BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiZeybekci: Yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorundayız----

Zeybekci: Yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorundayız

Zeybekci: Yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorundayız
28 Ekim 2015 - 23:56 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Türkiye her sene 1 milyon 600 bin yeni istihdam yaratmak zorunda. Bunun için de Türkiye yüzde 5'in altında büyüyemez."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin her yıl 1 milyon 600 bin yeni istihdam yaratmak zorunda olduğunu belirterek "Bunun için de Türkiye yüzde 5'in altında büyüyemez, biz en düşük yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorundayız" dedi.

Zeybekci, Denizli İş Kadınları Birliği'nce (DİKAB) Pamukkale Tenis Kulübü'nde düzenlenen toplantıda, belediye başkanlığı döneminde kadınlardan büyük destek aldığını, iki başkan yardımcısının kadın olduğunu belirtti.

Kadınların istihdamı ve işkadını konusunda Denizli'nin önde olduğunu ifade dene Zeybekci, "2004 yılında 21 Şubat günü belediye başkan adaylığına karar verdikten sonra şirketlerimle eşim Ayşen Hanım ilgilenmeye başladı. Şimdi geldiğimiz noktada, yanlış anlaşılmasın benden daha iyi yaptığını, işlere benden daha iyi sahip çıktığını, şirketleri daha iyi yönettiğini iddia ediyor. Ben de aynı görüşteyim, katılıyorum. Şu anda tekstilde, tekstilin ihracat, pazarlama ve üretim bölümlerinde başarılı olduğunu, iyi çalışmalar yaptığını, çok da cesur adımlar attığını biliyorum" ifadesini kullandı.

Zeybekci, "reel sektörden, iş dünyasından, ocağın başından, ateşin başından, istihdam sağlayanlardan" siyasete girmelerini istediklerini, kadınların da siyasette, sivil toplum örgütlerinde yer alması gerektiğini vurgulayarak, kadınların güncel hayattaki yerinin istenen seviyeye gelmesi için olması gereken adımlarda bazen radikal sözler söylediğini kaydetti. Öncelikle partilerdeki kadın kollarının kaldırılması gerektiğini dile getiren Zeybekci, "Erkek kolları var mı ki kadın kolları var? Partinin yönetimi vardır, kurulları vardır. Partinin kurullarında, ilçe başkanı, il başkanı, milletvekilliğinde ve bakanlıklarda kadın sayısı ancak böyle artar" dedi.

Zeybekci, kadının olmadığı işin tam olmayacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kadın onbaşılar, çavuşlar, cephede doğrudan savaşan kadınlar Kurtuluş Savaşı ve bütün savaşlara katılmışlardır. Türkiye'de kadın hakları, kadının seçme ve seçilme hakları ile ilgili önemli gelişmeler oldu. Gazi Mustafa Kemal, 'Bir toplum aynı amaca bütün kadınları ve erkekleriyle yürümez ise ilerlemesine teknik olarak imkan ve bilimsel olarak da ihtimal yoktur' diyor. Onun için Türk kadını Avrupa'dan çok daha önce 1930'da ilk defa yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkı, 1934'te daha dünya bunun hayalini kuramazken bütün siyaset alanlarında seçme ve seçilme hakkını kazandı. Maalesef ondan sonra çok durağan bir dönem geçirdik. Yüzde 1'ler, 2'lerle en son 2015 Haziran seçiminde yüzde 17 oranında parlamentoda yer alıyor."

Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranı
Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"Almanya'da yüzde 54, İngiltere'de yüzde 56, İsveç'te yüzde 60, Güney Kore'de yüzde 70. Kültür coğrafyamızda maalesef bizden daha kötü oranlar ortaya çıkıyor. Türkiye'de temmuz ayında yapılan istatistiklere bakıldığında, Türkiye'de iş gücüne katılım oranı yüzde 52,4 ile tarihi zirveye çıktı. Erkeklerde yüzde 72,8 iş gücüne katılım oranı var, kadınlarda yüzde 32,4. Bu rakam ilk bakışta düşük bir oran ama ülkemizde bu oran, 10 yıl öncesinde yüzde 23 seviyesindeydi, yaklaşık yüzde 50 bir iyileşme var. Bu hızla gitmemiz lazım. 2023 yılında hedefimiz dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olmak. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olduğumuzda ortalama iş gücüne katılım oranı yüzde 70 seviyesinde olacak. Yani Türkiye'de iş gücüne katılım oranı yüzde 70 seviyesinde olmadığı zaman bizim 2023 hedeflerine ulaşmamız hayal, 25 bin dolar milli gelire ulaşmamız, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olmamız, Avrupa'da üçüncü büyük ekonomi olmamız hayal. Dünyadaki istatistiklere baktığımız zaman da böyle bir seyir izliyor. 15 bin milli gelire geldiğimiz zaman bizim iş gücüne katılım oranımız yüzde 60'ın üzerine çıkacak, 20 bin dolara geldiğimiz zaman yüzde 65-70 aralığına gelecek, 25 bir dolara geldiğimiz zaman yüzde 70'in üzerine çıkacak."

Zeybekci, Türkiye'nin ortalama yıllık net nüfus artışının 1 milyon olduğunun altını çizerek, "Doğum oranları demiyorum, net nüfus artışı. Türkiye her sene 1 milyon 600 bin yeni istihdam yaratmak zorunda. Bunun için de Türkiye yüzde 5'in altında büyüyemez, biz en düşük yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorundayız. Yüzde 5'in altındaki büyümelerde Türkiye yerinde saymış, hatta geri gitmiş olur" dedi.

Toplantıya, Zeybekci'nin eşi Ayşen Zeybekci, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, AK Parti Denizli milletvekili adayı Sema Ramazanoğlu, DİKAB Başkanı Nilgün Ök ile iş kadınları katıldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)