BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYatırım bankalarında işten çıkarma dalgası şiddetleniyor----

Yatırım bankalarında işten çıkarma dalgası şiddetleniyor

Yatırım bankalarında işten çıkarma dalgası şiddetleniyor
20 Ekim 2023 - 16:35 www.finansgundem.com

ABD’de işten çıkarmalar sessiz ama şiddetli şekilde devam ediyor. Dev yatırım bankaları ise bu süreçte başı çekiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tüm yıl boyunca süren işten çıkarmalarda bu kez öncülüğü dev yatırım bankaları üstleniyor. İşten çıkarmaların giderek daha da şiddetlenmesi bekleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de büyük bankalar sessizce binlerce çalışanı işten çıkarıyor ve daha fazla işten çıkarmanın da yolda olduğu düşünülüyor.

Belirsizlik, bankaları maliyet düşürmeye zorluyor

Cnbc’den Hugh Son’un haberine göre, ekonomi, dayanıklılığıyla tahmincileri şaşırtsa da, ABD'nin en büyük ve en kârlı bankası olan JPMorgan hariç diğer bankalar, personel sayısını azaltıyor veya bunu yapma planlarını duyuruyor.

Şirket kayıtlarına göre, yüksek faiz oranlarının ipotek sektörü, Wall Street anlaşmaları ve finansman maliyetleri üzerindeki etkisinin baskısıyla, ABD'nin sonraki en büyük beş bankası da bu yıl şimdiye kadar toplam 20.000 kişinin işine son verdi.

İşten çıkarmalar, Wall Street faaliyetlerindeki artışın körüklediği Kovid salgını sırasında iki yıllık işe alım patlamasının ardından geliyor. Bu durum, Fed'in aşırı ısınan ekonomiyi soğutmak için geçen yıl faiz oranlarını artırmaya başlamasıyla azalsa da bankalar, daha az tüketicinin ipotek aradığı ve daha az şirketin borç verdiği veya satın aldığı bir ortamda kendilerini birdenbire aşırı istihdamla karşı karşıya buluyor.

Janney Montgomery Scott araştırma direktörü Chris Marinac, “Bankalar, gelecek yıl işler gerçekten belirsiz olduğu için mümkün olan her yerde maliyetleri düşürüyor” diyor.

Finans sektöründeki iş kayıpları, 2024 yılında ABD iş gücü piyasasının genelinde baskı oluşturabilir. Marinac, kurumsal ve tüketici kredilerinde artan temerrütlerle karşı karşıya kalan kredi verenlerin gelecek yıl daha derin kesintiler yapmaya hazır olduklarını söylüyor. Marinac, “Kazançların daha da düşmesini engellemek ve daha fazla kredinin kötüleşmesiyle karşılıklar için para ayırmak amacıyla kaldıraç bulmaları gerekiyor. Ocak ayına geldiğimizde birçok şirketin bunun hakkında konuştuğunu duyacaksınız” diyor.

Goldman Sachs ve Wells Fargo

Bankalar her üç ayda bir toplam personel sayısını açıklıyor. Toplam rakamlar yüzeyin altında devam eden işe alma ve işten çıkarmaları maskelese de bilgi verici olabiliyor. En sert işten çıkarmalar, kilit iş kollarındaki gelir düşüşleriyle boğuşan Wells Fargo ve Goldman Sachs’ta yaşanıyor. Her biri bu yıl şu ana kadar iş gücünün yaklaşık yüzde 5'ini işten çıkarmış durumda.

Wells Fargo'da işten çıkarmalar, bankanın Ocak ayında ipotek işinden stratejik olarak uzaklaştığını duyurmasının ardından geliyor. Yöneticiler, yaptığı açıklamada, bankanın CEO Charlie Scharf'ın maliyet düşürme planının bir parçası olarak son üç yılda 50.000 çalışanını işten çıkarmasına rağmen firmanın personel sayısını azaltma planının sona ermediğini söylüyor.

CFO Mike Santomassimo, bankanın iş gücü kesintilerinden kurtulacak 'çok az bir kısmı’ olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Çalışan sayısını azaltmak için hala ek fırsatlarımız var. Zarar düşük kaldı ve bu da muhtemelen 2024'teki hamleler için ek kıdem tazminatı masrafına yol açacak.”

Goldman Sachs’ta doğru boyutlandırma

Bu arada, geçtiğimiz yıl yapılan birkaç turluk işten çıkarmaların ardından Goldman Sachs yöneticileri bankayı ‘doğru boyutlandırdıklarını’ ve Ocak ayında yürürlüğe girene benzer bir toplu işten çıkarma beklemediklerini söylüyor.

