BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiYapay zekasız çalışmaktansa maaşlarından vazgeçiyorlar----

Yapay zekasız çalışmaktansa maaşlarından vazgeçiyorlar

Yapay zekasız çalışmaktansa maaşlarından vazgeçiyorlar
07 Aralık 2023 - 17:52 www.finansgundem.com

ABD’de yapılan son bir araştırma yapay zekanın iş dünyasında ne derece kullanıldığını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre pazar araştırmacıları AI’sız çalışmak yerine maaşlarında %10’luk kesintiyi kabul etmeye hazır

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka (AI) teknolojilerinin yükselişi Wall Street çevrelerine internet balonunu hatırlatıyor. Ancak AI ile birlikte kurumsal şirketlerdeki üretkenliğin artması ve tutarlı maliyet tasarrufu beklentileri şirket hisselerinin yükselişindeki asıl etkenler olarak görülüyor. AI aynı zamanda bazı ciddi ekonomik riskleri de beraberinde taşıyor. Özelilkle istihdam piyasası AI konusunda heyecanlı olmaktan çok endişeli durumda.

Yine de AI kullanımı birçok işyerinde her geçen gün artıyor. Fortune’un haberine göre üretken yapay zeka kullanan yüksek ücretli çalışanlar bu teknoloji sayesinde yazı, görüntü, ses veya video üretebiliyor. Bu da çalışanların hayatlarını pozitif yönde etkiliyor.

AlphaSense’in State of GenAI 2023 raporuna göre pazar araştırması için üretken yapay zeka kullanan çalışanların %59’u yapay zekaya erişimlerini kaybetmektense maaşlarından %10 kesinti görmeyi tercih edeceklerini belirtiyor. Finans çalışanlarının %54’ü de bu soruya aynı cevabı veriyor.

Müşteri eğilimlerini ve davranışlarını anlamaya ve detaylandırmaya odaklanan pazar istihbarat araştırmacıları arasında yapay zeka kullanımının artması, teknolojinin diğer veri odaklı sektörlerdeki rolünün artmak üzere olduğuna işaret edebilir.

Pazar istihbarat araştırmacılarının %80’i AI’ın en büyük avantajının zaman tasarrufu olduğunu ve sıkıcı işlerle uğraşmalarını azalttığını belirtiyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıl bu alanda yapay zekaya olan bağımlılık çok daha fazla artabilir. Bazı uzmanlar yapay zekayı çevreleyen heyecanın abartıldığını dile getirse de Amerikan şirketleri son iki yılda teknolojiye olan yatırımlarını artırdı.

Örneğin, bilgi teknolojileri hizmetleri ve danışmanlık devi Accenture, temmuz ayında müşterileri için veri ve yapay zeka uygulamasına 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını ve yapay zeka yeteneklerini ikiye katlayarak 80.000 profesyonel çalışana çıkaracağını duyurdu. Accenture'ın Baş Teknoloji ve İnovasyon Sorumlusu Paul Daugherty, geçen ay Fortune'a verdiği demeçte, "önde gelen şirketlerin üretken yapay zekanın ölçeklendirilmiş uygulamalarını incelemeye başlayacağı" bir 2024 yılına hazırlandıklarını söyledi.

Daugherty " Sanırım çoğu şirket, sorumlu yapay zeka yetenekleri merkezleri kurmak için gerekli temelleri oluşturmaya yönelik adımlar atmaya çalışacak” ifadelerine yer verdi.

Yapay zekaya olan tutku yöneticiler arasında kesinlikle arttı. Yıllık geliri 500 milyon doları aşan işletmeleri yöneten 1.325 üst düzey yöneticinin katıldığı yeni bir KPMG anketinde, CEO'ların yaklaşık %72'si, belirsiz ekonomik koşullarda bile üretken yapay zekaya yatırım yapmayı en önemli öncelikleri olarak sıraladı.

AlphaSense'ten alınan verilere göre, 1 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip ABD şirketlerinin basın bültenlerinde, bilanço bildirimlerinde ve diğer halka açık raporlarında "AI" teriminden aylık olarak bahsedilmesi de son iki yılda %180 arttı.

Risk sermayedarları da son yıllarda yapay zeka girişimlerine akın etti. Bloomberg'ün ekim ayında PitchBook araştırmasına atıfta bulunarak paylaştığı verilere göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde, genel start-up sözleşmeleri finansmanları bir yıl öncesine göre %31 düşse bile, yapay zeka girişimleri için ayrılan finansman %27 artarak 17,9 milyar dolara yükseldi. PitchBook verilerine göre, risk sermayedarları 2022'de toplam değeri 182,5 milyar dolara ulaşan ve 2025 yılına kadar yıllık %25'in üzerinde bir büyüme hızına sahip olması beklenen yapay zeka pazarına girmek istiyor.

Yapay zeka riskleri ve uyum sürecinin nispeten yavaş kalması

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yapay zekanın bazı kilit sektörlerde artan kullanımına rağmen, teknolojinin sunduğu ekonomik risklere dair hâlâ korkular var. Teknolojinin ekonomi genelinde benimseme oranları da nispeten zayıf.

Amerikalılar 2023'te yapay zekayı her zamankinden daha fazla kullansa da büyük bir çoğunluk teknolojinin dünya için net bir pozitif olacağına ikna olmuş değil. Yakın tarihli bir Pew Research anketi, Amerikalıların %52'sinin yapay zeka konusunda heyecanlı olmaktan çok endişeli olduğunu, sadece %10'unun endişeli olmaktan çok heyecanlı olduğunu ortaya koydu. Diğer bir %36'sı ise aynı derecede hem heyecanlı hem de endişeli.

Tüketici korkuları, birçok ABD şirketi arasında yapay zekanın nispeten yavaş bir oranla benimsenmesini etkilemiş olabilir. Bir yandan, 1.000 yazılım uzmanının katıldığı yakın tarihli bir GitLab anketi, yazılımcıların %90'ının yazılım geliştirmede yapay zeka kullandıklarını veya kullanmayı planladıklarını gösteriyor. Öte yandansa Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım İdaresi’nin Mayıs İstihdam Eğilimleri ve Görünüm Anketi, ABD'li işletmelerin yalnızca %6,9'unun önümüzdeki altı ay içinde "mal veya hizmet üretmek" için yapay zekayı kullanmayı planladığını ortaya koyuyor. Anket yapay zekanın tüm ekonomide önemli bir rol oynamaktan ne kadar uzak olduğunu da gözler önüne seriyor.

TikTok Türkiye Sözcüsü sunum yaptı

 

Google'ın eski CEO'sundan "yapay zekâ" uyarısı!

 

Wall Street’te yapay zeka uzmanları için topyekûn savaş

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)