BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYapı Kredi Moskova'yı aldı, Türklerle işbirliğine odaklandı----

Yapı Kredi Moskova'yı aldı, Türklerle işbirliğine odaklandı

Yapı Kredi Moskova'yı aldı, Türklerle işbirliğine odaklandı
30 Ekim 2017 - 16:53 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Moskova'yı satın alan Expobank yönetimi Türk şirketleri ile çalışmaya odaklanacaklarını söyledi

Rusya’da faaliyete geçen ilk Türk bankası olarak ayrı bir yeri olan Yapı Kredi Bank Moskova’nın satış haberinin yankıları sürerken, yeni sahibi Expobank’tan TürkRus.Com’a özel bir açıklama geldi. Rus Expobank yönetimi, Türk şirketleri ile çalışmaya odaklanmaya devam edeceklerini, bankacılık hizmetlerinin kesintisiz süreceğini açıkladı.

Expobank LLC Yönetim Kurulu üyesi Kirill Nifontov, uluslararası ilişkileri genişletme stratejisinin ürünü olarak Yapı Kredi Bank Moskova’yı satın aldıklarını söyledi. Nifontov, “Hizmetlerimizi en üst seviyede tutmaya devam ederek, yabancı müşterilerimizi faaliyetlerinde destekleme konusundaki yetkinliğimizi artırmayı düşünüyoruz. Yapı Kredi Bankası ekibi, Türk şirketleri ile karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini sağlayacak tüm uzmanlığa sahiptir” dedi.

TürkRus.Com’un konuştuğu bir başka Expobank yetkilisi de, Yapı Kredi Bank Moskova’nın Türk iş dünyası için önemini bildiklerini, Türkiye ile Rusya arasında hızla gelişen ticari ve ekonomik ilişkilerin yarattığı potansiyeli değerlendiklerini ve faaliyetleri daha da ileri boyutlara taşımayı istediklerini vurguladı.

Yapı Kredi Bank Moskova’nın Expobank’a satış işleminin yıl sonuna kadar Rusya Merkez Bankası tarafından onaylanması bekleniyor. Bankanın adı da bu sürecin sonunda değişecek.

1988’de temsilcilik ofisi olarak Moskova’da çalışmaya başlayan, 1993’te Rusya yasalarına göre bankacılık lisansı alan Yapı Kredi Bank Moskova, 2016 yılını 253,9 milyon ruble kar ederek tamamlamıştı.

Ünlü işadamı İgor Kim’in sahibi olduğu Expobank, son yıllarda yedi uluslararası banka alımına imza atmıştı. Bu bankalar şöyle sıralanıyor:

Royal Bank of Scotland'ın (Birleşik Krallık) Rusya ve Kazakistan’daki birimleri , Marfin Bank A. D. Beograd (Sırbistan), Cyprus Popular Bank Public Co Ltd. (Kıbrıs), LBBW Bank CZ a.s. (Almanya), WestLB Vostok from WestLB AG (Almanya), FB-Leasing (Almanya) ve Barclays Bank PLC (Birleşik Krallık) Rusya birimleri.

TürkRus.Con haberi ilk olarak kamuoyuna 26 Ekim'de şöyle duyurmuştu:

Bankacılık sektöründe uzun süredir kapalı kapılar ardında yürütülen bir satış haberi, dün gece Türkiye’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’na duyuruldu. Bu kez küçük ama, Rusya Federasyonu’ndaki Türk iş dünyası için “büyük ve anlamlı” bir banka satıldı. Yapı Kredi Bank Moskova'nın, Rusya’daki Expobank LLC’ye satışı için anlaşma sağlandı. Altı aya yakın süren görüşmelerin ardından Banka için 3,3 milyar ruble (yaklaşık 57,12 milyon dolar) fiyat üzerinden anlaşma sağlandı.

Rusya'nın aktifler açısından 82'inci büyük bankası olan ve yedi yabancı banka satın alan Expobank'ın sahibi 51 yaşındaki İgor Kim'in, uzun süredir peşinde olduğu Yapı Kredi Moskova'yı satın alarak Türkiye'yi uluslararası bankacılık ağına katmayı hedeflediğ ve Türk müteşebbislerle aktif çalışmak istediği belirtiliyor.

Böylece son bir yıl içinde Rusya pazarından ikinci Türk banka çekilmiş oldu. Geçen yıl da Garanti Bankası Moskova satılmıştı.

