BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYumurtacıların yeni hedefi Afrika pazarı----

Yumurtacıların yeni hedefi Afrika pazarı

Yumurtacıların yeni hedefi Afrika pazarı
10 Temmuz 2019 - 08:50 www.finansgundem.com

Yumurta ihracatının yüzde 70’ini Irak’a yapan Türk yumurtacılar, bu pazarın kapanmasıyla zor günler geçiriyor. Boşluğu Afrika ile doldurmak isteyen yumurtacılar direkt taşıma desteği istiyor.

Türkiye’nin yumurta ihracatında yüzde 70’i aşkın oranla en önemli pazarı olan Irak, mayıs ayından bu yana Türkiye’den yumurta alımını durdurdu.

Bu süreçte yumurta fiyatı üreticide 40 - 45 kuruş aralığından 20 kuruşa düştü. Bazı üreticiler 17 kuruştan da satış yapıyor. Yumurta üreticileri, Irak’a kapanan ihracat yolunun bir kısmını, Afrika’ya yapacakları atılım ile kapatmak istiyor. Ancak bu güzergahta bazı sorunlar olduğunu belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, devletten ‘direkt’ transit gemi taşımacılığı için destek istediklerini söyledi.

Kesimhane desteği

Afyon, “Afrika için girişimlerimiz sürüyor ama sonuç alamıyoruz. Lojistikte yetersiz kalıyoruz. Yeterli tarih aralığında oraya ulaşamıyoruz. Gemiler limanlara uğraya uğraya gidiyor ama bizim direkt transit gemi taşımacılığına ihtiyacımız var” dedi.

Yumurtacı olarak tek bir gemiyi dolduramadıklarını belirten Afyon, yarım dolu geminin üzerini dolduracak yumurta ve pazara direkt ulaşımın yumurtacıya önemli destek sunacağını dile getirdi.

İbrahim Afyon, Afrika pazarında tutunabilmek için bölgeye düşük fiyattan girmek durumunda kalacaklarını anlatırken, mevcut piyasada da fiyatların çok düşük kaldığını ifade etti.

Irak pazarının kalan kısmını ise telafi etmek için arz konusunda yeni planlamalar yapılacağını anlatan Afyon, “Civciv girişlerinden başlayarak kapasitelerin azaltılması gerekiyor. Şu anda da ticari ömrü dolan hayvanların kesime gönderilmesi gerekiyor. ancak kesimhaneler, kilogram başına 2.5 lira düzeyinde olan ücreti ödemedikleri, neredeyse bedelsiz kesim yapmak istedikleri için üretici hayvanını çıkarmıyor. Bunun için de bir destek bekliyoruz” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)