BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiZeybekci'den dolar yorumu----

Zeybekci'den dolar yorumu

Zeybekci'den dolar yorumu
23 Mayıs 2014 - 22:25 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: 2,15-2,25 lira aralığındaki bir kuru, Türkiye'nin dış ticaret dengeleri anlamında olumlu buluyorum

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2,15-2,25 lira aralığındaki bir kuru, Türkiye'nin dış ticaret dengeleri anlamında olumlu buluyorum" dedi.

Genç Türkiye Zirvesi'ndeki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, enflasyon ve faizle ilgili, yüzde 7 seviyesindeki enflasyona karşın ticari ve tüketici faizi oranlarının yüzde 15'lere ulaştığını, bunun üretimin, yatırımın önündeki en büyük engel olduğunu anlattı.

Türkiye'de talep değil maliyet enflasyonu olduğunu söyleyen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Türkiye'de şu anda bir maliyet enflasyonu var. Yani maliyetlere yansıyan bir şey var. Bu da kurda uzun süre yukarıda kalınmasından kaynaklandı. Kaldı ki ben ihracatın yükselmesi, ithalatın aşağıda kalması için bu seviyede kuru olumlu buluyorum. Yani 2,15-2,25 aralığındaki bir kuru Türkiye'nin dış ticaret dengeleri anlamında olumlu buluyorum. Türkiye şu anda maliyet enflasyonuna, kurdan kaynaklı olarak bir rakamı aldı, katlandı ve bu durdu. Bundan sonra mayıs sonu itibarıyla artık bizim kurdan kaynaklanan bir enflasyonumuz yoktur."

Enflasyon üzerinde en önemli etkinin faiz kaynaklı maliyet yükü olduğunu belirten Zeybekci, faizin aşağıya doğru biraz daha hızlı yönlenmesini istediklerini, maliyet enflasyonunu ortadan kaldıran adımların bir an önce atılması gerektiğini dile getirdi.

Zeybekci, maliyet enflasyonunu Türkiye'de yatırım ve büyümenin önündeki en önemli engel olarak gördüğünü yineledi..

Barışçıl yöntemler
Bir soru üzerine gösteri yapmanın vatandaşın en doğal hakkı olduğunu, şiddet ve teröre varan boyutlarının asla kabul edilemeyeceğini belirten Zeybekci, şöyle dedi:

"Ben 12 Eylül'den sonra ilk gösteri yürüyüşünü yapan birisi olarak, o gösteri bir gösteriydi. Bir amacı vardı, 'akademimize dokunmayın' diye yapılan bir yürüyüştü ve hiç kimseye zarar vermeden, kimseye saldırmadan yapılan bir yürüyüştü. Bir talebimiz vardı, onu duyurduk ve olmadı… Bugün de duyurmaya devam ediyoruz ama bugün Türkiye'de gösteri yapmak demek saldırmak mıdır Allah aşkına? Bunu insanca iletişim kaynaklarıyla yapmanın yolu yok mu? Dünyada bunu pankart açma gibi barışçıl yöntemlerle yapanlar gibi bunu yapamaz mıyız? Sloganlarla talebimizi dile getirmemiz özgürlüktür ama bunu dile getirirken başkalarının mal, can ve başka hürriyetlerine dokunduğumuz yerde bizim bu özgürlüğümüz biter."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)