Yapı Kredi Bank Moskova, Rusya Merkez Bankası'nın denetiminde yayınlanan bir sektör dergisi tarafından 2016'da "en etkili yönetilien dördüncü banka" olarak övülmüştü. Bankaya bir süredir üç ciddi teklif geldiği, altı ay süren pazarlıkların ardından Expobank'a satış için anlaşıldığı bildirildi. Merkez Bankası'nın anlaşmayı onaylamasına bağlı olarak yıl sonuna kadar bankanın devri işlemlerinin tamamlanması öngörülüyor.

Yapı Kredi Bank tarafından Türkiye'de Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bankamız Yönetim Kurulu'nun 25.10.2017 tarihli kararı ile Bankamızın Yapı Kredi Bank Moscow sermayesinde sahibi olduğu %99,84 oranındaki 477.520.000 Rus Rublesi nominal değerli payların Rusya'da mukim Expobank LLC'ye 3.294.811.320,75 Rus Rublesi bedelle satılmasına ve buna ilişkin olarak Expobank LLC ile Pay Satınalma Anlaşması imzalanmasına karar verilmiştir.

Yapı Kredi Bank Moscow sermayesinde Bankamızın sahibi olduğu %99,84 oranındaki paylar ve Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O.'nun sahibi olduğu %0,16 oranındaki payların toplam 3.300.000.000 Rus Rublesi bedelle Expobank LLC'ye satışına ilişkin Pay Satınalma Anlaşması 25.10.2017 tarihinde imzalanmıştır. Pay devir işlemleri gerekli yasal izinlerin alınmasını müteakip gerçekleştirilecektir.”

Uzun süredir devam ettiği belirtilen satış görüşmeleri, kamuoyu için sürpriz oldu. Yapı Kredi Bank Moskova, 1988’de açılan temsilcilik ofisi ile, daha Sovyetler Birliği yıllarından Türk müteşebbislere bu büyük coğrafyanın kapısını açan ilk banka olmuştu. İnşaat şirketlerinin ilk büyük projelerinden Moskova’da şirket kuran ilk işadamlarına finansal destek sağlamaya kadar “ilklerin bankası” olan Yapı Kredi Moskova, Rusya’daki Türk toplumunun sosyal ve kültürel hayatına katkılarıyla da takdir ediliyordu.

Kremlin Sarayı yakınlarında, Moskova Nehri kıyısındaki Gonçarnaya Naberejnaya No 1 adresindeki, mülkü kendisine ait tarihi binada faaliyet gösteren bankanın satıldığı haberi, Türk iş dünyasında büyük üzüntü yarattı.

Ancak bankayı satın alan Expobank'ın Yönetim Kurulu üyesi Kirill Nifontov'un RBC'ya yaptığı açıklamalar, bankanın yeni sahiplik altında da Türk iş dünytasıyla çalışma hedefini koruyacağı sinyalleri verdi. Nifontov, "Türk aktiflerinin satın alınmasıyla uluslararası ağımızı güçlendirmek ve Türk girişimcilerle işbirliğini geliştirmek istiyoruz" dedi. Rusya'da 7'inciş en etkili banka seçilen Expobank, sektörün büyük oyuncuları arasında sayılıyor.

Öte yandan Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin krizi aşıp yeniden yükseliş ivmesi kazandığı bir dönemde bir Türkiye kökenli bankanın daha piyasadan ayrılması dikkati çekti.

Bundan bir yıl önce de Garanti Bankası, Rusya’da faaliyet gösteren iştiraki Commercial Bank GarantiBank Moscow AO’nun tamamını Sovcombank’a satmıştı. Garanti’nin, Rusya’da Garanti Moscow iştirakinin sermayesinin yüzde 99.94’ünü temsil eden 1729 adet hisse ile yine sermayesinin yüzde 0.06’sını temsil eden Garanti Teknoloji’ye ait bir hissenin satışı ile ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, hisselerin Rusya’da mukim Sovcombank tarafından satın alınmasına ilişkin anlaşmanın imzalandığı duyurulmuştu. Açıklamada, devrin iznin alınmasıyla gerçekleştirileceği belirtilerek, tarafların hisse alım bedelini, devir işlemlerinin tamamlanmasına kadar geçecek sürede bazı düzeltmelere tabi olmak kaydı ile 40 milyon 455 bin 201 dolar olarak belirlediği kaydedilmişti.

Şu an Rus yasalarına göre kurulan Denizbank Moskova, Ziraat Bankası Moskova, Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Credit Europe Bank, İş Bankası Rusya ve ProCommerceBank, sermaye ya da sahiplik yapılarından dolayı “Türk bankaları” olarak anılıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)