki dönmelerde, dünyayı bu alanlarda önemli risklerle karşı karşıya bırakmıştır.

2021 yılına girerken çeşitli kurumlarca yapılmış olan anketlerden derlemiş olduğum, önümüzdeki dönemlere ait beklenen en önemli riskler, önem derecesine göre aşağıda sıranlanmıştır.

1-  Kovid 19 salgınının daha da derinleşmesi ve virüsün mutasyona uğrayarak bulunan aşılara karşı daha dirençli hale gelmesi ve toplumsal bagışıklığın sağlanamaması.

2- Global bazda ekonomik durgunluğun devam etmesi. Çin hariç dünyanın önemli bir bölümünde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin GSMH larının 2020 yılı öncesi değerlerine ulaşamaması.

3- Çok yüksek tutarlara ulaşan kamu ve özel sektör borçları nedeniyle yeni bir finansal krizin ortaya çıkması, önemli ölçüde şirketin iflas etmesi.

4- Orta sınıfın gelişmesinin durması, fakirliğin daha geniş kitlelere yayılması ve genç işsizlerin sayısının muazzam bir şekilde artması ile bunun neden olacağı toplumsal kargaşalar ve sosyal gelişmelerin ortaya çıkması.

5- Özellikle tedarik zincirinin tahrip olması nedeniyle gıda ve beslenme kıtlığının öngörülemeyecek seviyeye ulaşması.

6- Amerika’daki politik gelişmelerin derinleşmesi ve bunun Amerika’da ve dünyada yaratacağı olumsuz gelişmelerin uzun süre devam etmesi.

7- Amerika Birleşik Devletleri ile Çin’in Tayvan problemi nedeniyle çatışma noktasına gelmesi.

8- Siber saldırılar nedeniyle ülkelerin iş hayatında yeni kargaşaların meydana gelmesi.

Genel olarak oluşan bu riskler ve bu beklentiler altında işletmelerin karşılaşacakları en önemli riskler ise aşağıdaki gibidir.

1- Kovid nedeniyle daha fazla yara almamak için geçici olarak kapanan veya  küçülen şirketlerin, ekonominin normale dönmesi durumunda yeniden  faaliyete geçememesi veya büyüyememesi.

2- Şirketlerin nakit akışlarının bozulması nedeniyle iflasların artması.

3- Mevcut gelişmelere bağlı olarak işletmelerin iş modelini değiştirememesi

4- Pandemi sürecinde  tüketicilerin tüketim alışkanlıklarında meydana gelen değişikliklerin kalıcı hale gelmesi ve bu alışkanlıklara öncülük eden şirketlerin yıkıcı bir şekilde piyasayı ele geçirmesi. Diğer bir değişle yıkıcı bir rekabetle karşı karşıya kalınması.

5- IT güvenlik sistemlerinin güvenliğinin önemli problem haline gelmesi.

6- Yeni alışkanlıklar nedeniyle ihtiyaç duyulan yeterli ve nitelikli iş gücünün bulunamaması.

7- Kovid salgınının ortadan kalkması durumunda salgın nedeniyle yeni duruma göre değiştirilen iş modelinin eskiye dönüş halinde işe yaramaması.

İşletmelerin bu riskleri gözden geçirip mümkün olduğu kadar tedbir almaları, yaşamlarına devam etmeleri için elzem olacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yılmaz Can15 Ocak 2021 00:15

    Sinir uçlarına vurgu yapmıșsın kalemine sağlık Dursun kardeșim. Geri dönüș zor ve sancılı olacak katılıyorum.

  • Hasan talip UÇAR12 Ocak 2021 01:44

    Bundan daha iyi anlatılamazdı. Bu kötü ortamda birde FAİZLERİN artırılması. Bir çok şirket kapanacak, iflaslar, genç işsizlik daha artacak. Sonumuz hayırlı olsun.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster