BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYaptırımlar Rus oligarklarının hayatını nasıl değiştirdi?----

Yaptırımlar Rus oligarklarının hayatını nasıl değiştirdi?

Yaptırımlar Rus oligarklarının hayatını nasıl değiştirdi?
25 Mart 2022 - 11:24 www.finansgundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından birçok ülkenin Rusya’ya sert yaptırımlar uygulaması Rus oligarklarının hayatını değiştirdi. Petr Aven, İngiltere’nin yaptırımları nedeniyle şirketinin zor durumda kaldığını söyledi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa bankalarının Rusya’yla uluslararası işlemleri durdurmasının öncesinde Rus oligarklarından Petr Aven’in eşi Londra’da harekete geçti: Tüm ATM’leri dolaşarak, yaklaşan felaket için çekebildiği kadar çok nakit çekti. Daha sonra önce Avrupa Birliği, ardından İngiltere, Aven’e yönelik yaptırımlar açıkladı. Aven’in banka hesapları ve varlıkları donduruldu. Rusya’nın eski akademisyen, siyasetçi ve işadamının serveti İngiltere hükümetinin tahminlerine göre geçtiğimiz ay 4,5 milyar sterlindi.

Aven şimdi en temel faturalarını dahi ödeyemediğini ifade ediyor. Rus oligarkın hayatı bir gecede değişti. Aven, “şirketim zor durumda. 30 yıldır inşa ettiğimiz her şey yıkıldı ve bir şekilde yeni bir hayata başlamamız gerekiyor” dedi. Ancak Financial Times’ın haberine göre Aven bu yeni hayata hazır olmayabilir. Açıklamasında, “bir temizlikçim olabilecek mi, ya da şoförüm? Ben araba kullanmıyorum. Nasıl hayatta kalınacağını bilmiyorum” dedi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin’de fotoğraflanan Aven, Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından, Alfa-Bank’ın Direktörü olarak Putin’le yakın ilişkiler içinde olmakla suçlandı.

İngiltere Finansal Yaptırım Uygulamaları Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Aven önde gelen bir Rus işadamı ve Kremlin yanlısı bir oligark” dendi. 67 yaşındaki Aven 20 gün içinde İngiltere’den sınır dışı edilebilir.

Letonya ve Rusya vatandaşlığına sahip olan Aven’ın ABD vizesi de bulunuyor, bu nedenle seçenekleri mevcut ancak Aven İngiltere’de eşi ve 8 yaşındaki çocuğuyla kalmak istiyor. Aven İngiltere’den ayrıldığı takdirde, kolaylıkla geri dönemeyebileceğini düşünüyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Aven, iş ortağı Mikhail Fridman ile Rusya’nın kaotik 1990’lı yıllarında bankacılık, finansal hizmetler ve yatırım şirketi kurdu. Şirket Alfa Group’a bağlı.

Aven ve iş ortaklarının servetinin büyük bir bölümü, 1990’lı yıllarda petrol yatırımlarından sağlandı. Aven ve ortakları, 2003 yılında BP ile ortak bir girişim kurdu. Ortak şirketle zorlu bir kurumsal savaşın ardından TNK-BP hisselerini Rosneft’e sattılar. Rosneft ise Igot Sechin tarafından yönetiliyor ve Sechin Putin’in en yakın müttefiklerinden biri olarak biliniyor. Elde edilen 14 milyar dolarlık rakam, Londra merkezli yatırım şirketi LetterOne aracılığıyla yeniden yatırım için kullanıldı. LetterOne da yaptırım listesinde bulunan Fridman ve German Khan’a ait.

Aven, kendisine yönelik yaptırımlarla mücadele etmeye kararlı ve yaptırımların temelsiz olduğunu savunuyor. Ancak yaptırımların açıklanmasının ardından İngiltere’de avukat bulmakta zorlandı. Aven, “İngiltere’de avukatlar Ruslarla çalışmak istemiyor” diyerek, hızlı bir çözüm için umudunun olmadığını söyledi. Aven ve ortakları aynı zamanda hem doğrudan hem de dolaylı olarak Rusya’nın en büyük özel bankası Alfa-Bank’ta hisse sahibi.

Aynı zamanda Rusya’nın en büyük süper market zinciri X5 ve mobil operatörü Veon’da da hisseleri var. Aven, hisseleri dondurulduğunda Alfa-Bank’ın yönetiminden de çekildi. LetterOne’da bulunan hisseleri de donduruldu. Aven, “şirketle ilgili hiçbir şey yapamıyoruz. Benimle yüz yüze görüşmekten dahi korkuyorlar. Biz de otoritelerden korkuyoruz” dedi. Avukatlar ve danışmanlar gibi, yaptırımlar diğer insanların da korku nedeniyle hukuken yapılması gerekenden fazlasını yapmasına neden oluyor.

Aven savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’yı terk etmek zorunda kalan insanlara karşı hissettiği yakınlığın altını çizerken, Putin’le yakın olduğu iddialarını reddediyor. Sovyetler Birliği döneminde ailesi de Rusya da benzer baskılar altında kalan Aven’in iki dededi de Stalin tarafından öldürüldü ve iki büyük annesi yıllarca hapishanede kaldı. Aven’in büyük annelerinden bir tanesi yıllar sonra, “bir gün senin de peşine düşecekler. Hazırlıklı olduğundan emin ol. Güzel hayatın bir gün bitecek” dedi.

Almanya, Rusya'dan petrol ithalatını yılın sonuna kadar azaltacak

 

Rusya ile AB arasındaki krize Bitcoin önerisi

 

Brüksel'deki zirve sonrası piyasalarda karışık seyir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)