Ancak New York merkezli bankanın çalışan sayısı hala azalıyor. Geçtiğimiz yıl Goldman Sachs, düşük performans gösteren kişilerin işten çıkarıldığı yıllık performans incelemelerini geri getirmiş durumda. Bu plana göre, gelecek haftalarda bankanın çalışanlarının yaklaşık yüzde 1 ila yüzde 2'sinin işine son vereceği öngörülüyor.

Goldman'ın tüketici finansmanından uzaklaşması nedeniyle çalışan sayısı da azalıyor ve daha da azalacağa benziyor. Şirket, gelecek aylarda tamamlanacak anlaşmalarla iki işletmeyi, bir varlık yönetimi birimini ve fintech kredi sağlayıcısı GreenSky'yi satmayı kabul etmiş durumda.

İşten çıkarmalara neden olan temel faktörlerden biri, finans sektöründeki işten çıkarmaların önceki yıllara göre büyük ölçüde yavaşlaması ve bankaların beklediklerinden daha fazla çalışanla kalması.

Morgan Stanley ve Bank of America

Öte yandan, Morgan Stanley CEO'su James Gorman, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Yıpranma oldukça düşük ve bu üzerinde çalışmamız gereken bir konu” diyor. Banka, yatırım bankacılığı faaliyetlerindeki uzun süreli yavaşlama nedeniyle bu yıl işgücünün yaklaşık yüzde 2'sini işten çıkarmış durumda.

Toplam rakamlar, bankaların halen yapmakta olduğu işe alımları gizliyor. Bank of America'daki personel sayısı bu yıl yüzde 1,9 oranında düşerken, banka şu ana kadar 12.000 kişiyi işe aldı. Bu da çok daha fazla sayıda insanın işine son verildiğini gösteriyor.

Citigroup

Citigroup CFO’su Mark Mason geçen hafta analistlere, Citigroup'un personel sayısının bu yıl 240.000'de sabit kaldığını ancak önemli değişikliklerin yolda olduğunu söyledi. Banka, bu yıl şimdiye kadar açıklanan ‘yeniden konumlandırma masrafları’ ile bağlantılı olarak 600 milyon dolarlık 7.000 işten çıkarma tespit etmiş durumda.

Yöneticiler, CEO Jane Fraser'ın bankanın kurumsal yapısını ve yurt dışı perakende operasyonlarının satışlarını elden geçirmeye yönelik son planının gelecek çeyreklerde çalışan sayısını daha da azaltacağını söylüyor. Mason, “Bu satışlarda ilerleme devam ettikçe çalışan sayısının da indiğini göreceğiz” diyor.

Sektörün aykırı oyuncusu JPMorgan

Bu arada JPMorgan sektörün aykırı oyuncusu olarak öne çıkıyor. Banka, şube ağını genişlettiği, teknolojiye agresif bir şekilde yatırım yaptığı ve yaklaşık 5.000 pozisyon ekleyen başarısız bölgesel kredi kuruluşu First Republic'i satın aldığı için bu yıl personel sayısını yüzde 5,1 oranında artırdı.

Şirket, işe alım çılgınlığından sonra bile JPMorgan'ın 10.000'den fazla açık pozisyonu bulunduğunu söylüyor. 2006 yılından bu yana CEO Jamie Dimon tarafından yönetilen JPMorgan, geçtiğimiz yıl artan Faiz oranı ortamını en iyi şekilde yöneterek, daha küçük rakipler mücadele ederken mevduat çekmeyi ve gelirlerini artırmayı başardı. JPMorgan, bu yıl hisseleri anlamlı bir şekilde artan altı büyük yatırım bankasından sadece biri.

Marinac, “Bütün bu şirketler yıldan yıla büyüyor. Ancak hala açılması gereken çok yer var ve bu şirketlerin de hayatta kalmanın bir yolunu bulması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Goldman, düşük performanslı çalışanlarını işten çıkaracak

 

Credit Suisse bu yıl binlerce kişiyi işten çıkardı

 

UBS, yüzlerce kişiyi işten çıkaracak

 

İşten çıkarmaların faturası 1 milyar dolar

 

KPMG, ABD'deki çalışanlarının yüzde 5'ini işten çıkarıyor

 

Dev bankalarda işten çıkarma dalgası ne zaman bitecek?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)