Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

Korona'dan müdafayı icraat kanunu

15 Mart 2021, 08:58 ---

Meslek hayatında insanın iyi ki onunla birlikte çalıştım dediği kişiler vardır... 40 küsur yıllık gazetecilik serüvenimde böyle dediğim onlarca kişiden biri de Yılmaz Özdil'dir. Milliyet Gazetesi'nde kısa süre de olsa Yazı İşleri masasında yan yana bulunduk. Birlikte sayfa yaptık... Önemli bir zeka, akıcı bir kalem... Onun Son Cüret kitabını okurken insan, keşke Kurtuluş Savaşı bilinci en az 100 yıl sürseydi diyor...

Günümüze uyarlanır mı bilmem bir örnek paylaşmak isterim...

Onun kaleminden aynen aktarıyorum:

Düğünlerde men-i israf kanunu çıkarıldı.

Yani...

Düğünlerde savurganlık kanunen yasaklandı.

Bugünden dönüp baktığımızda saçma bir kanunmuş gibi geliyor ama,öyle değildi... Kan gövdeyi götürürken, o dar zamanda, cephedeki askerin yiyecek ekmeği bile yokken, zengin ailelerde hala şatafatlı düğünlerden vazgeçilmiyordu. Biri yer biri bakar misali, toplumsal dayanışma zedeleniyordu, sosyal yara haline gelmişti.

Üstelik, yoksullar da gurur meselesi yapıyor, tarlasını bahçesini satıyor, gırtlağa kadar borç harç içinde gösterişli düğün yapmaya çalışıyordu.

Düğün masraflarının ağırlığı nedeniyle evlenmeler azalmıştı.

Kız kaçırma hadiselerinde ciddi artış görülüyordu.

Dolayısıyla, TBMM'de kanun çıkararak, düğün savurganlığını kanun zoruyla önlemekten başka çare bulamamışlardı.

Bu kanunla, çeyiz teşhiri, çeyizin göstere göstere taşınması, erkek tarafından kız tarafına iki kattan fazla elbise verilmesi, bir günden fazla çalgı çaldırılması, köçek oynatılması, ziyafet verilmesi, nişanda, görümlükte hediye verilmesi, yasaklanmıştı.

Sünnet vesilesiyle düğün, komple yasaklanmıştı.

Kanuna uymayanlara 50 liradan 150 liraya kadar para cezası verilecekti, ayrıca altı aya kadar hapisle yargılanacaktı. Hediyelere el konulacak, kamu adına açık arttırmayla satılacaktı, hediyelerden elde edilen gelir, mahalli belediyelere kalacaktı.

Evet Özdil böyle anlatıyor. TBMM'nin internet sitesinde hala yasa metni Düğünlerde men'i israfat kanunu (Geridei Resmiye ile neşir ve ilâm: 28 mart 1337 - No. 8) şeklinde bulunuyor. Orada metin biraz daha zor anlaşılır dille yer alıyor ayrıca hapis cezası da 50 liradan 100 liraya kadar diye geçiyor. Yasa 1967 yılında yürürlükten kalkmış...

Gelelim bugüne şimdi para ve tasarrufun yerine sağlık ve korunmayı koyun... Yani pandemi ile etkili mücadele için sağlık ve korunmaya yönelik daha güçlü tedbirlerin sosyal eğilimlerin önüne geçmesini sağlamak amaçlı yasakların kanunlaşmasını düşünelim... İyi olmaz mı?

Kısacası ülke yararı için kuvayı milliye bakışı her türlü gerekli sanki...

UNUTMAYIN… Bu dünyayı torunlarımızdan ödünç aldık.BUGÜN ÇEVRE İÇİN BİR ŞEYLER YAPMIŞ OLMANIZI DİLİYORUM.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster