BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYılın ilk yarısında 5,44 milyar dolarlık hububat ihracatı----

Yılın ilk yarısında 5,44 milyar dolarlık hububat ihracatı

Yılın ilk yarısında 5,44 milyar dolarlık hububat ihracatı
10 Temmuz 2022 - 13:59 www.finansgundem.com

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'ne (İHBİR) göre hububat sektörü, ihracatta yukarı yönlü ivmesini sürdürdü. İlk yarıda 2021'in aynı dönemine göre yüzde 31,5 artışla 5,44 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Hububat sektörü, ilk yarıda 5,44 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İHBİR'in haziran ayı ihracatı, 2021'in aynı ayına göre yüzde 27,72 artarak 298,726 milyon dolara çıktı.

Hububat sektörünün ülke geneli haziran ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,6 artışla 998,502 milyon dolara ulaşırken, ocak-haziran dönemi Türkiye geneli ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31,5 artarak 5,44 milyar dolar oldu.

Irak, ABD ve Suriye

Haziran ayında hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye oldu. İHBİR'in haziran ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke ise ABD, Irak ve Cezayir olarak belirlendi.

Birlik, ABD'ye yüzde 6,26 artışla 27,17 milyon dolar, Irak'a yüzde 88,05 artışla 23,37 milyon dolar ve Cezayir’e yüzde 665,36 artışla 19,28 milyon dolar ihracat yaptı.

AB üyesi ülkelere 498,82 milyon dolarlık ihracat

AB üyesi ülkelere yapılan ihracat, geçen ay hububat sektörü genelinde 86,98 milyon dolar olurken, bu yılın ilk yarısında 498,82 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-haziran döneminde İHBİR'in en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke ABD, Irak ve İsrail olarak sıralandı.

Zirvede şeker ve şeker mamulleri var

Mal grupları olarak bakıldığında, en fazla ihracat 59,76 milyon dolarla şeker ve şeker mamullerinde gerçekleşirken, gıda müstahzarları 57,81 milyon dolarla ikinci sırada, 54,62 milyon dolarla pastacılık ürünleri üçüncü sırada yer aldı.

'Türkiye avantajlı bölgede'

İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Türkiye'ye olan ilginin çok yüksek olduğunu belirterek, Türkiye'nin salgının akabinde değişmiş olan tedarik zinciri ve lojistik akışında coğrafi olarak avantajlı bölgede bulunduğunu söyledi.

Hububat ve bakliyatla ilgili dünyada bir gıda krizi varken bile iç talebi karşılamakla birlikte ihracatın arttığını ifade eden Taycı, şöyle konuştu:

Şu anda, pandemi akabinde yakalamış olduğumuz bu coğrafi ve üretim avantajımızı kalıcı hale getirmek adına daha fazla faaliyetler yapmamız, yurt dışındaki organizasyonlara daha fazla katılmamız lazım. Üretim ve ihracatımızla ilgili mevzuat kaynaklı sıkıntıları tespit edip bunların çözümlenmesi adına otoriteyle birlikte daha fazla faaliyet göstermemiz ve markalaşma adına daha fazla faaliyetler yapmamız lazım. Geldiğimiz noktada her şey yolunda ve hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz.

Türk lirasıyla ihracat 6 ayda 50,7 milyar liraya ulaştı

İklimlendirme sektöründen 3,3 milyar dolarlık ihracat

Tekstil sektöründen rekor ihracat

Mücevher sektöründen 2,6 milyar dolarlık ihracat

Dökme zeytinyağı ihracatındaki yasak kalktı

İhracat değer ve miktar endeksleri arttı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)