BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkZimmette beklenen düzenleme geliyor!----

Zimmette beklenen düzenleme geliyor!

Zimmette beklenen düzenleme geliyor!
26 Ocak 2017 - 08:12 www.finansgundem.com

Kredi kullandırma konusunda banka yöneticilerini aşırı tedbirli olmaya sevk eden ‘zimmet’ konusundaki katı tutum esnetiliyor

Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün detaylarını açıkladığı Cazibe Merkezleri Programı'nın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Kredi kullandırma konusunda banka yöneticilerini aşırı tedbirli olmaya sevk eden 'zimmet' konusundaki katı tutum esnetme kararı aldıklarını belirten Yıldırım, özellikle kamu bankalarındaki yöneticileri bağlayan bu konuyla ilgili çalışmanın yürütüldüğünü belirtti.

KREDİ KANALI AÇIK

Batık işletmeler ve bankaların kredi musluklarını açmasıyla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Başbakan Yıldırım, “Bankaların kredi lineları açık. Aksini söylemek haksızlık olur. Mesela Halk Bankası, kredi hacmini yüzde 25 artırmış. Tamamen batmış, düzelmesi, ihya olması, iflah olması mümkün olmayanlarla zaman kaybetmeye lüzum yok. Onun için Esnaf ve Ahilik Fonu kuruyoruz, onlar bu mekanizmaya dahil olacaklar. Biz yaşamak, çalışmak, ayakta kalmak veya yeni yatırımlar yapmak isteyenlere daha çok öncelikli destek vereceğiz. Yoksa iflas eden, tamamen tükenmiş bir firmayı tekrar ayağa kaldırıp yürütmek gibi bir görevimiz yok” dedi. Yıldırım, bankalara 'paniğe gerek yok' mesajı da verdi.

ZİMMET DÜZENLEMESİ

Eskiden beri uygulanan zimmet konusundaki katı tutumu biraz esnetme kararı aldıklarını da anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: Bunun kararını aldık ve bugünlerde o düzenleme de devreye girecek. Bugün bir kredi verdi, adam yarın emekli oldu. 20 sene sonra çağırıyor, 'Sen filanca adama kredi vermiştin, o sonradan battı, banka bu kadar zarara uğradı. Şunun hesabını ver.' Böyle bir şey olmaz. Sen bugünkü şartlara bakarak kredi veriyorsun. Bugün iyiydi, yarın kötü olabilir. 5 sene sonra durumunun bozulacağını nereden bilsin? Bu da tabi karar vericileri biraz zorluyor. Aşırı tedbirli olmaya sevk ediyor.”

ESNETME VAR AMA İPİN UCUNU BIRAKMAK YOK

Bunun bir sıkıntı olarak gördükleri için çözmeye karar verdiklerini belirten Başbakan, tedbiri elden bırakmayacaklarının da altını çizdi: “Ama ipin ucunu bırakmak da yanlış. Yani talimatla, 'şuna şunu ver, buna bunu ver' denirse bunun sonu yok, bu batak. Biz diyoruz ki, durumuna bakın, inceleyin, müspet düşünün, ama risklerinizi de hesap edin. Burada prensip şudur; emniyet, kabul edilebilir risk seviyesidir. Herkes için farklıdır. Risk alma kapasitesi herkesin değişebilir."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)