BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiYıldız Teknik karpuzu dalda yetiştirdi----

Yıldız Teknik karpuzu dalda yetiştirdi

Yıldız Teknik karpuzu dalda yetiştirdi
25 Haziran 2013 - 17:36 www.finansgundem.com

Yıldız Teknik Üniversitesi; kavun, karpuz gibi ürünleri organik koşullarda dalda yetiştiriyor

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) "sıfır atık" teknolojisiyle kurduğu "akıllı ve çevreci" serada kavun, karpuz gibi ürünler organik koşullarda dalda yetişiyor.
YTÜ'den yapılan açıklamaya göre, üniversitenin Biyomühendislik Bölümü tarafından kurulan akıllı sera, çevreci anlayışla teknolojiyi bir araya getiriyor. "Dünyada ilk" olma özelliğini taşıyan akıllı serada, domatesten bibere, patlıcandan salatalığa, karpuzdan kavuna kadar pek çok ürün, organik bir şekilde yetiştiriliyor. Klasik tarımda yerde yetişen kavun, karpuz gibi ürünler, akıllı serada ise ağaçta yetişiyor. YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak tarafından Davutpaşa Kampüsü'nde yaklaşık 1 dönüm arazi üzerine kurulu seranın en önemli özelliklerinden biri, "sıfır atık" teknolojisini kullanması. Sistemde kullanılan tüm maddeler ileri derece arıtmadan sonra tekrar sisteme aktarılıyor. Akıllı özelliği sayesinde de serada her türlü fonksiyona on-line olarak takip ve müdahale edilebiliyor. Bu özelliği sayesinde gerektiğinde seraya günlerce hiç uğramadan kontrol sağlanabiliyor. İnternet aracığıyla seradaki hava, nem, su ve vitamin durumları takip edilip, gerektiğinde ayarlama yapılabiliyor. Akıllı seranın uzaktan ve otomatik takip sistemleri sayesinde yetişen ürünler optimum düzeyde vitamin ve mineral aldığı için verim de bir o kadar yüksek oluyor. Akıllı sera, klasik tarıma göre verimi 10 kat artırıyor.
Tavana sabitliyorlar
Akıllı serada biber, domates, salatalık, patlıcan, marul, kavun, karpuz ve çileğe kadar kadar çeşitli yelpazede ürünler yetiştirilebiliyor. Normal şartlarda toprak üstünde yetişen kavun ve karpuz gibi ürünler ise geliştirilen özel sistemle serada, yukarı doğru büyüyen dallarda yetişiyor. Hızlı bir şekilde büyüyen karpuz ve kavunlar, düşmemeleri için filelerin içine konularak tavana sabitleniyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak, seranın tamamen yerli kaynaklar ve YTÜ öğretim üyelerinin katkılarıyla hayata geçirildiğini ifade etti. Işıldak, akıllı serada yetişen sebzelerin toprak yerine suda büyüdüğünü belirtti. Biyomühendislikte elde edilen gelişmeleri tarımsal üretime yansıtarak tam otomatik ve çok kaliteli ürün yetiştiren etkin bir sera ortamı hazırladıklarını kaydeden Işıldak, "Akıllı serada yetişen ürünler aroma, görüntü ve besin değeri olarak organik üründen bir adım daha ötede. Yapılan çalışmalar, bu tekniklerle üretilen ürünün organik üründen içerik olarak daha iyi olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla arazinin çok değerli olduğu bir bölgede bu tekniği uygulayarak 'etkin bir üretim nasıl yapılır' bunu gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)