BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYapacağınız küçük değişikliklerle baş ağrısına son verin----

Yapacağınız küçük değişikliklerle baş ağrısına son verin

Yapacağınız küçük değişikliklerle baş ağrısına son verin
29 Temmuz 2022 - 16:47 www.finansgundem.com

İş stresi başta olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilen baş ağrısını gidermek için hayatınızda küçük değişiklikler yapabilirsiniz.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hava değişiklikleri, stres ve özellikle çalışma modellerindeki değişiklikler, baş ağrısı yaşayan insanların sayısında artışa neden oluyor. Özellikle iş hayatının yarattığı bu stresi, yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerle minimuma indirmek ise mümkün.

The Journal of Headache and Pain'de yayınlanan araştırmaya göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 16'sı baş ağrısı çekiyor. Nörologlar, evden daha istikrarlı çalışmanın bir sonucu olarak stres ve yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle baş ağrısı yaşayan insan sayısının son iki yılda arttığını tahmin ediyor.

Fortune’dan Alexa Mikhail’in haberine göre, New York merkezli hastane zinciri Mount Sinai’de Nöroloji Yardımcı Doçenti olan Britany Klenofsky, “Pek çok hasta ofise yürüyerek gidip gelmek ve evden çalışmak arasında savruluyor. İşten ve evden ayrılma eksikliği insanları birden fazla şekilde etkiliyor” diyor. Uzmanlar, yoğun bir iş gününün ortasında baş ağrısı yaşama olasılığını azaltmak için bazı ipuçları öneriyor.

Boynunuza odaklanın

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzun süre bir bilgisayara ya da telefona bakmak, sandalyede eğilerek oturmak ve dizüstü bilgisayarları kucağınıza alıp kullanmak, özellikle çalışan kesim arasında epey yaygın alışkanlıklar olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, başın aşağı eğildiğinde, boyun ve çene kaslarını etkileyen ve beyne ağrı hissetmesi için sinyal gönderen bir gerilim yarattığını tespit ediyor. Yeni Zelanda merkezli The Headache Clinic'in kurucusu Helen Tufui, “Boynun üst kısmındaki gerilimi en aza indirebilirseniz, baş ağrısına yakalanma olasılığını önemli ölçüde azaltabilirsiniz” diyor.

Dik oturun

Tufui ayrıca duruşunuza dikkat etmenizi söylüyor. Amaç ise omurganızı dik tutmak. Bunu sırtınızın arkasına yerleştireceğiniz bir yastık ya da havluyla bile yapabilirsiniz. Daha anlamlı ancak biraz maliyetli bir çözüm istiyorsanız, düz oturmanızı kolaylaştırmak için ergonomik bir sandalye ya da bir dizüstü bilgisayar sehpası temin edebilirsiniz.

Ayakta molalar verin

Çalışırken mutlaka periyodik olarak mola vermelisiniz. Bunun için ise ayağa kalkmalısınız. Çalışma alanınızdan fazla uzaklaşamıyorsanız bile bu sorun değil çünkü bunu yaparak sırt ve boynunuzda biriken stresini hafifletmek amaçlanıyor. Hem bu sayede gözleriniz ve zihniniz de ekrandan ayrılarak dinlenme fırsatı bulacaktır. Klenofsky, “Bu küçük egzersize birkaç saatte bir ayağa kalkarak başlayabilir, ardından her saat başına çevirebilirsiniz” diyor. Gerçekten de her saat başı ayakta mola vermeniz, bunu bir alışkanlık haline getirmenizi sağlayacaktır.

Uyku rutininiz olsun

Uyku, stres ve beyin sağlığında ve dolayısıyla baş ağrısı yaşama olasılığınızda oldukça etkili bir değişkendir. Klenofsky, her gün aynı saatte yatmayı ve uyanmayı öneriyor. Hafta sonları daha fazla uyumak ya da hafta içleri erken kalkmak bile uyku döngülerini bozabiliyor ve baş ağrısı yaşama olasılığınızı artırıyor. Klenofsky, sıkı bir uyku programı tutturmanın çok önemli olduğunu söylüyor.

Pandeminin tüm düzen ve rutinleri değiştirmeye zorladığı zor dönem, pandemi sonrasında da sürüyor. Düzenin önemi de en çok uyku kalitenizde anlaşılıyor. Tufui, uykuya çok dikkat etmek gerektiğini bunun da hayatınızı ne kadar düzenli şekilde yaşamanıza bağlı olduğunu söylüyor. Tufui, düzenin, uyku zamanı geldiğinde vücudunuzun ne yapacağını kendiliğinden bilmesini sağladığının altını çiziyor.

Düzenli yiyin ve bol su tüketin

Açlık baş ağrısına neden olabiliyor ve sizi öfkeli hale getirebiliyor. Şayet işinizdeki yoğunluk nedeniyle öğle yemeğine vakit ayıramıyorsanız, gün boyu yapacağınız küçük atıştırmalıklar sağlıklı bir beden için daha bile faydalı olabilir. Haşlanmış yumurta ya da bir avuç fındık gibi yüksek proteinli atıştırmalıklar olası bir baş ağrısı yaşamanızın da önüne geçecektir.

Elbette atıştırmalıklara başvurduğunuz kadar su da içmelisiniz. Bol su içmek baş ağrılarınızı önlemeye yardımcı olur. Uzmanların yetişkinler için günde altı ila sekiz bardak su önerdiğini unutmayın.

Baş ağrılarınızı takip edin

Nörologlar, baş ağrınızın ne zaman olduğunu takip etmenizi öneriyor. Bu izleme durumu, size ve doktorunuza uyku, egzersiz ve beslenme gibi hangi yaşam tarzı faktörlerinin baş ağrınızda rol oynayabileceğini belirlerken yardımcı olabilir.

Bu sayede, baş ağrılarınızı sadece o an için tedavi etmekle kalmayıp onları önlemek için neler yapmanız gerektiğini de daha kolay öğrenebilirsiniz. Bu sayede kendinize daha planlı ve düzenli bir yaşam tarzı belirleyebilirsiniz.

Kilo almanın sağlıklı yolları

 

İşte mutluluk veren besinler!

 

İşte kemikler için en faydalı besin!

 

İşte sağlığımıza iyi gelen süper meyveler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)