BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYemen'de iç savaş nedeniyle kahve üretimi azalıyor----

Yemen'de iç savaş nedeniyle kahve üretimi azalıyor

Yemen'de iç savaş nedeniyle kahve üretimi azalıyor
24 Şubat 2022 - 13:54 www.finansgundem.com

Kahvenin ana vatanı kabul edilen Yemen'de 7 yıldır devam eden iç savaş, kahve üretiminde önemli ölçüde azalmaya neden oldu.

2015 yılından beri devam eden çatışmaların olduğu Yemen'de kahve stokları azalıyor. Ülkedeki çiftçiler, kahve üretiminde maliyetlerin giderek arttığını belirterek, üretimin eski seviyelere dönmesinin zor olduğunu söylüyor.

Bal ve kahve gibi Yemen'in "doğal madenleri" olarak anılan ürünlerin ihracatını zorlaştırdığı ve buna bağlı olarak üretimlerinin de ciddi oranda azaldığı ifade ediliyor.

Bunun yanı sıra hava şartlarının değişmesi, üretimde kullanılan maddelerin kısıtlı olması ve ihracatçı firmaların çiftçilere verdiği fiyatın düşük kalması gibi sebbeplerin de kahve üretimine ilginin azalmasında etkili olduğu belirtiliyor.

Toptancıların verdiği fiyat çok düşük

Başkent Sana'nın Manaha ilçesine bağlı El-Hicra köyünde kahve çiftliği bulunan Hüseyin el-Harazi, AA'ya, toptancıların verdiği fiyatın üreticileri zorladığını söyledi.

Çiftçilerin, üretime devam edebilmek için hak ettikleri fiyatı alabileceği ve gelirini biraz da olsun arttırabilecekleri çözüm arayışına girdiğini anlatan Harazi, "Daha önce kilosunu 2 bin Yemen riyaline satabildiğim kahve çekirdeğinin fiyatı son zamanlarda 1500 riyale kadar geriledi. Bu fiyat, ekim ve çiftlikten pazara nakliye masraflarını bile karşılamıyor" diye konuştu.

Artık kahve yerine verimi çok daha yüksek olan "gat" yetiştiriliyor

Yemenli çiftçi Ahmed en-Nahimi ise kahve ihracatının azalmasının ardından çiftçilerin önemli bir kısmının artık "gat" bitkisi yetiştiriciliğine yöneldiğini söyledi

Kahve üretiminin özen istediğini ve maliyetinin yüksek olduğunu ancak buna karşın verilen fiyatın düşük kaldığını dile getiren Nahimi, üretim maliyeti ve gelir dengesi açısından "gat" üretiminden elde edilen gelirin kahveye oranla çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Kahve ekili alanlar 6 bin hektar azalarak 27 bin hektara geriledi

Yemen'deki çiftçiler, coğrafi ve hava koşullarına kısıtlı imkanların da eklenmesiyle kahve üretiminde pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Yağmur suyunu muhafaza etmek ve kurak dönemlerde kullanmak için bariyer ya da barajın olmaması, kahve üretiminin senelik veriminde düşüşe neden oluyor.

Tarım ve Sulama Bakanlığı ile Yemen Kahve Derneğinin verilerine göre, ülkede 2009 yılından bu yana kahve üretimi 17 bin 300 tondan 15 bin 200 tona, kahve ekili alan ise 33 bin 500 hektardan, 27 bin hektara geriledi.

Kahve yetiştiriciliğinde en iyi sonuçları elde etmek için deniz seviyesinden 2 bin 400 metre yükseklikte olunması gerekiyor. Yemen'in kuzeyinde en büyük kahve üretim bölgeleri olan El-Mehvit, Sana, Hacce, Sada başta olmak üzere ekim yapılan birçok alan bu özelliklere sahip.

Kahvenin ana vatanı

Araştırmalar, kahveyi ilk eken ve içecek olarak kullananların Yemenliler olması nedeniyle, kahvenin ana vatanının Yemen olduğunu gösteriyor.

Kahve ilk olarak Yemen'in batısındaki El-Muha Limanı üzerinden dünyaya ihraç ediliyor ve bu liman "Mocha" olarak adlandırılan uluslararası kahve türlerinden birine adını veriyor. Yemen'de her yıl 3 Mart'ta kahve yetiştiriciliğini teşvi için "Mocha Festivali" düzenleniyor.

Brezilya kahve ihracatında geriledi

İklim değişikliği kahve, kaju ve avokado yetiştiriciliğini etkileyecek

Fazla kahve tüketenler dikkat!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)