BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYemenli aileler mülteci kamplarından çıkarılma tehdidi altında----

Yemenli aileler mülteci kamplarından çıkarılma tehdidi altında

Yemenli aileler mülteci kamplarından çıkarılma tehdidi altında
27 Mart 2022 - 16:29 www.finansgundem.com

Yemen'deki iç savaş nedeniyle evlerini terk ederek Sana'nın kuzeyindeki Darvan Mülteci Kampı'na sığınan yaklaşık 450 aile, şimdi de toprak sahipleri tarafından kaldıkları kamptan çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya.


Husilerin kontrolündeki, başkent Sana'nın 35 kilometre kuzeyindeki Hemdan ilçesinde yer alan Darvan Mülteci Kampı'nda yaklaşık 450 Yemenli aile ikamet ediyor. Ülkede iç savaşın başladığı yıl, evlerini terk ederek bu kampa yerleşen sığınmacılar, temiz su, yiyecek, kıyafet, ilaç gibi en temel ihtiyaçlarından yoksun bir şekilde derme çatma çadırlarda yıllardır hayata tutunmaya çalışıyor.

Kampın bulunduğu bölgeye insani yardımların ulaşmaması, yakın zamanda savaşın son bulacağına ve memleketlerine geri döneceklerine dair ümitlerin yitirilmesi sığınmacıların sıkıntılarını her geçen gün artırıyor.

'Sahip olduğumuz ne varsa kaybettik'

Savaş başladıktan bir hafta sonra yaşadıkları mahalleye yoğun hava saldırılarının düzenlendiğini belirten kamp sakinlerinden Habib Ali (45) Ali, bu nedenle gecenin bir yarısı evlerini terk ettiklerini ve daha sonra başkent Sana'daki bu kampta yaşam mücadelesine başladıklarını söyledi. Ali, AA'ya verdiği röportajda "Sahip olduğumuz ne varsa kaybettik. Her şeyi geride bıraktık. Bir canımızı alarak, çocuklarımızı savaştan ve ölümden kurtarmak için memleketlerimizden çıktık, küçük bir çadıra sığındık" dedi.

Kampta kalan yüzlerce ailenin yıllardır çok zorlu günler geçirdiğini vurgulayan Ali, savaşın yakın bir zamanda son bulacağına dair ümitlerin çok azaldığını ve her geçen gün sıkıntıların büyüdüğünü belirtti.

En temel ihtiyaçlarından yoksun bir hayat sürüyorlar

Ali, kaldıkları kampta su, yiyecek, kıyafet ve ilaç gibi en temel ihtiyaçlarından yoksun bir hayat sürdüklerini anlatarak, yaşadıkları bunca zorluğun ardından şimdi de kaldıkları kamptan çıkarılma korkusu yaşadıklarını anlattı. Yemenlilerin savaşın bir an önce son bularak, huzur içinde yaşamayı istediklerini söyleyen Ali şöyle konuştu:

Son dönemde yaşadığımız sıkıntılara bir yenisi daha eklendi, kaldığımız kampın toprak sahipleri, bölgeyi boşaltmamız için sürekli baskı yapıyor. Yeni bir göç tehdidiyle karşı karşıyayız."

Yemen'de sığınmacı durumuna düşen kişi sayısı 4 milyonu geçiyor

BM verilerine göre, Yemen'de çatışmalardan ötürü sığınmacı durumuna düşen kişi sayısı 4 milyonu geçiyor ve yerlerinden edilen çok sayıda kişi, 4 veya 5 defa bulundukları yerden göçmek zorunda kalıyor.

Yemen hükümeti de uluslararası toplumu yaklaşık yedi yıldır iç savaşın devam ettiği ülkedeki insani krizle mücadele etmek için acil önlemler almaya çağırıyor.

Yemen'deki iç savaş

İran destekli Husiler, Yemen'de Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. Birçok bölgede çatışmaların aralıksız sürdüğü Yemen'deki iç savaşın, 2022'nin ilk günlerine kadar yaklaşık 377 bin kişinin hayatına mâl olduğu belirtiliyor. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, BM Güvenlik Konseyine verdiği brifingde, iç savaşın sürdüğü Yemen'de finansman sorunu nedeniyle 8 milyon kişiye mart ayında gıda yardımının kesilebileceği uyarısı yapmıştı.

BM'den Yemen'de ramazan ayında ateşkes sağlama çabaları

Yemen'de çok sayıda göçmen yardıma muhtaç

Savaş Yemen'deki gıda krizini daha da ağırlaştıracak

BM: Yemen'deki savaşta en az 10 bin çocuk öldü

Yemen'de yağışlar 240 bin kişiyi etkiledi

AB: Yemen kadınlar için dünyanın en zor ülkelerinden biri

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)