BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYaz tatili ucuzluyor----

Yaz tatili ucuzluyor

Yaz tatili ucuzluyor
19 Temmuz 2022 - 16:32 www.finansgundem.com

Enflasyon artmaya devam ediyor. Yine de yaz seyahati, ABD ekonomisinde gerçekten ucuzlayan birkaç şeyden biri.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ekonomisinde resesyonun beklendiği, enflasyonun yeni rekorlar kırarak artmayı sürdürdüğü böylesi bir dönemde ucuzlayan bir şeyler görmek tüketicileri rahatlatıyor. Havaalanları personel sıkıntısı ve bagaj kabuslarıyla mücadele ederken ve uçuş iptalleri oldukça yaygınken yaz tatiline çıkmak ABD’de ucuzlayan az şeyden biri.

Tüketici fiyat endeksine göre ABD, 1981 yılından bu yana görülen en yüksek enflasyon oranıyla boğuşuyor. Business Insider’dan Ben Winck ve Madison Hoff’un haberine göre, 2022 yılı enflasyon verileri yüzde 9,1 ile rekor düzeye yükselmiş durumda. Artışın büyük bölümünü artan enerji fiyatları oluşturuyor. Ancak aynı dönemde birkaç kategoride fiyatların düştüğü gözleniyor. Bu kategorilerin büyük kısmı ise yaz tatilini ilgilendiren alanlar olarak öne çıkıyor.

7 aylık artış serisinin sonu

Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre havayolu seyahati, otel ve konaklama masrafları ve araç kiralama rakamları bir önceki aya göre düşüş gösteriyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle uçak bileti fiyatlarında yaşanan düşüş yedi aylık bir artış serisinin sonuna gelindiğini gösteriyor. Bu durum on yıllara yayılan rekor seviyelerin ardından ilk rahatlama işaretlerinin de görüldüğü anlamına geliyor.

Bunun yanında araç kiralama maliyetleri de 2021 yılında görülen zirvenin oldukça altında seyrediyor. Aynı durum otel ve konaklama fiyatlarına da yansımış durumda. Haziran ayında yaşanan düşüşler, yıl başından bu yana görülen en ciddi düzelmeye karşılık geliyor. Fiyatlar elbette bir yıl öncesine kıyasla hala yüksek seyrediyor ancak Haziran ayı enflasyon raporu, yoğun seyahat sezonu öncesinde fiyat artışının nihayet yavaşladığını göstermesi bakımından olumlu veriler sunuyor.

Uçak bileti fiyatlarında yaşanan düşüş yedi aylık bir artış serisinin sonuna gelindiğini gösteriyor. Bu durum on yıllara yayılan rekor seviyelerin ardından ilk rahatlama işaretlerinin de görüldüğü anlamına geliyor.

Uçak biletleri ucuzluyor

Uçak bileti fiyatları Haziran ayı verilerine göre yüzde 1,8 düşerek 2021 yılı Eylül ayından bu yana gerçekleşen en büyük aylık düşüşe konu oluyor. Düşüş trendinin arkasındaki mantık son seyahat trendlerine bakıldığında daha iyi anlaşılıyor. Adobe Analytics verilerine göre ABD’de havayolu rezervasyonları Haziran ayında aylık bazda yüzde 2,8 oranında düşüş gösteriyor. İç hat uçuşlarına yapılan harcamalar ay boyunca yüzde 5,7 düşerek 7,9 milyar dolara geriliyor. Genel harcamalar hala pandemi öncesi seviyelerin üzerinde seyrediyor ancak rezervasyonlar, pandemi öncesi dönemin yüzde 1 altında gerçekleşiyor. Bu durum, yüksek fiyatların Amerikalıları yaz seyahatinden caydırmaya başladığını gösteriyor.

Adobe Digital Insights Baş Analisti Vivek Pandya, “Değişen ve zor ekonomik ortam ve seyahate ayrılan şişirilmiş harcamalar tüketicilerin bütçelerini yeniden gözden geçirmelerine ve önceliklerini yeniden belirlemelerine neden oluyor” diyor.

Otel konaklama fiyatları Haziran ayında yüzde 3,3 düşerek bahar aylarında yaşanan yükselişin büyük bölümünü geri vermişe benziyor.

Konaklama fiyatları normalleşiyor

Haziran ayı verilerine göre konaklama fiyatlarında da düşüş yaşanıyor. Otel ve benzeri konaklama fiyatları Haziran ayında yüzde 3,3 düşerek bahar aylarında yaşanan yükselişin büyük bölümünü geri vermişe benziyor. Konaklama fiyatlarında yaşanan düşüş aynı zamanda konut sektöründe görülen düşüş eğilimiyle de paralel seyrediyor. Seyahat talebinin azalmaya başlamasıyla birlikte oteller, fiyatları düşen nadir konaklama seçeneklerinin başında geliyor.

Tatil yerlerinde dolaşmak daha ekonomik

Gideceğiniz destinasyonda seyahat etmek ve yeni yerler görmek de Mayıs ayına göre artık daha ucuz. Araç kiralama fiyatlarında yaşanan aylık bazda yüzde 2,2’lik düşüş de bunu kanıtlıyor. Bu düşüş, 2022 yılının başından beri araç kiralama fiyatlarında yaşanan ilk düşüş olma özelliği taşıyor.

Araç kiralama fiyatlarında yaşanan düşüş, kabaca 1 yıl önce başlayan uzun bir düşüş trendini genişletiyor. 2021 yılında otomobil üretimini engelleyen yarı iletken kıtlığı, krizin kiralama sektörüne sıçramasına neden olmuştu. Fiyatlar 2022’nin başlarında bir miktar toparlansa da otomobil üretimindeki toparlanma araç kiralama sektöründeki baskıları biraz olsun hafifletti.

Benzin fiyatlarında istikrarlı düşüş

Araç kiralamanın yanı sıra, son birkaç haftadır benzin fiyatlarında görülen istikrarlı düşüş de seyahat planları yapanlar için fazlasıyla iyi bir haber olarak öne çıkıyor. Veriler, ABD için bugünlerin en popüler seyahat sezonuna denk geldiğini gösteriyor. Amerikalılar yüksek enflasyon nedeniyle erteledikleri tatil planlarını yeniden gözden geçirmeyi deneyebilirler.

Fransızlar tatil için komşularının havuzunu tercih ediyor

 

Rusların tatil gözdesi yine Türkiye

 

ABD enflasyon ihraç etmeye devam ediyor

 

ABD'deki uçuş iptalleri için çözüm önerisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)