BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Yavru Oyak'a 'balans ayarı'----

'Yavru Oyak'a 'balans ayarı'

'Yavru Oyak'a 'balans ayarı'
24 Haziran 2013 - 08:12 www.finansgundem.com

Hazine’nin haberi olmadan üyelerine “emeklilik ödemesi” yapan derneğe soruşturma açıldı

Yavru OYAK olarak da bilinen Türk Hava Kuvvetleri Yardımlaşma Derneği’ne “balans” ayarı yapıldı. Hazine’nin haberi olmadan, üyelerine “emeklilik ödemesi” yapan derneğe soruşturma açıldı
Kamuoyunda “yavru OYAK” olarak bilinen ve Türk Hava Kuvvetleri personelinin kurduğu Hava Kuvvetleri Yardımlaşma Derneği’ne, “ince ayar” yapıldı. Hazine’den habersiz, üyelerine “emeklilik ödemesi” yapan dernek hakkında soruşturma açıldı. Derneğin, Hazine’ye başvurarak kayıt altına girmesi üzerine soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.
İhbar genç subaylardan
Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre Hava Kuvvetleri Yardımlaşma Derneği’ni ince ayar yapılmasına yol açan süreç, dernek üyesi bazı personelin, “Dernek bizden zorla bağış topluyor” şikâyeti üzerine başladı. Türk Hava Kuvvetleri’ne mensup bazı askerler, İçişleri Bakanlığı’na, derneğin faaliyetleri ile ilgili ihbar mektubu gönderdi. Dernekler masası da bu ihbar mektubu üzerine harekete geçerek derneğin tüm faaliyetlerini mercek altına aldı.
Yapılan denetimde, 1951 yılında şehit Hava Kuvvetleri personeline “ölüm yardımı” yapmak için kurulan derneğin, üyelerine yüksek miktarda “emeklilik ödemesi” yaptığı belirlendi. Konuyla ilgili tespitler üzerine dernek, tüzüğünün değiştirilmesi ve kayıt altına alınması konusunda uyarıldı. Ayrıca dernekle ilgili olarak suç duyurusunda bulunuldu.
Savcılık soruşturma başlattı
Suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı, dernekle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında derneğin kapatılması ve mal varlıklarına de el konulması gündeme geldi. Dernek yönetimi ise çareyi kayıt altına girmekte buldu.
Hazine Müsteşarlığı’na başvuruda bulunan dernek, emeklilik şirketi olarak faaliyet izni aldı. Ve bir anlamda derneğin faaliyetleri kayıt içine alınmış oldu. Yeni dönemde dernek, bir emeklilik şirketi kurarak, emeklilik ödemeleri konusundaki çalışmalarını şirket üzerinden yürütecek. Şirket aynı zamanda devlete vergi de ödeyecek. Söz konusu izinlerin ardından savcılık, takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı.
İkinci emeklilik ikramiyesi
Yapılan denetimlerde, derneğin üyelerine aidatlar karşılığında yüksek emeklilik ödemeleri yaptığı belirlendi. Örneğin, 5 bin liralık aidat ödemesi karşılığında, üyelere 28 bin liralık ödeme yapıldığı saptandı. Aynı sistemi, TSK mensuplarının üye olduğu OYAK da uyguluyor.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)