Volkan Karsan [email protected] Volkan Karsan

Dünya batsa üşümem ve yürümem diyenler var

05 Ağustos 2022, 09:15 ---

Le Monde gazetesinin geçtiğimiz haftalarda yaptığı çevre duyarlılığı ile ilgili bir haber oldukça ilgi çekiciydi.

Bu yaz yaşanan aşırı sıcakla, orman yangınları ve diğer olumsuz iklim olayları öncesinde yaklaşık bir yıl önce 2021 Haziran ayında ABD öncülüğünde bir araştırma gerçekleştirilmiş.

Konu: Küresel ısınmayla mücadelede aciliyetin farkında mısınız?

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’nin çalışmasına göre Fransız halkının yüzde 80'inden fazlası iklim değişikliğinin ciddi bir sorun olduğuna ve ülkenin harekete geçmesi gerektiğine inanıyor. Bu oran gelir düzeylerinden bağımsız olarak tüm OECD ülkelerinde neredeyse aynı...

Buna ek olarak, bu ülkelerde yaşayanların çoğunluğu, sıcak hava dalgası ve kuraklık, göçmen hareketlerindeki artış veya deniz seviyesinin yükselmesi konulu çalışmalarla da yakından ilgili…

Aynı araştırmada vatandaşların karbon vergilerini kabul etmeye hazır olduğu ancak bunun elde edilecek gelirlerin mütevazı ve düşük karbonlu ekipmanlara harcanması koşuluna bağlı olduğu belirtiliyor.

Araştırmadan bazı sorular ve ülkelere göre cevapları evet olanların oranları:

Elektrikli bir otomobil alır mısınız?

Fransa yüzde 45

Almanya yüzde 45

İtalya yüzde 78

ABD yüzde 50

Kalorifer ısıları düşürülmeli mi?

Fransa yüzde 39

Almanya yüzde 36

İtalya yüzde 55

ABD yüzde 38

Uçak seyahatleri azaltılmalı mı?

Fransa yüzde 56

Almanya yüzde 64

İtalya yüzde 64

ABD yüzde 38

Otomobil kullanımı sınırlanmalı mı?

Fransa yüzde 32

Almanya yüzde 41

İtalya yüzde 57

ABD yüzde 39

Sığır eti tüketimi azaltılmalı mı?

Fransa yüzde 38

Almanya yüzde 45

İtalya yüzde 62

ABD yüzde 36

Bu rakamlar yorumlandığında en yüksek fikir birliği uçak seyahatlerinin azaltılmasında. Sonraki ise elektrikli otomobil sahibi olma isteği… Sığır eti tüketiminin azaltılması üçüncü sırada, ama mümkün olduğunca az insan ise az ısınmaya ve otomobilsiz kalmaya razı.

Çevre konusunda en duyarlılar İtalyanlar, en vurdum duymazlar ise ABD’liler. Fransa ve Almanya’daki eğilimler ise çok birbirine benziyor…

Genel bakışla ilgili özetlenebilecek detaylar bunlar, kalanı daha çok Fransa özeli ile ilgili… OECD’nin bu araştırmasının orijinal metnine ulaşmak mümkün olmadı. Kuşkusuz ülkemizle ilgili rakamlarda tüm metinde yer alıyor olmalı… En az İtalyanların rakamlarını yakalamış cevaplar olduğunu dilemekten başka bir şey elden gelmiyor.

Evet uzun bir aradan sonra bitirirken aynı sloganı tekrar edelim.

UNUTMAYIN… Bu dünyayı torunlarımızdan ödünç aldık. BUGÜN DÜNYA BARIŞI VE ÇEVRE İÇİN BİR ŞEYLER YAPMIŞ OLMANIZI DİLİYORUM.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ercan Ekin 05 Ağustos 2022 13:06

    Ülkemizde önce bu soruları algılayacak kişileri bulmak için bir ön araştırma yapılmalı. Yoksa cevaplar genellikle "Reis bilir, bayrak inmez" şeklinde olur.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster