BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYasadışı uyuşturucu pazarında önemli değişim----

Yasadışı uyuşturucu pazarında önemli değişim

Yasadışı uyuşturucu pazarında önemli değişim
10 Eylül 2023 - 23:28 www.finansgundem.com

Birleşmiş Milletler: Afganistan’da metamfetamin kaçakçılığı arttı.

Afganistan’da Taliban’ın eroini yasaklaması, metamfetamin kaçakçılığını artırdı. Birleşmiş Milletler, Afganistan'da eroin kaçakçılığının yavaşladığını ancak metamfetamin kaçakçılığının ‘yasağın ardından yoğunlaştığını’ duyurdu.

Taliban'ın Afganistan'da iktidarı ele geçirmesinden bu yana eroin kaçakçılığını durdurmasına rağmen ülke ve çevresindeki metamfetamin kaçakçılığı son yıllarda arttı. Birleşmiş Milletler'in yayınladığı raporda, BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi (UNODC) Genel Müdürü Ghada Waly, “Afganistan ve bölgede metamfetamin kaçakçılığında yaşanan artış, yasadışı uyuşturucu pazarında önemli bir değişime işaret ediyor ve acilen ilgilenilmesi gerekiyor” dedi.

Ağustos 2021'de yeniden iktidara gelen Taliban, ertesi yılın nisan ayında dünyanın ana afyon üreticisi olan Afganistan'da narkotik üretimini yasakladı. Taliban yetkilileri, güvenlik güçlerinin Afgan haşhaş çiftliklerine baskınlar yaptığını ve mahsulleri yok ettiğini söylüyor.

UNODC, eroin kaçakçılığının yavaşladığını ancak metamfetamin kaçakçılığının ‘yasağın ardından yoğunlaştığını’ ifade etti.

12 kat artış

Afganistan ve çevresinde kimyasal bir uyuşturucu olan metamfetamin yakalama vakaları, 2021'e kadar geçen beş yılda 12 kat arttı. 2019 ile 2022 arasında İran ve Pakistan gibi yakın ülkeler de ele geçirme vakalarının arttığı bildirildi. Fransa ve Avustralya gibi uzak ülkelerde de, Afganistan kaynaklı olduğu düşünülen metamfetamin ele geçirildiği bildirildi.

UNODC, Afganistan'dan gelen uyuşturucunun çoğunun, bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında bulunanlar gibi kolay erişilebilir maddelerden yapıldığını söyledi.

Afganistan, metamfetamin yapmak için kullanılabilen efedra bitkisine ev sahipliği yapıyor, ancak UNODC, uyuşturucuyu üretmek için gereken miktarların ve mahsul miktarındaki dalgalanmaların, Afganistan'ın üretiminin yalnızca bitkiye bağlı olmadığı anlamına geldiğini söylüyor.

UNODC'un raporunda, “Soğuk algınlığı ilaçları ve endüstriyel sınıf kimyasallar, metamfetamin üretimi için daha verimli ve uygun maliyetlidir ve bu nedenle çok daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır” ifadeleri yeraldı.

Kocaeli'de uyuşturucu operasyonu!

 

İstanbul'da yarım tona yakın uyuşturucu madde ele geçirildi

 

Uyuşturucu tacirlerine "şafak" operasyonu: 68 ekip, 260 polis

 

Kayseri'de uyuşturucu operasyonları: 2 bin sentetik hap

 

Konya'da operasyon: 50 milyon lira değerinde uyuşturucu yakalandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)