BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYolsuzluğun bedeli----

Yolsuzluğun bedeli

Yolsuzluğun bedeli
02 Mart 2014 - 18:22 www.finansgundem.com

Ekonomi dünyasının ünlü akademisyeni Asaf Savaş Akat yolsuzluğun tehlikelerini kaleme aldı

Türkiye 17 Aralık'tan bu yana büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu konuşuyor. Gündemi sarsan gözaltılar, tutuklamalar, ses kayıtları, tapeler, şok iddialar ve tahliyeler birbirini kovalıyor. Tabi bu arada siyasi gerginlikten ekonomi de yara alıyor. Peki, operasyonun odağındaki 'yolsuzluk' iddiaları Türkiye'yi nasıl etkiler? Yanıtını, Asaf Savaş Akat Vatan'daki köşesinde veriyor. İşte Hoca'nın yazısı..
 
 "Tüketici güveni Şubat’ta da geriledi. TÜİK’in hesapladığı tüketici güven endeksi Aralık’tan bu yana düşüyor. CNBC-e tüketim eğilimi de benzer yöndedir. İlk çeyrek büyümesi için kötü haberdir. Eksiye geçmesi ihtimali vardır.

Ocak dış ticareti açıklandı. Piyasa ticaret açığını geçen yıl gibi bekliyordu. 0.5 milyar dolar altında çıktı. İhracatın ithalattan hızlı büyümesinden kaynaklanıyor. Dikkat: ithalatın artması diğer göstergelerle çelişiyor. Ayrıntısına bakacağım. 

Kurumlar ve verimlilik

Kurumsal yapı ile ekonominin verimlilik düzeyi arasındaki yakın ilişkiye her fırsatta atıf yapıyorum. Örneğin son dönemde tartışılan “orta gelir tuzağı” kurumsal zafiyetlerin verimlilik artışını yavaşlatması, hatta durdurması anlamına geliyor.

Daron Acemoğlu’nun kitabını yeni tanıttım (4 Şubat). “Kapsayıcı kurumlar” verimliliği nasıl arttırıyor? Bir: toplumun yaratıcılığını varolanı paylaşmak yerine üretken faaliyetlere yöneltiyor. İki: belirsizliği azaltarak uzun vadeli ve yüksek verimli yatırımları teşvik ediyor. 

Yolsuzluğun ekonomiye maliyetinde iki mekanizma da çalışıyor. Bir yandan rant peşinde koşmayı cazip kılıyor. Aynı anda çabuk geriye dönen yatırımları teşvik ediyor. Böylece verimlilik artışını kısıtlıyor. Büyümeyi ve zenginliği engelliyor.

Yolsuzluk ve ücretler

Ancak, kurumsal yapı bizi doğrudan ekonomik performansa götürmüyor. En canlı örneği Çin’in göz kamaştıran ekonomik başarısıdır. Halbuki Türkiye’nin kurumsal göstergeleri daha iyidir. Nasıl oluyor?

Kritik değişken reel ücret düzeyidir. Araştırmalarda Çin’de yolsuzluk daha yaygın çıkıyor. Ancak Çin’de yolsuzluğun karlara olumsuz etkisi düşük ücretle telafi ediliyor. Yabancı sermaye bu yüzden yolsuzluğa rağmen Çin’e gidiyor. 

Çok önemlidir. Yolsuzluğun artması iki tatsız dinamiği tetikler. Ücret sabit tutulursa büyüme yavaşlar. Büyüme sabit tutulursa ücretler düşer. Neticede yolsuzluğun bedelini çalışan kesimler ya işsizlik ya da düşük ücretle öder. İşin özü budur."
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • alper_tunga07 Mart 2014 20:11

    ASİYE cim ülkeyi kimlerin duman ettiği belli usulsuzlukleri yolsuzlukları yapanlar belli bu işte cemaat araç olarak kullanılıyor senaryoyu iyi okumak lazım kısacası okyanustan düğmeye bastılar sam amcayı kızdırmamak lazım daha fazla açıklamaya gerek varmı...

  • Ekonomist02 Mart 2014 23:13

    İç ve dış muhalefet koalisyonu her kulvarda akpye savaş açmış durumda. kulvarlardan biride ekonomiyi çökertmek! Bu entrikalarla dolaplarla piyasaları ekonomiyi al asağı edip akp yi sorumlu tutarak iktidar olmak isteyenler belli!

  • Asiye02 Mart 2014 21:19

    ALLAH cemaatin cezasini versin ulkeyi duman ettiler en buyuk ATATURK TC dir

  • YNG02 Mart 2014 20:04

    ATLAR TEPİŞİRKEN ARADA OLAN SÖZÜM MECLİSTEN DIŞARI EŞEKLERE OLUR VE DÜZEN HİÇ DEĞİŞMEZ SADECE D.LER DEĞİŞİR VARSA PARAN PULUN CÜMLE ALEM KULUN